Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ-ΚΑΡΝΤΑΣΙΑ!


«IMAGINE CUP 2015»

Πρώτη και τρίτη θέση για ομάδα του ΑΠΘ σε διεθνή διαγωνισμό της Microsoft

Πρώτη και τρίτη θέση για ομάδα του ΑΠΘ σε διεθνή διαγωνισμό της Microsoft
Την πρώτη θέση στην κατηγορία Ability Award και την τρίτη θέση στην κατηγορία World Citizenship Competition κατέλαβε η ελληνική ομάδα του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft "Imagine Cup 2015", που διεξήχθη στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον στις 27-31 Ιουλίου.
Οι τέσσερις φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με την καινοτόμο εφαρμογή "Prognosis" για τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον και την υποβοήθηση σε διαγνωσμένους ασθενείς, διακρίθηκαν στις δύο από τις πέντε κατηγορίες της τελικής φάσης του διαγωνισμού, όπου συμμετείχαν οι 12 καλύτερες ομάδες καινοτομίας από πανεπιστήμια όλου του κόσμου.-ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΚΑΡΝΤΑΣΙΑ!

   Φέτος, ο διαγωνισμός ξεκίνησε αρχικά με την συμμετοχή περίπου 330.000 φοιτητών, και σκοπός του είναι να αναδείξει την ευρηματικότητα των φοιτητών μέσω τεχνολογικών λύσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη, όπως αυτά έχουν τεθεί από την UNESCO.
   Η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ αποτελείται από τους φοιτητές Δέσποινα Ευθυμιάδου, Δημήτρη Ιακωβάκη, Κωνσταντίνο Μαυροδή και Βασιλική Μπίκια, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή του τμήματος, Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη. Με το βραβείο Ability Award θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην έδρα της Microsoft, στο Σιάτλ, για να επεκτείνουν το πρότζεκτ και να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση της εφαρμογής.
   Το σχέδιο Prognosis
   Πρόκειται για μία εφαρμογή για "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα σε συνδυασμό με ένα περικάρπιο που παρακολουθεί τις δραστηριότητες του ατόμου και καταγράφει διάφορα δεδομένα, όπως τον τρόπο βαδίσματος και κινήσεων, της γραφής, αλλαγές στην φωνή και στην σταθερότητα των χεριών, στην ποιότητα του ύπνου κ.α. - χαρακτηριστικά που μπορούν να υποδείξουν ή να συνδεθούν με τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον.
   Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ, πριν την έναρξη του τελικού διαγωνισμού, ο κ.Χατζηλεοντιάδης, τα δεδομένα αυτά στέλνονται σε μία μεγάλη βάση δεδομένων που έχει δημιουργήσει η ομάδα για τον σκοπό αυτό, μέσα από την οποία μπορούν να προκύψουν δείκτες έγκαιρης διάγνωσης (για τους υγιείς χρήστες με ιστορικό), και ταυτόχρονα να εμπλουτιστούν τα μοντέλα ανάλυσης.
   Στην ίδια εφαρμογή οι ήδη διαγνωσμένοι ασθενείς μπορούν να υποβοηθηθούν τόσο σε προβλήματα βαδίσματος (όταν διακόπτεται το περπάτημα στέλνεται διέγερση στον χρήστη από το περικάρπιο μαζί με ήχο από το κινητό) όσο και στον ύπνο, μέσω ηχητικών διεγέρσεων από ειδικά ακουστικά, που στέλνουν χαμηλής συχνότητας ήχους, ώστε να διατηρείται ο εγκέφαλος σε κατάσταση ηρεμίας και να αποφεύγεται το στρες.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι η νόσος Πάρκινσον αποτελεί μία συχνή πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες, παγκοσμίως, ανέρχονται σε 6.300.00 άτομα.
   Ομάδες του καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη έχουν διακριθεί στο διαγωνισμό "Microsoft Imagine Cup" άλλες πέντε φορές στο παρελθόν και συγκεκριμένα τις χρονιές 2004 (με το Smart Eyes, έναν πλοηγό για τυφλούς), 2005 (με το Scient Talk, πρότζεκτ μετάφρασης της νοηματικής), 2007 (με το Noesis, ένα περιβάλλον για παιδιά με αυτισμό), 2011 (με την Ηπιόνη, ένα περιβάλλον διαχείρισης πόνου) και το 2012 (με την Συμβίωση, ένα πρότζεκτ για το Αλτσχάιμερ).
   Περισσότερες πληροφορίες για το Prognosis μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα http://prognosisproject.net/ .
Φωτογραφία (από αριστερά προς δεξιά): η ομάδα Prognosis του ΑΠΘ με τον επικεφαλής, καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής, Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη και τους φοιτητές του Τμήματος, Δημήτρη Ιακωβάκη, Βίκυ Μπίκια, Δέσποινα Ευθυμιάδου και Κωνσταντίνο Μαυροδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου