Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ ...ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ!

Εγκύκλιο προς όλους τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της Χώρας στην οποία αναφέρεται ότι πρέπει να διαγραφούν οι χρηματικές ποινές που είχαν επιβληθεί σε κατηγορουμένους για πλημμελήματα ή πταίσματα για τα οποία έπαυσε η ποινική δίωξη βάσει νόμου που ψηφίστηκε στις 31 Ιουλίου 2013 για την αποσυμφόρηση των φυλακών , απέστειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη .
 Σύμφωνα με τον επίμαχο νόμο, ο οποίος αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από υποθέσεις ήσσονος σημασίας, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη για όσους μέχρι 31.8.2013 έχουν διαπράξει πταίσματα και πλημμελήματα τα οποία τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τα δύο (δηλαδή φυλάκιση και χρηματική ποινή).
 Προϋπόθεση για την εφαρμογή των ευνοϊκών αυτών διατάξεων είναι μέχρι την δημοσίευση του νόμου 4198/2013 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (31.8.2013) να μην έχουν εκδοθεί αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις και φυσικά να μην έχει εκτιθεί η ποινή.
 Στην εγκύκλιο η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι η αρχειοθέτηση μόνο των υποθέσεων για τις οποίες προβλέπεται στερητική της ελευθερίας ποινή και η εξακολούθηση της διαδικασίας για τις χρηματικές ποινές, «όχι μόνο δεν είναι σύμφωνη με το σκοπό του νομοθέτη, αλλά αντίκειται στη συστηματική λογική σύλληψη της περί ης πρόκειται ρύθμισης».
 Η κ. Κουτζαμάνη επισημαίνει ότι οποιαδήποτε αντίθετη ερμηνεία «αντιβαίνει όχι μόνο στο γράμμα και το σκοπό του νόμου, αλλά έρχεται σε αντίθεση και με την αξιούμενη ευθυδικία, ως ειδικότερης έκφανσης της γενικής αρχής της δίκαιης δίκης, που πρέπει να διατρέχει την απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης».
lycavitos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου