Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ
Φωτογραφία προφίλ του χρήστη Rania Liaga ΓΡΑΦΕΙ Η ΡΑΝΙΑ ΛΙΑΓΚΑ (Μέλος της Ε.Σ.Δ)


ΝΕΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Καταρτίστηκε ο νέος Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο, έναν ερευνητικό φορέα με έδρα τη Λυών στη Γαλλία. Συγκεκριμένα ο Γιοακίμ Σούτζ , μέλος της συντακτικής ομάδας τονίζει :
«Συγκεντρώνει περισσότερα από 10 χρόνια συλλογής επιστημονικών δεδομένων. Το κάπνισμα παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου, προσθέσαμε όμως και άλλους παράγοντες που δεν υπήρχαν στην τελευταία ενημέρωση του κώδικα το 2003».

Δώδεκα τρόποι μείωσης του κινδύνου:
1. Μην καπνίζετε. Μην χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε μορφή καπνού
2. Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι απαλλαγμένο από καπνό. Υποστηρίξτε τις αντικαπνιστικές πολιτικές στον εργασιακό χώρο σας.
3. Διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος.
4. Βάλτε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή ζωή. Περιορίστε το χρόνο που μένετε καθιστός.
5. Ακολουθήστε υγιή διατροφή με δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά και φρούτα. Περιορίστε τα τρόφιμα με μεγάλες ποσότητες λίπους ή ζάχαρης, αποφύγετε τα σακχαρούχα ποτά. Αποφύγετε το επεξεργασμένο κρέας, όπως τα αλλαντικά. Περιορίστε το κόκκινο κρέας και τα τρόφιμα με πολύ αλάτι.
6. Αν πίνετε αλκοολούχα ποτά οποιουδήποτε είδους, μειώστε την κατανάλωση. Η πλήρης αποφυγή του αλκοόλ είναι καλύτερη για την πρόληψη του καρκίνου.
7. Αποφύγετε τον υπερβολικό ήλιο, ειδικά για τα παιδιά. Χρησιμοποιείστε αντηλιακό. Μη χρησιμοποιείτε σολάριουμ.
8. Στον εργασιακό χώρο, προστατευτείτε από καρκινογόνες ουσίες ακολουθώντας τις οδηγίες προστασίας και ασφάλειας.
9. Ελέγξτε εάν εκτίθεστε σε ραδιενέργεια από υψηλά επίπεδα ραδιενεργού ραδονίου στο σπίτι σας. Λάβετε μέτρα για να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα ραδονίου.
10. Για τις γυναίκες: Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου [του μαστού] για τις μητέρες. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων. Περιορίστε τη χρήση της.
11. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά συμμετέχουν σε προγράμματα εμβολιασμού για την ηπατίτιδα Β στα νεογνά [η ηπατίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος] και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στα κορίτσια [ο HPV είναι η κυριότερη αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.12. Λάβετε μέρος σε οργανωμένα προγράμματα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (άνδρες και γυναίκες), τον καρκίνο του μαστού (γυναίκες) και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (γυναίκες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου