Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΝΕΑ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ--Δείτε και το βιντεάκι που μας έστειλε η Ε.Ε.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Ευκολότερη εργασία στο εξωτερικό με τη νέα ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα


Από σήμερα, η άσκηση ενός επαγγέλματος σε άλλη χώρα της ΕΕ καθίσταται ευκολότερη για νοσηλευτές γενικών καθηκόντων, φαρμακοποιούς, φυσικοθεραπευτές, οδηγούς ορειβασίας και κτηματομεσίτες, χάρη στην ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα (EPC). Με την EPC, τα προσόντα των επαγγελμάτων αυτών μπορούν να αναγνωριστούν αποτελεσματικότερα σε άλλη χώρα της ΕΕ — η αξιολόγηση θα γίνεται βάσει των υφιστάμενων κανόνων, αλλά ο μηχανισμός θα απλουστευθεί μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας. 


Ταυτόχρονα, προβλέπονται διασφαλίσεις για την αποτροπή καταχρήσεων: η δημιουργία ενός μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης εξασφαλίζει ότι οι ασθενείς και οι καταναλωτές της ΕΕ συνεχίζουν να προστατεύονται επαρκώς. Εφόσον τεθεί σε εφαρμογή και, με βάση την πρακτική εμπειρία όσον αφορά τη λειτουργία της, η EPC μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον και σε άλλους κλάδους επαγγελματιών που δύνανται να μετακινηθούν στο εξωτερικό.

Η Επίτροπος Elżbieta Bieńkowska, αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι με τα κατάλληλα προσόντα να μπορούν να εργαστούν, με ευκολότερο και ταχύτερο τρόπο, εκεί όπου χρειάζονται, απαιτούνται και εκτιμώνται τα προσόντα τους. Είναι ένα πρακτικό εργαλείο που θα έχει οφέλη όχι μόνο για τους επαγγελματίες αλλά και για όσους έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες τους. Είναι ένα ακόμη χειροπιαστό όφελος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ».

Η ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα δεν είναι μια πλαστική κάρτα, αλλά ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό που εκδίδεται από την πρώτη πλήρως διαδικτυακή πανευρωπαϊκή διαδικασία για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Λειτουργεί μέσω του καθιερωμένου συστήματος πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά (ΙΜΙ) και επιτρέπει στους επαγγελματίες να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές μέσω ασφαλούς δικτύου.

Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα και ο μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης αποτελούν σημαντικά επιτεύγματα του εκσυγχρονισμού της οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες (στα αγγλικά) στην ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ (DG GROWTH)

Δείτε ενημερωτικό βίντεο (στα αγγλικά).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου