Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΥΡΙΟΙ ...ΜΑΣ ΞΟΦΛΑΝΕ...Ο ΤΡΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΤΣΟΥΠΡΑ ΚΑΙ ΚΩΛΟΠΑΙΣ

ΜΕ ΤΑΨΕΥΤΟΑΝΤΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΜΠΛΕΞΑΜΕ ΘΑ ΜΑΣ ΦΟΡΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.. ΤΑ ΚΟΘΟΝΙΑ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ! 


Στην ιδέα των κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό «κύμα» προς την Ευρώπη, φαίνεται πώς επιμένει η ΕΕ, παρά την πρόσφατη άρνηση της Ελλάδας, δια στόματος του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να συζητήσει το θέμα.

Όπως έγινε γνωστό, η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Μάλτας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Μάλτα, αποφάσισε τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία στις 17-18 Νοεμβρίου θα εκπροσωπήσει και την ΕΕ στις επαφές του με την τουρκική ηγεσία. 
Όμως, την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ συνεδρίαζαν στη Μάλτα, το «φως» της δημοσιότητας είδε ένα έγγραφο, το οποίο διανεμήθηκε σε ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ και το οποίο επικαλείται το σάιτ «euro2day.gr». Το έγγραφο αυτό καλεί τους παραλήπτες του να πιέσουν, ώστε η Αθήνα να συνεργαστεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα με την Άγκυρα, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών και να σταματήσουν οι θάνατοι στο Αιγαίο.
Όπως προκύπτει, η ΕΕ θεωρεί ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικότατο κρίκο στην αλυσίδα επίλυσης του ζητήματος, και γι' αυτό εμφανίζεται διατεθειμένη να προσφέρει πολιτικά ανταλλάγματα, αν η Άγκυρα υποσχεθεί να μεταφέρει πρόσφυγες πίσω σε αυτή.
Το έγγραφο αποτελεί «οδηγό» για την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, αλλά και για το τι αναμένεται να ζητήσει η ελληνική πλευρά.
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας ίσως να θελήσει να εξηγήσει πού βρίσκεται η χώρα του, να υπογραμμίσει την πρόοδο που έγινε επί του εδάφους της. Συστήνουμε να είστε υποστηρικτικοί μεν, όμως να συνεχίσετε να πιέζετε σε μια σειρά από ζητήματα, τα οποία παραθέτουμε πιο κάτω», αναφέρει.
«Η Ελλάδα θεωρεί ότι η Τουρκία είναι κυρίως υπεύθυνη για τη μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των προσφύγων που φθάνουν στις ανατολικές της ακτές του Αιγαίου. Γι' αυτό το λόγο η Ελλάδα συνεχώς επιμένει ότι μια σκληρή στάση πρέπει να ληφθεί όσον αφορά στην Τουρκία και ότι δεν πρέπει να δοθούν από πλευράς ΕΕ "δώρα" προς την Άγκυρα ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια στο προσφυγικό», σημειώνει ακόμη.
Και συνεχίζει: «Η ελληνική προσέγγιση, που αγνοεί το τεράστιο ανθρωπιστικό βάρος που επωμίζεται η Τουρκία, είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην είναι συνεργάσιμη στη Σύνοδο Κορυφής (για το μεταναστευτικό), όπου συζητήθηκε το action plan ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες».
«Η θέση μας είναι ότι η Τουρκία δεν στέλνει συνειδητά και σκοπίμως πρόσφυγες μέσω Ελλάδας, όπως η Ελλάδα κάνει στη FYROM» τονίζει σε κάποιο άλλο σημείο.
Παράλληλα, υπογραμμίζει τους δύο τρόπους, που θα χρειαστούν τις επόμενες εβδομάδες οι Ευρωπαίοι τη βοήθεια της Ελλάδας:
«Στις επόμενες εβδομάδες θα χρειαστούμε τη βοήθεια της Ελλάδας με δύο τρόπους: Κάποια από τα κεφάλαια ένταξης της Τουρκίας της ΕΕ που θα ανοίξουν πρέπει να γίνουν με ομοφωνία.
Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την είσοδο των μεταναστών πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της ακτοφυλακής της Ελλάδας και της Τουρκίας. Την Παρασκευή ο ελληνικός Τύπος κάλυψε εκτενώς τα σχόλια του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τα δέκα χιλιόμετρα στο Αιγαίο.
Σαφώς αυτά είναι πολύ ευαίσθητα θέματα για την ελληνική εσωτερική πολιτική. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιθανώς να ζητήσει να είναι πιο ενημερωμένος και να εμπλέκεται ενεργότερα στις αποφάσεις που λαμβάνονται για την Τουρκία, με μορφή προ-ενημέρωσης (pre-consultation).
Επίσης, ίσως εκφράσει επιφυλάξεις για τη Σύνοδο στη Μάλτα καθώς και για την ιδέα να πραγματοποιηθεί Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας: από τη δική του τη σκοπιά έχουν γίνει αρκετές Σύνοδοι τελευταία και το ενδιαφέρον πρέπει να επικεντρώνεται στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων».
Καταλήγοντας, το έγγραφο αναφέρει τη στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα:
1. Πρέπει να επιμείνουμε σε δύο σημεία: ότι η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει από το Action Plan της ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και να υποστηρίξουμε ότι έτσι θα αποσυμπιεστούν τα σύνορά της.
2. Η Τουρκία δεν πρόκειται να δράσει απλά γιατί της το ζητήσαμε και γιατί αναγνωρίζουμε το βάρος που επωμίζεται. Θα πρέπει να τη βοηθήσουμε και να εμπλακούμε με την Τουρκία και σε πολιτικό επίπεδο.
3. Να μεταφέρουμε όμως και στον κ. Τσίπρα ότι δεν θα λάβει «δώρα» η Τουρκία και ότι η εφαρμογή του Action Plan θα γίνει βήμα βήμα. Να πούμε ότι στα καίρια ζητήματα όπως η απελευθέρωση της βίζας και το άνοιγμα των κεφαλαίων ένταξης θα γίνει μόλις λάβουμε δεσμεύσεις από την Άγκυρα για την επιστροφή προσφύγων.
4. Να αναδείξουμε τον πνιγμό προσφύγων ως το νούμερο ένα πρόβλημα, για να προβάλουμε τη στάση μας για κοινή ακτοφυλακή Ελλάδας - Τουρκίας και να πούμε ότι εάν δεν γίνει αυτό, τότε θα υπάρχουν κενά τα οποία θα εκμεταλλεύονται οι δουλέμποροι με τραγικές συνέπειες.
    
5. Να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν εδαφικές διαφορές ακόμα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και να ζητήσουμε από τον κ. Τσίπρα να μας πει αν θα είναι πιο άνετος, εάν οι κοινές περιπολίες στο Αιγαίο γίνουν με τη Frontex να παίζει ένα μεγαλύτερο ρόλο.
Πηγήprotothema.gr


Διάβασε περισσότερα στο: Με έγγραφο-«φωτιά» επιμένει η EE για κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο (pics) | Plus: Πολιτική | gazzetta.gr 
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου