Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

ΣΗΜΕΡΑ ...ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ- ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΑΝΟΙΚΤΑ! ΕΚΤΟΣ των καθαρόαιμων ελληνικών  ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ & ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ 

Διχασμός για τη σημερινή, πρώτη κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων - Σκλαβενίτης και Βερόπουλος: Κλειστά - Golden Hall και Attica: Ανοιχτά - Καταγγελίες πολιτών ότι πολλοί έμποροι δεν έχουν προβεί στις προβλεπόμενες, μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, εκπτώσεις

Μόλις το 54% των εμπορικών συλλόγων δηλώνει ότι τα μέλη του θα κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους στις 3 Νοεμβρίου, μία από τις επτά Κυριακές το χρόνο, που δίνεται η δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. 

Μικρομεσαίοι έμποροι δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν χρήση του νόμου, σε αντίθεση με τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις.


Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί ενόψει της πρεμιέρας των ανοιχτών καταστημάτων την Κυριακή είναι η δήλωση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος δήλωσε πως την Κυριακή θα γίνει «μπάχαλο». Διαβάστε περισσότερα εδώ

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, που αντιπροσωπεύει τις μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις, προκύπτει ότι σε σύνολο 129 εμπορικών συλλογών και ομοσπονδιών, οι 57 έχουν αποφασίσει και προτείνουν στα μέλη τους τη λειτουργία στις 3 Νοεμβρίου, επτά σύλλογοι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει, ενώ τέσσερις αφήνουν ελεύθερη την επιλογή στα μέλη τους και 61 αποφάσισαν να κρατήσουν τα καταστήματα τους κλειστά.

Στο ερώτημα σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις υπόλοιπες έξι Κυριακές, προκύπτει και πάλι διχογνωμία, αφού ξεκάθαρα οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα πολυκαταστήματα δηλώνουν ότι θα λειτουργούν, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις.

Στην Αττική και ειδικά στις τουριστικές περιοχές, θετική αντίδραση στο άνοιγμα των καταστημάτων προκύπτει από τους εμπορικούς συλλόγους Αθηνών, Μεγάρων, Περιστερίου, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου και Νέας Ιωνίας (με μειωμένο ωράριο). 

Πολυκαταστήματα και αλυσίδες

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις δεν προτίθενται να συμμετάσχουν καθολικά, ενώ ακόμη και μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου, όπως τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και Βερόπουλος, δηλώνουν πως δεν θα ανοίξουν τα καταστήματά τους την προσεχή Κυριακή, έπειτα από απόφαση των ιδιοκτητών.

Ωστόσο, ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι, αλλά και τα πολυκαταστήματα Attica.

Πάντως, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας ανακοίνωσε ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, η Θεσσαλονίκη 11:00-17:00 και ο Πειραιάς 11:00-15:00, όταν το πλαίσιο του κυριακάτικου ωραρίου, σύμφωνα με το νόμο, είναι 11:00-20:00.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με το νόμο, τα εμπορικά καταστήματα σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου που θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Νοεμβρίου. 

Επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή σε κάθε εκπτωτική περίοδο, δηλαδή συνολικά τέσσερις, τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων. Όσο για το επιτρεπόμενο ωράριο της Κυριακής είναι από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

Επίσης, με αιτιολογημένη απόφαση των κατά τόπους αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών, η οποία θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, ορίζονται οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των επτά που ισχύουν για όλα τα εμπορικά καταστήματα ανεξαρτήτως μεγέθους. 

Δυνατότητα να ανοίγουν και τις 52 Κυριακές τον χρόνο έχουν τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια μέχρι 250 τμ, να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise), να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά. (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου