Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
  ΚΑΛΑ ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ: ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ =ΣΥΜΜΑΧΙΑ!

Στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα, που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο των τριών χωρών, όσο και στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ, συμφώνησαν Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησής τους, την Πέμπτη στη Λευκωσία.
 

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά το πέρας της τριμερούς διάσκεψης, την οποία χαρακτήρισε ιστορική. 


Kατά την πρώτη τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, οι τρεις ηγέτες έθεσαν τις βάσεις για στενότερη συνεργασία των χωρών τους σε θέματα ενέργειας, οικονομίας, μεταφορών, υδάτινων πόρων και τουρισμού.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση ότι οι τρεις χώρες πρέπει να δράσουν συλλογικά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Στόχος της τριμερούς, είπε ο κ. Αναστασιάδης, είναι η ειρήνη στη Μεσόγειο μέσω ακριβώς της συνεργασίας των κρατών, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι όποιες συμφωνίες δεν στρέφονται κατά του οποιουδήποτε κράτους. «Παραμένουμε» είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου «σταθερά δεσμευμένοι στην προώθηση κοινών έργων στον τομέα της ενέργειας».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρθηκε στην πρόθεση των τριών χωρών να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως και στη δημιουργία ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου για να διασυνδέει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών χωρών, που -όπως είπε- θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αγορά τους. 

Αναστασιάδης, Τσίπρας και Νετανιάχου υιοθέτησαν τη διακήρυξη της Λευκωσίας και προχώρησαν και στη σύσταση ειδικής Επιτροπής, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, η οποία θα παρακολουθεί το τι έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση -που τοποθετείται χρονικά στους επόμενους έξι μήνες- να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αυτά θα αποφασιστούν σήμερα σε πολιτικό επίπεδο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου