Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ!

22 αρχαια ναυαγια βρεθηκαν στην Ικαρια-Φούρνους

Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε από ελληνοαμερικανική αποστολή αρχαιολόγων στους Φούρνους, ανάμεσα στη Σάμο και την Ικαρία.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 22 ναυάγια σε μόλις δεκατρείς μέρες.


"Οι Φούρνοι αποτελούν ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο επειδή δεν υπήρχαν ποτέ μεγάλες πόλεις, μόνο μικρά χωριά, άρα αυτά τα πλοία δεν σταματούσαν εκεί για εμπόριο, απλά περνούσαν κι αυτό είναι συναρπαστικό γιατί έχεις πολλά ναυάγια σε μεγάλες πόλεις και λιμάνια, όμως οι Φούρνοι ήταν ένα σημείο του διάπλου, κι αυτό μας δίνει πολλές πληροφορίες για τους εμπορικούς δρόμους της εποχής . Όλα αυτά τα πλοία μετέφεραν εμπορεύματα, ήταν φορτωμένα με αμφορείς γεμάτους με κρασί, ελαιόλαδο,σάλτσες ψαριού, υλικά που ήταν πολύ δημοφιλή στην αρχαία Μεσόγειο. Υπάρχουν αμφορείς από την Αρχαϊκή Περίοδο, που είναι πολύ σπάνια και εκτείνονται μέχρι την Ύστερη Μεσαιωνική περίοδο τον 16ο αιώνα, πρόκειται για μια μεγάλη ιστορική περίοδο," λέει ο Peter Campbell, του πανεπιστημίου του Southampton και συνδιευθυντής του RPM Nautical Foundation.
"Ο λόγος που υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός ναυαγίων εκεί, είναι ακόμη ασαφής, όμως φαίνεται ότι προκλήθηκαν λόγω κακοκαιρίας," προσθέτει ο Κάμπελ και θυμίζει ότι οι Φούρνοι ήταν γνωστοί για τους πειρατές.
"Είχαμε ενδείξεις ότι στο συγκεκριμένο σημείο θα υπήρχαν ναυάγια, όμως δεν περιμέναμε αυτό τον αριθμό. Είναι εντυπωσιακό ότι βρήκαμε τόσα πολλά."
Σύμφωνα με την ομάδα αρχαιολόγων, ο όγκος των ναυαγίων που βρίσκονται γύρω από τους Φούρνους υποδεικνύει περισσότερο τον μεγάλο αριθμό διέλευσης πλοίων κατά μήκος αυτής της θαλάσσιας οδού παρά το γεγονός ότι η διαδρομή δεν ήταν ασφαλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου