Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΟΤΟ ...ΤΟ  ΜΠΑΣΤΑΡΔΕΨΑΝ  ΚΙ ΑΥΤΟ!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πίνετε ΤΣΙΠΟΥΡΟ; Να γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε πριν το καταναλώσετε...

Τεράστιες ποσότητες που αγγίζουν τα 30.000.000 λίτρα τσίπουρου εισάγονται από Αλβανία, Βουλγαρία και άλλες 
γειτονικές χώρες και αφού βαφτιστούν ελληνικά, διοχετεύονται στην αγορά...

Όπως εξηγεί ο Νίκος Κατσαρός, πρώην Πρόεδρος του ΕΦΕΤ και επιστ. συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, το τσίπουρο αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής κατά την παραγωγή και συσκευασία του.



Το τσίπουρο παρασκευάζεται από τα στέμφυλα (τσάμπουρα, ή τσικουδα) αφού ζυμωθούν, με ή χωρίς μούστο και στην συνέχεια αποστάζεται για την παραγωγή τσίπουρου 35-55 αλκοολικών βαθμών (γράδων).

Εαν το απόσταγμα γίνεται μαζί με γλυκάνισο, τότε ονομάζεται τσίπουρο, εάν αποστάζεται χωρις γλυκάνισο, μάραθο ή άλλα αρωματικά φυτά, ονομάζεται τσικουδιά. Στην Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία κ.α. ονομάζεται ρακί.

Στο παράνομα εισαγόμενο τσίπουρο δεν επιλέγονται τα καλά σταφύλια απ’ αυτά που είναι σάπια ή υπερώριμα και δεν διαχωρίζονται τα στέμφυλα από τα κοτσάνια. με αποτέλεσμα μια σειρά από τοξικές ουσίες να περνούν στο τελικό προϊόν μεταξύ αυτών και μεθανόλη που προκαλεί τύφλωση!

Επίσης δε διαχωρίζεται το πρώτο και το τελευταίο μέρος της απόσταξης (οι κεφαλοουρές) που επίσης περιέχουν μια σειρά από τοξικές και επικίνδυνες ουσίες, με σκοπό να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες, τελικά όμως θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Πολλές φορές επίσης αναμιγνύουν τα στέμφυλα με μελάσσα ή ζάχαρη, οπότε παράγουν νοθευμένο προϊόν.

Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούν αποστακτήρες (άμβυκες) που είναι ακατάλληλοι χάλκινοι, μη επικασσιτερωμένοι ή παλαιωμένοι, με αποτέλεσμα μια σειρά από τοξικά μέταλλα να περνούν στο τσίπουρο.

Τέλος, όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι το τσίπουρο είναι συσκευασμένο σε πλαστικές φιάλες που απαγορεύεται από το νόμο. Απαγορεύεται από το νόμο, διότι είναι αποδεδειγμένο ότι τοξικές και επικίνδυνες ουσίες μεταφέρονται από το πλαστικό στο τσίπουρο.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις τοξικές και επικίνδυνες ουσίες πού μεταφέρονται στο παράνομο τσίπουρο τόσο κατά την παραγωγή του, όσο και την συσκευασία του.

Σύμφωνα μέ στοιχεία του ΣΕAOΠ (Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων Οινου και Ποτών) πάνω από 20.000.000 λίτρα τσίπουρου εισάγονται παράνομα στην Ελλάδα από Αλβανία, Βουλγαρία κυρίως και κυκλοφορούν αφού βαφτισθούν ελληνικά.

Το κράτος για κάθε λίτρο χύμα τσίπουρου εισπράττει περίπου 60 λεπτά, ενώ εάν πωλείται ως εμφιαλωμένο, ο φόρος είναι περίπου 5,5€.

Όπως τονίζει ο κ. Κατσαρός: “Συμπέρασμα: το κράτος χάνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ και αδιαφορεί πλήρως τόσο για την απώλεια εισπράξεων, όσο και για την υγεία των καταναλωτών. Ενδιαφέρεται για να περιορίζει τους μισθούς και τις συντάξεις και οχι να εισπράττει φορολογητέα ύλη και να προστατεύει την δημόσια υγεία.

Η ανυπαρξία του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών αποδεικνύεται από τα εξής και μόνο γεγονότα:

1. Όλοι έχουμε δει στα μαγαζιά το χύμα τσίπουρο να είναι σε πλαστικά μπουκάλια. Αυτό είναι παράνομο, δεν το είδε ποτέ κανένας ελεγκτής;

2. Το χύμα τσίπουρο πρέπει να πωλείται σε γυάλινα μπουκάλια χωρίς καμία επισήμανση. Όλοι έχουμε δει το χύμα τσίπουρο σε πλαστικά μπουκάλια και επισήμανση, τόπο παραγωγής, όνομα ιδιοκτήτη, διεύθυνση brand name, κλπ

Έτσι πουλιέται παράνομα ως συσκευασμένο προϊόν και όχι χύμα, με αποτέλεσμα να χάνει το κράτος περίπου 5€ σε κάθε μπουκάλι και να μην προστατεύει την υγεία των καταναλωτών και κανείς από τους ελεγκτές να μην το προσέχει.

3. Οι λεγόμενοι 48ωροι ή διήμεροι έχουν δικαίωμα να πωλούν το τσίπουρο που παράγουν ως χύμα στην περιοχή τους, την εγκεκριμένη από το κράτος ποσότητα, βάσει της στρεμματικής απόδοσης του αμπελώνα. Δεν γίνεται ποτέ σχεδόν κανένας έλεγχος, με αποτέλεσμα η παρανομία να οργιάζει.

4. Οι έλεγχοι για την υγιεινή και την ασφάλεια του χύμα τσίπουρου είναι ανύπαρκτοι.

5. Οι έλεγχοι εάν εισάγεται από την Αλβανία, Βουλγαρία παράνομα τσίπουρο που βαφτίζεται ελληνικό παρά τις καταγγελίες του ΣΕΑΟΠ, είναι ανύπαρκτοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου