Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΦΗΣ... Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ...ΚΟΥΚΙΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ



Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου

«Η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές» ήταν η φράση του Αντώνη Σαμαρά στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν ο αρχηγός της αξιωματικής και οι βουλευτές του με φόντο την επέμβαση των δυνάμεων της αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Στις δώδεκα το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής ανέβηκε στο Βήμα της Ολομέλειας ,κηρύσσοντας την έναρξη της διαδικασίας. Μια διαδικασία που διαρκέσει τρεις μέρες και που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ονομαστική ψηφοφορία.


Και τώρα τι γίνεται τώρα; Ένα ερώτημα που βασανίζει πλέον και τους 300. Μπλόφα ή γκάφα του ΣΥΡΙΖΑ;

Κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης ή το Μαξίμου τρίβει τα χέρια του για τη συσπείρωση που άρχισε από τις πρώτες κιόλας ώρες να διαφαίνεται στους βουλευτές του;

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα και χάραξε τη γραμμή του κόμματός του.

«Στα σενάρια καταστροφής της Κουμουνδούρου ,στις κομματικές μικροφιλοδοξίες εμείς ακολουθούμε έναν άλλο δρόμο ,αυτόν που θα μας βγάλει από το Μνημόνιο και που θα επαναφέρει τη χώρα στην ομαλότητα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ,ζητώντας από τους βουλευτές του την απόκρουση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Δραγασάκης ζήτησε από το Σώμα να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι υπάρχει δυσαρμονία πολιτικής και των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας.

«Θα υποχρεώσουμε τον Πρωθυπουργό να έρθει στο Κοινοβούλιο για να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία»διευκρίνισε ο Γιάννης Δραγασάκης προσπαθώντας να τεκμηριώσει με επιχειρήματα την πρόταση μομφής του κόμματός του εις βάρος της κυβέρνησης και η οποία ξεκίνησε-όπως είπε-από την επέμβαση των ΜΑΤ στο χώρο της Δημόσιας Τηλεόρασης.
«Για ποια ΕΡΤ χύνει κροκοδείλια δάκρυα ο ΣΥΡΙΖΑ; Για αυτή την ΕΡΤ της πελατειακής και κομματικής σας αυλής; Για αυτή την ΕΡΤ θυσιάζετε την προσπάθεια ενός λαού; Ο δρόμος της πολιτικής ωριμότητας είναι μακρύς και δύσκολος...Εδώ οι ίδιες οι συνιστώσες σας αντί να συγκλίνουν αποκλίνουν και το οικοδόμημά σας κινδυνεύει να καταρρεύσει»σχολίασε στην ομιλία της η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Φεβρωνία Πατριανάκου.

«Το καντήλι της κυβέρνησής σας έχει τελειώσει,ο λαός θα το σβήσει» είπε κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης. Κάπως έτσι θα πάει η συζήτηση το δύσκολο τούτο τριήμερο και με την Τρόϊκα να ζητάει τα απίστευτα αφού ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.

«Το μόνο που κατάφερε ο Τσίπρας είναι συσπειρώσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στην κυβέρνηση. Και χάνει και το δικαίωμα ο κύριος Τσίπρα της πρότασης μομφής καθώς για έξι μήνες δεν δικαιούται να προσφύγει σε παρόμοια κίνηση.Θα μπορέσει βέβαια για έξι μήνες να γλιτώσει την εσωκομματική γκρίνια και να περιοδεύσει ανά τον κόσμο για να εκφράσει την περιθωριακή του αριστερά ,ζώντας το μύθο του» επεσήμανε καυστικά η κυρία Πατριανάκου.

«Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αργότερα θα έχουμε θέμα με τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα. Εκεί αν δεν γίνουν αλλαγές θα είναι δύσκολα» είπε στη Ζούγκλα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής προεξοφλώντας την έκβαση των πραγμάτων το βράδυ της Κυριακής.

Η Κουμουνδούρου πιστεύει πως το Μέγαρο Μαξίμου ξαφνιάστηκε από την πρόταση δυσπιστίας. Μπορεί και να έχει δίκιο αλλά αυτό κράτησε για λίγα λεπτά αφού η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι η δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές άλλα μαρτυρά. Τη σιγουριά της κυβέρνησης στη πρόταση αυτή γιατί ο πονοκέφαλός της προέρχεται κυρίως από το νομοσχέδιο της αγροτιάς. «Αν δεν την κάναμε τώρα πότε θα την κάναμε ;» διερωτήθηκε ένα στέλεχος της Κουμουνδούρου απαντώντας έτσι έμμεσα και στις μουρμούρες που ακούστηκαν μέσα στο κόμμα περί ατυχούς κίνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Η Δημοκρατική Αριστερά παρακολουθεί με επιφύλαξη τις…ξαφνικές ιδέες της Κουμουνδούρου. Στην αρχή οι βουλευτές του Φώτη Κουβέλη άφησαν να εννοηθεί ότι κινούνται μεταξύ λευκού ή «όχι».

Σύμμαχο βρήκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων που συμφώνησε με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα .Ο Πάνος Καμμένος μίλησε για κατάλυση του Συντάγματος αμέσως μετά την επέμβαση των ΜΑΡ στην Δημόσια Τηλεόραση και στον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα είδε με θυμηδία την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ διαβλέποντας ότι δεν οδηγεί πουθενά,άσε που αφήνουν και αιχμές για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Τέξας και τα «ευχολόγια» ή και το πράσινο φως που προφανώς πήρε εκείνος από τους «συμμάχους» στο άλλο μεγάλο του ταξίδι προς την εξουσία.

Για την αριστερά του Τέξας κάνει λόγο ο Περισσός.

Παρόλα αυτά ο εισηγητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος διευκρίνισε πως θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής.

Και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης είπε πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης παρότι οι ίδιοι θεωρούν τη διαδικασία παράνομη και αντισυνταγματική επειδή ο εισαγγελέας δεν επιτρέπει στους προφυλακισμένους συντρόφους του να συμμετέχουν στην ψηφοφορία. «Θα υπερψηφίσουμε την πρότασης μομφής ζητώντας εκλογές» επεσήμανε ο Ηλίας Κασιδιάρης, διευκρινίζοντας πως οποιοδήποτε αποτέλεσμα και αν προκύψει τα μεσάνυχτα της Κυριακής για εκείνους δεν θα έχει καμιά αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου