Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Πολλά τα ανάλατα που ακούστηκαν στη χθεσινή συνέντευξη του Ολλανδού πρέσβη: 

 Κίνδυνος να εγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός μεταναστών στην Ελλάδα

Ολλανδός πρέσβης: Κίνδυνος να εγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός μεταναστών στην Ελλάδα

Τσούρμο οι δημοσιογράφοι στη χθεσινή συνέντευξη του Ολλανδού πρέσβεως κ. Γκασπάρ Βέλτκαμπ, επ΄ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ολλανδίας στην Ε.Ε. για το πρώτο 6/μηνο του 2016.
Η συνέντευξή Τύπου οργανώθηκε  στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, παρουσία του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνου Καρβούνη, πρέσβεως και με οικοδεσπότη τον επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα Λεωνίδα Αντωνακόπουλο.

«Στα οικονομικά και στο μεταναστευτικό», τις δύο μεγάλες προκλήσεις του 2016,  που αφορούν άμεσα την Ελλάδα, εστίασε ο πρέσβης της Ολλανδίας Κάσπαρ Βελντκαμπ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ολλανδικής Προεδρίας στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Κοντολογής ο Ολλανδός πρέσβης ..αναμάσησε –σαν ολλανδική αγελάδα- γνωστά σανό της Ε.Ε. Με άλλα λόγια δεν κατέθεσε τίποτε νέο ..πέραν  των προθέσεων της χώρας του… να πράξει το καλύτερο δυνατόν… το οποίον, ως γνωστόν, θα είναι μία από τα ίδια, αν σκεφτεί κανείς τις ανάλατες-διακοσμητικές προεδρίες του σωματείου αυτού που καλείται Ε.Ε…. Σας δίνουμε πιο κάτω τα σημαντικότερα που είπε.


***“Πολλοί από τους μετανάστες είναι εγκληματίες που δεν πρέπει να τους δοθεί άσυλο - Δε μπορεί να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ - Προειδοποίησε ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα θα καταρρεύσει αν δε βρεθεί λύση”
***Απαραίτητες κινήσεις πρέπει να σημειωθούν ώστε να αποφευχθεί η Ελλάδα να μετατραπεί από χώρα διέλευσης σε χώρα στην οποία θα εγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός μεταναστών, αλλά και στις ενέργειες για να οδηγηθεί η χώρα σε μία πορεία ανάπτυξης...

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σοβαρές δοκιμασίες και πρέπει να διασφαλίσουμε την ενότητά της», δήλωσε ο Ολλανδός πρέσβης στην Αθήνα, επισημαίνοντας παραλλήλως πως πολλοί είναι όσοι εκτιμούν ότι το συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο.


«Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει αν δε βρεθεί λύση. Οι δανειστές δεν έχουν κάποια αρχιτεκτονική για το επίπεδο των συντάξεων, καθώς  αυτό αφορά στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα συζητήσει το ζήτημα με τους δανειστές την ερχόμενη εβδομάδα. Τα πάντα θα κριθούν σε επίπεδο θεσμών. Το κλειδί είναι να υπάρχει ένα βιώσιμο σύστημα»,


Το δεύτερο μήνυμα στην ελληνική πλευρά από τον κ. Βέλντκαμπ αφορούσε στην μεταναστευτική κρίση, σχετικά με την οποία τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε προοδευτικές ενέργειες για την επίλυσή της.
«Για το μεταναστευτικό ο χρόνος τελειώνει. Πέρυσι η Ελλάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χώρα διέλευσης, σήμερα ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών φτάνει στα νησιά χωρίς τη δυνατότητα να φτάσει στα βόρεια σύνορα. Η Ελλάδα κινδυνεύει να ζήσει με περισσότερους μετανάστες λόγω κλειστών συνόρων. Άρα υπάρχει κίνδυνος να μείνουν περισσότεροι μετανάστες στην Ελλάδα», τόνισε.
Έκανε λόγο, λοιπόν, για την προτεραιότητα ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις ερωτηθείς σχετικά απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποπεμφθεί άμεσα από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις για το μέλλον αν δεν μειωθεί η μεταναστευτική ροή ως την Άνοιξη επισημαίνοντας πως πολλά κράτη-μέλη μπορεί να λάβουν αυστηρά μέτρα.
«Αν δεν ελέγξουμε τη μεταναστευτική ροή μέχρι την Άνοιξη, τότε μπορεί να δούμε άλλες χώρες να επεκτείνουν τα μέτρα τους. Αυτή δεν είναι η πρόθεσή μας, αλλά θέλουμε να ελέγξουμε τη ροή. Από πλευράς Ολλανδίας θα υπάρξει η μετεγκατάσταση 50 προσφύγων από την Ελλάδα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου», εξήγησε.
Εντούτοις, τόνισε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Τουρκία, η οποία πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για τη μείωση εισροής μεταναστών.
Ενώ, για τα περίφημα «hot-spots» δήλωσε ότι απέχουν πολύ από το να γίνουν λειτουργικά επιχειρησιακά και τόνισε τη σημασία δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης, ενώ πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να επαναπροωθούνται στην Τουρκία ή άλλες χώρες όσοι δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις για παροχή ασύλου.
Όσο για τον κίνδυνο ανάμεσα στους πρόσφυγες να παρεισφρέουν και μετανάστες που δεν αντιμετωπίζουν απειλές στη χώρα προέλευσής τους, δήλωσε πως συμφωνεί με τον υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, πως «πολλοί από τους μετανάστες δεν είναι πρόσφυγες και είναι πολλοί νέοι από το Μαρόκο, ή την Αλγερία που μεταβαίνουν αεροπορικώς στην Τουρκία και έπειτα στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς είναι εγκληματίες που δεν πρέπει να τους δοθεί άσυλο. Τέτοιοι μετανάστες επιβαρύνουν τα συμφέροντα των προσφύγων».
Συνεχίζοντας, μάλιστα, δήλωσε πως αυτοί οι μετανάστες πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους ή στην Τουρκία, ενώ τόνισε πως χρειάζονται θαρραλέα βήματα και κάθε κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
«Πρέπει να κρατήσουμε το καράβι στη σωστή του πορεία. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία των γειτόνων», τόνισε ο Ολλανδός πρέσβης.
Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως στη Χίο θα συσταθεί hot-spot με τη συμμετοχή περίπου 60 Ολλανδών πολιτών, ενώ έχουν ήδη διατεθεί δύο σκάφη.
Ο Ολλανδός πρέσβης επανήλθε στο ζήτημα της Τουρκίας, λέγοντας πως προσμένει τα αποτελέσματα της συνεργασίας, απορρίπτοντας σενάρια για κοινές περιπολίες και τονίζοντας πως η Άγκυρα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της και να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε να μειωθεί η μεταναστευτική ροή με τρόπο συστηματικό.


Αυτό το τελευταίο μάλλον πρέπει να εκληφθεί ως θετικό.. παραμερίζοντας τη φιλολογία …περί κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας… Παραφιλολογία ή πλάνο Μέρκελ,,, εν εξελίξει; Κι αν λάβουμε υπόψη ότι η Ολλανδία είναι δεμένη στο Γερμανικό άρμα, μπορούμε άνετα να ισχυριστούμε ότι ο κ. πρέσβης…παραμύθιαζε τους δημοσιογράφους. Θα το δείξει ο καιρός .

Από τη μεριά του … Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης είπε ότι «θα σταθούμε όσο πιο κοντά μπορούμε στην Ελλάδα», τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν έχει αναδειχθεί επικοινωνιακά το βάρος που ανέλαβε η Ελλάδα, υποδεχόμενη σε ένα χρόνο 900.000 ανθρώπους. Πρέπει να αναδειχθεί αυτό αλλά και η αλληλεγγύη που προσφέρει, καθώς εκτός από όλα τα άλλα, μιλάμε για ανθρώπους», πρόσθεσε.
«Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ», είπε αναφερόμενος στις εν λόγω προκλήσεις και έφερε το παράδειγμα της άρσης της ελεύθερης διακίνησης προσώπων από κάποιες χώρες, κίνηση που θέτει την αλληλεγγύη εν αμφιβόλω. Επί του ιδίου θέματος, συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή εξετάζει τρόπους για την τροποποίηση της συμφωνίας του Δουβλίνου στις αρχές της άνοιξης».

ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου