Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝ ΣΑΝΔΑΛΟΠΟΙΟΣ... ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ ...ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΤΡΑΞΙΟΝ!


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: TRIP ADVISOR


Μεγάλη προβολή γίνεται σήμερα στον Σανδαλοποιό του Ψυρρή, …που γράφει και ποίηση… Τον γνωρίσαμε κάπου εκεί στα 1963 και του κάναμε φυσικά και ρεπορτάζ… ΄Ηταν ο Σταύρος Μελισσινός και πνευματικός άνθρωπος… Τα σχετικά δημοσιεύματα στη Γαλλία κι εδώ είναι ελλειπή…
Ο Μελισσινός είναι ο ποιητής που μετέφρασε στα ελληνικά για πρώτη φορά τον εθνικό ποιητή της Περσίας ΡΟΥΜΠΑΓΙΑΤ (αν θυμόμαστε καλά). και ότι το αρχικό μαγαζάκι του, ήταν επί της Πανδρόσου 60, αν δεν κάνουμε λάθος.. Δυστυχώς δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να βρούμε τα σχετικά με τον Μελισσινό, μέσα σε ατέλειωτους τόμους, που δεν έχουν μεταφερθεί ακόμη σε ηλεκτρονικό σύστημα. Δεν πειράζει … Πάντως στην εποχή του ΄60 και μετά είχε μεγάλη δημοσιότητα ο Μελισσινός, διεθνή και ελληνική!
Αξίζει να διαβάσετε κι αυτά έστω και κολοβά που ακολουθούν…:

ΤΟΝ ΑΠΟΘΕΩΝΕΙ ΓΑΛΛΙΔΑ FASHION BLOGGER

Ο ποιητής-σανδαλοποιός του Ψυρρή: Προσκύνημα τουριστών για να αγοράσουν τα σανδάλια του [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: TRIP ADVISOR

Μαριάννα Μαρμαρά

Εχει δημιουργήσει σανδάλια για τη Τζάκι Κένεντι, τα μέλη των θρυλικών Beatles, τη Μαρία Κάλας, τη Μπάρμπρα Στράιζαντ, τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, τον Άντονι Κουήν, τον Γκάρι Κούπερ, τη Σοφία Λόρεν, τον Μπομπ Σάγκετ και πολλούς πολλούς ακόμα διάσημους.

Σήμερα, σε αυτό το μικρό μαγαζάκι στην οδό Θέκλας στου Ψυρρή, η Γαλλίδα blogger Nîmoise (leblogdelanimoise.fr) τον αποθεώνει καλώντας τους Γάλλους που αγαπούν το shopping και είναι «εθισμένοι στα παπούτσια», να κατευθυνθούν σε ένα μικρό μαγαζάκι ειδικευμένο στα ελληνικά δερμάτινα σανδάλια.
Στο κατάστημα του τσαγκάρη-ποιητή Στάυρου Μελισσινού, τα σανδάλια δεν είναι «προκάτ», αλλά ετοιμάζονται εκείνη την ώρα παρουσία του πελάτη, αφού πρώτα πάρουν τα μέτρα της πατούσας του και περιγράψει στον τεχνίτη το σχέδιο που επιθυμεί, περιμένει για λίγα λεπτά και μετά φεύγει με ολοκαίνουρια παπούτσια.
H Nîmoise γράφει πως αγόρασε ένα ζευγάρι και πως «είναι απίστευτα καλή η ποιότητά τους», αν και στην αρχή ήταν επιφυλακτική ως προς την εν λόγω αγορά, τελικά παραδέχεται πως είναι πολύ ευχάριστο να τα περπατάς.
Η οικογένεια Μελισσινού έχει παράδοση στη δημιουργία χειροποίητων δερμάτινων σανδαλιών, τσαντών και ζωνών από το 1920. Ο παππούς, Γεώργιος Μελισσινός, ξεκίνησε την επιχείρηση το 1920, ενώ τη δεκαετία του '50 ανέλαβε ο Σταύρος Μελισσινός που έγινε γνωστός ως τσαγκάρης-ποιητής.
Ο Σταύρος Μελισσινός συνέχισε παράλληλα την τέχνη του χειροποίητου σανδαλιού, μαζί με την τέχνη της ποίησης και της συγγραφής θεατρικών έργων. Τα βιβλία του βρίσκονται σε πολλές διεθνείς βιβλιοθήκες.

Σήμερα, η κόρη του, Ολγιάννα Μελισσινού και ο Παντελής Μελισσινός συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση σε δυο διαφορετικά μαγαζιά σε Μοναστηράκι και Ψυρρή. Ο Παντελής Μελισσινός δε, συνεχίζει την τέχνη του πατέρα του σε όλα τα επίπεδα, γράφοντας και ο ίδιος θεατρικά έργα. Η Γαλλίδα fashion blogger επισκέφθηκε το κατάστημα του Παντελή.




ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ:Βλέπετε; Αυτή είναι η ελληνική ομορφιά... ΚΑΙ ΣΑΝΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ!
Και μπράβο στους διαδόχους του Σταύρου Μελισσίνου, που όπως θυμόμαστε ήταν κι ένας γλυκύς άνθρωπος!..Οι φωτό το πιστοποιούν! Να συνεχίσετε την οικογενειακή παράδοση παιδιά!  Σημειώνουμε την μικροψυχία των δήθεν πνευματικών ανθρώπων του τόπου μας, δηλαδή τη συντεχνία των Λογοτεχνών και ποιητάδων μας.. Μάλλον οι άνθρωποιι σνομπάρουν τον Μελισσινό... Ακού, λένε ...ένας παπουτσής να είναι και ποιητής; 
ΑΠ.ΒΡΑΧ.

Πηγή φωτό: leblogdelanimoise.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου