Ξέσπασμα Γιούνκερ για τους πρόσφυγες: «Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλω να ζω!»
Σε δηλώσεις «γροθιά στο στομάχι» προέβη σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επέκρινε τον λαϊκισμό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω άρθρου του στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
Ο κύριος Γιούνκερ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την απόρριψη που δέχονται οι πρόσφυγες από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Διαβάζοντας το άρθρο του, στέκεται κανείς και στην αναφορά του σε πολιτικούς της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς που τρέφουν έναν λαϊκισμό που παράγει μόνο αγανάκτηση, αλλά καμία λύση...
«Η Ευρώπη ήταν πάντα για μένα μια κοινότητα αξιών και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για αυτό», γράφει χαρακτηριστικά.
«Στην Ευρώπη έχουμε τα υψηλότερα πρότυπα για άσυλο στον κόσμο. Εμείς ποτέ δεν θα απορρίψουμε ανθρώπους που χρειάζονται την προστασία μας. Αυτό κατοχυρώνεται σε νόμους και στις συνθήκες μας», επισημαίνει σε συνέχεια του άρθρου του.
Εκφράζοντας την ανησυχία του για την απόρριψη που δέχονται οι πρόσφυγες από μέρος του πληθυσμού, υπερτονίζει ότι «Αυτό δεν είναι Ευρώπη».
«Ανησυχώ όταν μιλάμε για τη μετανάστευση, για ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν την τύχη, όπως εμείς να γεννηθούν σε κάποια πλούσια χώρα με σταθερότητα. Με ανησυχεί όταν βλέπω την απόρριψη μέρους του πληθυσμού προς αυτούς τους ανθρώπους. Προσφυγικά στρατόπεδα, σκάφη γεμάτα ανθρώπους, βία κατά των αιτούντων άσυλο... όχι αυτό δεν είναι Ευρώπη», γράφει και συνεχίζει:
«Με ανησυχεί όταν οι πολιτικοί της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστερά τρέφουν έναν λαϊκισμό που παράγει μόνο αγανάκτηση, αλλά καμία λύση».
Τέλος ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολιάζει ότι η ρητορική μίσους και οι απερίσκεπτες δηλώσεις δεν μπορεί να είναι ένα από τα επιτεύγματα της Ευρώπης, όταν τίθεται σε κίνδυνο η ελευθερία του να ταξιδεύεις εντός της Ζώνης Σένγκεν. «Αυτό δεν είναι Ευρώπη...», γράφει ξανά και κλείνει το άρθρο του.
Η Συνθήκη Σένγκεν
Η συνθήκη Σένγκεν, υπογράφηκε στις 14 Ιουνίου του 1985 με στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και την απλοποίηση των διαδικασιών.
Ποια είναι η Ζώνη Σένγκεν
Η συνθήκη Σένγκεν δεν περιλαμβάνει τις ίδιες χώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν (Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία και Βουλγαρία) και ορισμένες χώρες Σένγκεν δεν ανήκουν στην ΕΕ (Νορβηγία, Ισλανδία και Ελβετία).
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της χαρτογράφησης είναι η ζώνη Σένγκεν να περιλαμβάνει σήμερα τις: Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Τσεχία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Σλοβενία, Σλοβακία και τελευταία το Λιχτενστάιν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου