Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΩΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ....

«Μονομαχία» Σόιμπλε-Τσίπρα στο Νταβός

Το ΔΝΤ και η υλοποίηση των συμφωνιών έγιναν αφορμή για ελληνο-γερμανική αντιπαράθεση στο Νταβός της Ελβετίας. «Η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις των εταίρων για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε πάνελ όπου συμμετείχε ο Β. Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι η βοήθεια στην Ελλάδα δόθηκε με τον όρο της συμμετοχής του Ταμείου και η όποια απόπειρα αλλαγής θα ισοδυναμούσε με «αναμμένο κερί σε δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη».

«Μονομαχία» Σόιμπλε-Τσίπρα στο Νταβός
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε πάνελ στο Νταβός όπου συμμετείχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι πρωθυπουργοί Γαλλίας και Ολλανδίας, σημείωσε πως η Ελλάδα θεωρούσε ότι η ΕΕ μπορεί να χειριστεί μόνη της το πρόγραμμα, ωστόσο εν τέλει συμμορφώθηκε με την απαίτηση των εταίρων για συμμετοχή του ΔΝΤ.


«Στο θέμα του Ταμείου είναι γνωστό ότι δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για τον ρόλο και τη σημασία της συμβολής του στα ευρωπαϊκά πράγματα. Όχι γιατί σνομπάρουμε το Ταμείο, αλλά γιατί πιστεύαμε κάποιοι ότι η Ευρώπη μπορεί να τα κάνει καλά τα πράγματα και μόνη της. Εντούτοις έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι, έχουν ακουστεί οι απόψεις, στην τελευταία διαπραγμάτευση κάποιες χώρες ζήτησαν τη συμμετοχή του Ταμείου και εμείς αυτό το αποδεχτήκαμε, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εφαρμόσουμε αυτή την συμφωνία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι εύχεται να μην αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις η συνύπαρξη τριών διαφορετικών θεσμών και οι μεταξύ τους διαφωνίες που προκύπτουν συχνά εξαιτίας της διαφορετικής αντίληψης των ευρωπαϊκών πραγμάτων.
«Μονομαχία» Σόιμπλε-Τσίπρα στο Νταβός
«Είναι η εφαρμογή ανόητε!»
Παραφράζοντας την γνωστή ρήση «it's the economy, stupid! (είναι η οικονομία, ανόητε!)», ο Σόιμπλε επέμεινε στην σημασία της εφαρμογής των συμφωνηθέντων λέγοντας: «είναι η εφαρμογή (των συμφωνιών) ανόητε!».
Τόνισε επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν επιθυμία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ «η οποία εν τέλει αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο». Πρόσθεσε παράλληλα ότι το γερμανικό και άλλα κοινοβούλια συμφώνησαν για την χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα με τον όρο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα, καθώς τα ευρωπαϊκά όργανα δεν θεωρούνται «αρκετά ισχυρά ώστε να εφαρμόσουν αυτά που έχουν αποφασίσει».
Μάλιστα ο Σόιμπλε ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι αν ζητούσες από την Μπούντεσνταγκ (το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας) να αλλάξει αυτή την συμφωνία, θα ήταν «σαν να μπαίνεις με ένα αναμμένο κερί σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη».
Παίρνοντας τον λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν είμαι ούτε εγώ οπαδός της άποψης ότι πρέπει κανείς να επιχειρεί να ανάψει ένα κερί μέσα σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες. Όμως, δεν είμαι και της άποψης ότι πρέπει εξαιτίας αυτού του λόγου να βρίσκεται διαρκώς στο σκοτάδι. Η καλύτερη λύση είναι να απομακρύνει από το δωμάτιο τους δυναμίτες και μετά να ανάψει το κερί».
Δ.Ρ. www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου