Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΑΝΙΑ ΛΙΑΓΚΑ

Φωτογραφία προφίλ του χρήστη Rania Liaga
10 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΟΜΑΛΑ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Το ξεκίνημα της καινούριας σχολικής χρονιάς, ιδίως για τους μαθητές της πρώτης Δημοτικού, συνήθως είναι μια δύσκολη στιγμή για τα παιδιά. Κάθε παιδί είναι διστακτικό να πάει σε κάποιο νέο χώρο και να δει ανθρώπους που δεν έχει συναντήσει πριν. Εδώ είναι μερικές χρήσιμες τρόπους για να προετοιμάσετε το παιδί σας για την πρώτη ημέρα του σχολείου:

1. Αφήστε το παιδί σας να ξέρει ακριβώς το πρόγραμμά του. Πείτε του τι ώρα αρχίζει και τελειώνει κάθε μέρα σχολείο.
2. Ζητήστε από το παιδί σας να σας εκφράσει τα συναισθήματά του - τόσο για τη ζωή και τις ανησυχίες όσο και για την έναρξη του σχολείου.
3. Επισκεφθείτε το σχολείο με το παιδί σας για να δείτε τα νέα τάξη του και να γνωρίσει εάν είναι δυνατόν το νέο δάσκαλό του πριν από το σχολείο ξεκινήσει επίσημα.
4. Να επισημάνει τις θετικές πτυχές της σχολικής εκκίνησης. Θα είναι διασκεδαστικό και μπορεί να κάνει νέους φίλους.
5. Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι όλα τα παιδιά είναι νευρικά για την πρώτη ημέρα του σχολείου.
6. Αφήστε μια σημείωση ή μια ζωγραφιά σας, στο καλαθάκι με φαγητό του παιδιού σας που θα του θυμίσει ότι το σκέπτεστε ενώ το ίδιο είναι στο σχολείο.
7. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι, εάν προκύψουν οποιαδήποτε προβλήματα στο σχολείο, θα είναι εκεί για να βοηθήσει στην επίλυσή τους.
8. Προσπαθήστε να φέρετε σε επαφή το παιδί σας με ένα συμμαθητή πριν από την πρώτη ημέρα του σχολείου, έτσι θα έχετε ήδη ένα φίλο όταν αρχίζει το σχολείο. Μπορείτε κάλλιστα να συναντήσετε ένα παιδάκι που ήταν μαζί στο νηπιαγωγείο.
9. Φροντίστε το παιδί σας να πηγαίνει στο σχολείο με ένα άλλο παιδί στη γειτονιά. Δώστε ραντεβού σε κάποιο σημείο και πηγαίνετε όλοι μαζί στο σχολείο.
10. Μάθετε περισσότερα για εξωσχολικές δραστηριότητες που το παιδί σας μπορεί να γίνει μέλος. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες, όπου θα συναντά κι άλλα άγνωστα παιδάκια, θα αναπτύξουν την εξωστρέφειά του.
Πηγές: Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής" Φροντίδα για σχολικής ηλικίας το παιδί σας: Ηλικίες 5-12"
από τον Edward L. Schor

Πηγές: Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής" Φροντίδα για σχολικής ηλικίας το παιδί σας: Ηλικίες 5-12"
από τον Edward L. Schor

Η κρίση χτυπάει τους εφήβους… Η απώλεια εισοδήματος, η ανεργία και η ευρύτερη οικονομική δυσχέρεια είναι παράγοντες υψηλού κινδύνου για την εφιαλτική εκδήλωση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας και μάλιστα κυρίως στους εφήβους.
 Η κατάθλιψη στις ηλικίες αυτές συνδέεται με ψυχοπιεστικές καταστάσεις, ενώ επηρεάζεται σημαντικά η σχολική τους επίδοση και η κοινωνικότητά τους, όπως φαίνεται και στον πίνακα. Τα συμπτώματα σε εφήβους και ενηλίκους, σε γενικές γραμμές, δε θεωρούμε ότι διαφέρουν αν και μερικές φορές οι έφηβοι είναι λιγότερο πιθανό να παραδέχονται ότι έχουν μελαγχολία αλλά μάλλον ότι είναι «στα κάτω τους ή στις μαύρες τους». Σε άλλες περιπτώσεις προβάλλει περισσότερο ο εκνευρισμός ή ο θυμός. 
Η ανηδονία (να μην μπορώ να πάρω ευχαρίστηση από τη ζωή μου) είναι επίσης αρκετά συχνή και ιδιαίτερα στα κορίτσια. Συμπτώματα Εφήβων Η κατάθλιψη στους εφήβους αποτελεί ένα μεγάλο βάρος για τις οικογένειές στους και το κοινωνικό σύνολο καθώς επίσης αποτελεί και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα συστήματα υγείας.
 Η έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση από τους ειδικούς ψυχικής υγείας είναι σημαντική. Σημαντικότερη όμως είναι η πρόληψή της μέσω οργανωμένων προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία. Επιβάλλεται η προσοχή μας να επικεντρώνεται στην καλή ψυχική υγεία των εφήβων, διότι όταν νοσούν τα παιδιά μας … νοσεί το μέλλον μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου