Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ...FUN ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕI ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρόκειται για ένα σπάνιο συλλεκτικό ντοκουμέντο που ήταν χαμένο επί 50 περίπου χρόνια…


Ο λόγος για το Aliki my love, μια ταινία που αποτέλεσε την προσπάθεια της Αλίκης Βουγιουκλάκη για μια διεθνή καταξίωση και καριέρα.
Η ταινία γυρίστηκε στην Ιο το 1962 και ήταν συμπαραγωγή της Φίνος Φιλμς με μια βρετανική εταιρία παραγωγής. Σκηνοθέτης της ήταν ο Ρούντολφ Μάτε που την δεκαετία του ’40 ήταν από τους εκπροσώπους του φιλμ νουάρ (κυρίως ως κινηματογραφιστής). Στο εξωτερικό την διανομή ανέλαβε η LIONEX films με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Οι παραγωγοί ΑQUARIUS PRODUCTION, φημολογείται ότι ήταν από το Ισραήλ (για αυτό και στην κόπια, εκτός από τους ελληνικούς υπότιτλους υπάρχουν και εβραϊκοί.).
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη μετά την προβολή στο εξωτερικό ταινιών όπως η “Αστέρω” (που το 1958 προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου κερδίζοντας θερμές κριτικές) αλλά και μικροσκανδάλων (όπως η περιβόητη γνωριμία – σχέση με τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο, που ο ιταλικός τύπος κυρίως, το 1960, κάλυψε δημοσιογραφικά) πίστεψε πως θα μπορούσε να κάνει ένα διεθνές άνοιγμα στην καριέρα της.
Η ιστορία της ταινίας περιγράφει το πως ένας πλειμποϋ Αμερικάνος (Τζες Κονραντ) κερδίζει μια μεγάλη κληρονομιά στην άλλη άκρη του κόσμου, σε ένα νησάκι ελληνικό, την Ευτυχία.
Πηγαίνοντας να πιστοποιήσει την αξία της περιούσιας προκειμένου να την ρευστοποίησει και να βγάλει ζεστό χρήμα θα βρεθεί σε έναν μικρό ελληνικό νησιώτικο παράδεισο, φιλοξενούμενος μιας καπάτσας νησιώτισσας και της γοητευτικής κόρης της (αυτή είναι η Βουγιουκλάκη) που θα τον μπλέξουν σε πολλές απρόβλεπτες ιστορίες που τελικά θα του αλλάξουν την ζωή.
Ο Φιλοποίμην Φίνος επένδυσε πολλά σε αυτή την ταινία, όπως και η πρωταγωνίστρια του. Μια λαμπρή πρεμιέρα στο Λονδίνο και στην Αθήνα δίνει το μέγεθος επένδυσης και την προβολή που υπήρξε για το γεγονός.
Ο Μάνος Χατζιδάκις, με την δόξα του Όσκαρ ακόμη φρέσκια και μιας διεθνούς πορείας που μόλις ξεκίνησε, κλήθηκε να συνθέσει την μουσική και τα τραγούδια της ταινίας.
Κάποια από τα μουσικά θέματα υπήρξαν δάνεια από την Μανταλένα (1960) όμως το σύνολο της μουσικής ήταν πρωτότυπο και το σάουντρακ ήταν για αρκετά χρόνια δυσεύρετο.
Σήμερα ένας αρκετά τυχερός και γενναιόδωρος συλλέκτης μπορεί να βρει κάποιο αντίτυπο βινυλίου στο Μοναστηράκι σε τιμή περίπου 300 ευρώ.
Η ταινία τελικά δεν είχε την πορεία που αναμενόταν. Κάποιοι λένε ότι το αποτέλεσμα του Μάτε σε συνδυασμό με το σενάριο οδήγησαν την Βουγιουκλάκη σε μια αμήχανη παρουσία μπροστά στον φακό.
Σκηνές χωρίς ρούχα πάντως δεν υπήρξαν όπως φημολογείται και μια υποτιθέμενη τολμηρή σκηνή στην παραλία με στηθόδεσμο δεν αποτελεί τέτοιου είδους σκηνή.
Το αναφέρουμε αυτό γιατί η επί μισό αιώνα εξαφάνιση της ταινίας στήριξε για χρόνια μια παραφιλολογία που ήθελε την Βουγιουκλάκη εδώ να έχει κάνει και τολμηρές πόζες…
Δείτε ολόκληρη την ταινία:

stapraskinia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου