Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

ΛΑΒΑΤΕ ΘΕΣΕΙΣ...Ο 33ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ:

Φωτογραφίες: Βασίλης Κουτρουμάνος
Με τα εγκαίνια της Ergo Marathon Expo και της συνέντευξης Τύπου ξεκίνησε το 4ημερο των δράσεων του 33ου Μαραθωνίου Αθήνας (8/11).
Στη μία το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή και τον πρόεδρο της AIMS Πάκο Μποράο έκοψαν την κορδέλα και σήμαναν την έναρξη των δράσεων.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που ακολούθησαν, αναφέρθηκαν οι τελικές λεπτομέρειες για τη διοργάνωση με τη συμμετοχή των 43.000 δρομέων, μίλησαν δύο από τους Ελληνες κορυφαίους δρομείς, οι οποίοι θα συμμετάσχουν, ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος και η Ουρανία Ρεμπούλη ενώ ξεχώρισε και η ανακοίνωση του Υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή για την έγκριση επιπρόσθετης επιχορήγησης στις ομοσπονδίες.

Στην τοποθέτησή του, ο Κώστας Παναγόπουλος αποφάσισε να αποκαλύψει το… μυστικό του Αυθεντικού Μαραθωνίου, δηλαδή το στοιχείο αυτό που έχει οδηγήσει στην εκρηκτική αναβάθμιση της διοργάνωσης, ποσοτικά και ποιοτικά, τα τελευταία χρόνια.

«Ο παράγοντας αυτός που έχει κάνει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο μία γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού είναι η συνεργασία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Η συνεργασία που φέρνει κοντά χιλιάδες δρομείς, την Πολιτεία, τους μεγάλους φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, τις μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, τις ΜΚΟ που έχουν σημαντικό έργο, την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

«Απόφασή μας είναι αυτή τη συνεργασία να τη διευρύνουμε γιατί αυτό μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στο στόχο μας, να γίνει ο Αυθεντικός Μαραθώνιος η πιο σημαντική παγκόσμια γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού», είπε.

Ακόμη ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε και στην απόφαση να διατεθούν όλος ο ρουχισμός που θα συγκεντρωθεί στην αφετηρία του Μαραθωνίου και όλες οι ισοθερμικές κουβέρτες, σε οργανώσεις περίθαλψης των προσφύγων στη χώρα μας.

«Είναι τιμή που, κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ. Ειδικά μετά την εμπειρία που είχα πέρυσι, όταν έτρεξα, αισθάνομαι ότι είμαι ένας από εσάς. Αυτή είναι μια διαδρομή που κάθε μαραθωνοδρόμος πρέπει να τρέξει έστω μία φορά στη ζωή του. Η AIMS βλέπει παράλληλα και τη δική της πρόοδο. Παρατηρεί την αύξηση των συμμετοχών και των εγγραφών. Η Αθήνα μετατρέπεται σε κέντρο του κινήματος του Μαραθωνίου», είπε ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής αποκάλυψε την ενίσχυση του ΣΕΓΑΣ με έκτακτη οικονομική επιχορήγηση:
«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει να ανακοινώσει σήμερα ότι μετά από έναν ενδελεχή έλεγχο στον αθλητισμό και βασικό στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης , ανακοινώνουμε έκτακτη επιχορήγηση προς τον ΣΕΓΑΣ, που πιστεύω ότι είναι ζωτικής σημασίας γιατί έχουμε μπροστά μας μία Ολυμπιακή χρονιά. Έτσι σήμερα επισήμως λέω ότι ο ΣΕΓΑΣ θα πάρει επιπρόσθετη επιχορήγηση. Τα χρήματα αυτά πάνε στις ομοσπονδίες και μέσω των ομοσπονδιών στους αθλητές που συνεχίζουν να κάνουν υπερήφανη τη χώρα. Παρέχουμε αυτή την οικονομική στήριξη επειδή ο ΣΕΓΑΣ έδειξε ότι την δικαιούται και συνεχίζουμε έτσι να υλοποιούμε όσα είχαμε εξαγγείλει, για την καταπολέμηση της σπατάλης στον αθλητισμό και του φαύλου κύκλου της διαφθοράς.

Ελπίζω και εύχομαι αυτά τα καλά νέα να έχουν συνεχή ροή προς αθλητισμό αλλά και σε άλλες δράσεις. Να προσθέσω επίσης ότι μου δίνει χαρά η πρωτοβουλία του ΣΕΓΑΣ για βοήθεια προς τους πρόσφυγες, μία ευαισθησία που τιμά όλους, καθώς αναδεικνύεται μία άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης».

 «Είμαι πολύ χαρούμενη που σήμερα είμαι εδώ μαζί με όλους τους φορείς που συμβάλουν σε αυτό το σπουδαίο γεγονός. Πέρυσι πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τον μαραθώνιο και επέλεξα τον αγώνα της Αθήνας για την πρώτη μου εμπειρία. Μια εμπειρία, που ήταν μοναδική. Τα συναισθήματα που έζησα σήμερα ήταν μοναδικά, πήρα δύναμη από όλη αυτή την εμπειρία», είπε η αθλήτρια η Ουρανία Ρεμπούλη και συμπλήρωσε: «Πριν από λίγο καιρό αγωνίστηκα στο Βερολίνο όπου και έπιασα το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνς. Ο λόγος που ζήτησα από τον προπονητή μου να τρέξω στον Μαραθώνιο Αθήνας ήταν συναισθηματικός. Δεν με ενδιαφέρει αν θα κερδίσω, απλά να τερματίσω. Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά, που θα αγωνιστούν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, καλή επιτυχία και σε όλους τους ερασιτέχνες δρομείς, που δίνουν τον δικό τους αγώνα».
Ένας από τους πιο έμπειρους Ελληνες δρομείς, ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, θα τρέξει για 14η φορά την Αυθεντική Διαδρομή. «Είμαι εδώ με διπλή ιδιότητα, τόσο του αθλητή όσο και του εκπροσώπου των ενόπλων δυνάμεων. Είναι η 14η συμμετοχή μου στον αγώνα ελπίζω να φτάσω στις 20. Από το 2001 που ως κωπηλάτης τότε είχα την πρώτη μου συμμετοχή στην διοργάνωση, η εξέλιξη του αγώνα είναι εντυπωσιακή. Νιώθω τυχερός που γνώρισα όλο αυτό το πράγμα. Θέλουμε τη στήριξη του κόσμου σε όλη τη διαδρομή. Έχουμε δει πως ο μαραθώνιος έχει συμβάλει στην καθημερινότητα των Αθηναίων. Συγχαρητήρια στη Σοφία Ρήγα και την Ουρανία Ρεμπούλη, που κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα όρια για τους Ολυμπιακούς ελπίζουμε να τις συνοδεύσουμε και εμείς», είπε ο αθλητής του Νίκου Πολλιά.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, της πόλης δηλαδή που φιλοξενεί την ΕΧPO του Μαραθωνίου, Διονύσης Χατζηδάκης, είπε: «Σας καλωσορίζω στο φιλόξενο Φάληρο, πόλη που έχει κερδίσει τον τίτλο της φιλοξενίας, επειδή σε αυτό το κτίριο του τάεκβοντο, φιλοξενήσαμε πριν από ένα μήνα 1500 πρόσφυγες και δείξαμε την ανθρωπιά του Έλληνα. Κύριε Παναγόπουλου θέλω να σας ευχαριστήσω εσάς αλλά και όλους τους φορείς επειδή κάθε χρόνο ο Μαραθώνιος μεγαλώνει. Οι 43.000 συμμετοχές δηλώνουν ότι στη χώρα μας υπάρχουν άνθρωποι της δημιουργίας και αισθάνομαι υπερήφανος σαν Ε,λληνας που ο Μαραθώνιος αποκτά τη σημασία και τη βαρύτητα που του αξίζει. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ και ευχαριστώ όλους που κάνουν κατάθεση ψυχής για τον Μαραθώνιο».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, είπε: «Ο δικός μου προσωπικός μαραθώνιος ολοκληρώνεται την Κυριακή το πρωί με την πιστολιά του αφέτη. Το διάστημα που προηγήθηκε είχα σειρά επαφών στο εξωτερικό με Υπουργούς Τουρισμού και Αθλητισμού αλλά και Δημάρχους πόλεων που διοργανώνουν Μαραθωνίους και είμαι πολύ αισιόδοξος για την επιτυχία του ΚΜΑ σε αυτή την δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Η λύση είναι να φέρνουμε όλο και περισσότερο κόσμο από το εξωτερικό. Η Ελλάδα παντού αναβλύζει πολιτισμό, όλοι θαυμάζουν την πατρίδα μας, όλοι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και εμείς πρέπει να βρίσκουμε τρόπους. Την περασμένη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στην εκδήλωση που οργανώσαμε στον Μαραθώνα παρευρέθηκαν όλοι οι πρέσβεις των χωρών που έχουν αθλητές στον ΚΜΑ που μας επανέλαβαν τη στήριξη και βοήθεια τους σε ότι τους ζητηθεί. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι με την πολύτιμη βοήθεια του ΣΕΓΑΣ και του προέδρου του κ.Παναγόπουλου θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό. Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου από τις 5μμ στον Τύμβο του Μαραθώνα και μετά στην Ιστορική αφετηρία του Μαραθωνίου θα γίνει η τελετή έναρξης και η αφή της Φλόγας του Μαραθωνίου και η αφή του βωμού της Φλόγας, που έχει επιμεληθεί και σκηνοθετήσει αφιλοκερδώς ο Φωκάς Ευαγγελινός. Σας περιμένουμε όλους».
Ο πρόεδρος Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. Χρήστος Τεντόμας, δήλωσε: «Για άλλη μια χρονιά ο Δήμος της Αθήνας θα συμβάλλει με τις υπηρεσίες του δήμου, τους φορείς,  τους εθελοντές αλλά και κάθε μέσο που διαθέτει για την επιτυχημένη πραγματοποίηση της διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας,  διοργάνωσης.
Φέτος εγκαινιάζουμε και τη στενότερη συνεργασία με το ΣΕΓΑΣ στη διοργάνωση του Μαραθωνίου μέσα από την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας 5ετούς διάρκειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος της Αθήνας, πήρε την πρωτοβουλία και πρότεινε στο ΣΕΓΑΣ ο Μαραθώνιος της Αθήνας να ενταχθεί στο πλαίσιο των παγκόσμιων εορτασμών για την επέτειο της συμπλήρωσης 70 χρόνων των Ηνωμένων Εθνών (που συμπίπτει και με τα 70 χρόνια ένταξης της Ελλάδας στον ΟΗΕ, καθότι η χώρα υπήρξε ιδρυτικό μέλος). Για το Δήμο της Αθήνας είναι πολύ σημαντικό που ο ΣΕΓΑΣ υιοθέτησε την πρόταση μας και το logo των 70 χρόνων υπάρχει σε όλη την επικοινωνία της διοργάνωσης. Και που έχουμε και το μήνυμα του γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Είναι σημαντικό όχι μόνο ως αναγνώριση του ρόλου του ΟΗΕ αλλά και ως μια έμμεση υποστήριξη από πλευράς μας των 17 στόχων που υιοθετήθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο του ΟΗΕ τον Σεπτέμβρη. Στους στόχους αυτούς συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι στόχοι της καταπολέμησης της φτώχειας, της ανισότητας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τομείς που οι πόλεις, με τον αναβαθμισμένο ρόλο που διεκδικούν και πρέπει να έχουν μπορούν να δώσουν λύσεις.
Η διεθνής απήχηση και το κύρος του Αυθεντικού Μαραθωνίου είναι αδιαφιλονίκητο. Οι δεκάδες χιλιάδες συμμετοχές, από Ελλάδα και εξωτερικό το επιβεβαιώνουν  στην πράξη.  Η Αθήνα τα τελευταία χρόνια έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της έχει γίνει ξανά πόλος έλξης  για χιλιάδες τουρίστες.  Όχι απλά ως ένας προορισμός που ανακάμπτει σε μία περίοδο κρίσης, αλλά ως μία πόλη που διεκδικεί τη θέση που της αξίζει μεταξύ των σημαντικότερων οικουμενικών κέντρων προσέλκυσης διεθνών συναντήσεων και μεγάλων εκδηλώσεων. Θέλουμε να δώσουμε παλμό και ζωντάνια στην πόλη μας και καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει».
«Η ERGO για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι επίσημος χορηγός του ΚΜΑ και της EXPO. Θα είμαστε στο πλευρό των 43.000 δρομέων για την ασφάλεια τους. Θα τους ενθαρρύνουμε και θα τους εμψυχώνουμε ενώ σε πολλά σημεία της διαδρομής άνθρωποι της εταιρίας μας θα τους παρέχουν όποια βοήθεια χρειαστεί. Θα είναι το δικό μας ανθρώπων έργο», είπε η Μαρκέλλα Τσουρουγιάννη προϊστάμενη μάρκετινγκ της ERGO.
 
«Είμαστε απολύτως έτοιμοι για τον Μαραθώνιο. Καλούμε τον κόσμο να γεμίσει το Παναθηναϊκό Στάδιο για να ζήσει αυτές τις στιγμές. Φέτος, έχουμε και ρεκόρ στον αριθμό των εθελοντών. Συνολικά 2.600 εθελοντές δίνουν λαμπρότητα στη διοργάνωση. Αυτή τη φορά θα έχουμε και τον απογευματινό αγώνα των 5χλμ., ο οποίος θα αρχίσει στις 4.00 μ.μ. και ευχαριστούμε πολύ την Τροχαία για τη συνεργασία της. Ο αγώνας αυτός έγινε για δώσουμε τη δυνατότητα και σε άλλους δρομείς να συμμετάσχουν», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννης Σταματόπουλος


Η Ερμίνα Κυπριανίδου, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, είπε:  «Φέτος η Περιφέρεια Αττικής συμβάλλει σαν συνδιοργανωτής αυτού του σημαντικού αθλητικού, κοινωνικού και πολιτιστικού γεγονότος, μαζί με τους Δήμους Αθηναίων και Μαραθώνα. Το γεγονός ότι ο ΚΜΑ είναι και φέτος αφιερωμένος στην μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη έχει επίσης μεγάλης σημασία. Η μνήμη του αθλητή και γιατρού που πρόβαλλε τα ανθρωπιστικά ιδανικά και συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο με τη ζωή και το θάνατο του κρατιέται έτσι ζωντανή. Η διοργάνωση πρέπει και προσαρμόζεται στην πράξη στις επιταγές της εποχής: ο αθλητισμός και ιδιαίτερα το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων αφορά στις μέρες μας όλο και περισσότερο κόσμο ιδιαίτερα νέους και νέες που πλημμυρίζουν κάθε αντίστοιχη διοργάνωση. Σε αυτούς τους νέους και στους συλλογικούς φορείς του αθλητισμού απευθυνόμαστε, υποσχόμενοι σαν διοίκηση της Περιφέρειας να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο τον ερασιτεχνικό μαζικό αθλητισμό. Με συντονισμένες πολιτικές και κινήσεις για την στήριξη μεγάλων αντίστοιχων διεθνών διοργανώσεων που εκτός από την προώθηση της υγείας του πληθυσμού, συμβάλλουν ιδιαίτερα στην τουριστική ανάπτυξη και την ανάδειξη της Περιφέρειας Αττικής και της Αθήνας ιδιαίτερα».  

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, γ.γ. Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, δήλωσε: "Η ΕΠΕ είναι τυχερή γιατί τα τελευταία χρόνια είναι θεσμικός εταίρος του ΑΜΑ. Στόχος μας να εκμεταλλευθούμε αυτό το λαοφιλές γεγονός ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Για αυτό κάνουμε την εκστρατεία ‘’Μεγαλώνουμε με υγεία’’ για τον προληπτικό εμβολιασμό. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, πέρα από αθλητικό γεγονός, συμβολίζει και την προσπάθεια των ανθρώπων να αθληθούν προάγοντας την υγεία τους. Ευχαριστούμε τον ΣΕΓΑΣ που μας βοηθά να περάσουμε στην κοινωνία αυτά τα μηνύματα".

Σε τεχνικές λεπτομέρειες αναφέρθηκε ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα Βαγγέλης Παπαποστόλου: "Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος έχει πολύ καλές προοπτικές, μπορεί τα επόμενα χρόνια να συναγωνιστεί τους μεγάλους μαραθωνίους του κόσμου σε συμμετοχές στα 42.195 μ. Μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε ο ΑΜΑ να αποτελεί τη “Μέκκα” του μαραθωνίου, με όλους τους δρομείς να θέλουν έστω και μία φορά στη ζωή τους να έρθουν και να τρέξουν εδώ.
Πέρα από τους 43.000 δρομείς που έχουν δηλωθεί να τρέξουν την Κυριακή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα έχουν τουλάχιστον ένα συνοδό μαζί τους, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 90.000 άτομα θα καταλήξουν στον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο στάδιο, ενώ 100-200.000 άτομα θα βγουν στη διαδρομή, για να στηρίξουν όσους τρέχουν. Ο καιρός, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, θα είναι καλός για τους δρομείς την Κυριακή, με θερμοκρασία 10-18 βαθμούς Κελσίου έως το μεσημέρι, όχι μεγάλη ηλιοφάνεια και άνεμο ευνοϊκό για τους αθλητές".

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Μαραθώνιος Αθήνας εντάσσεται στον εορτασμό των 70 ετών του ΟΗΕ



Ο 33ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας εντάχθηκε στον εορτασμό των 70 ετών του ΟΗΕ και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν έστειλε το μήνυμα του ενόψει του αγώνα.
Η  αντίστροφη μέτρηση για τον 33ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας έχει αρχίσει. Και λίγο πριν την εκκίνηση των 43.000 δρομέων που ετοιμάζονται πυρετωδώς να κατακλύσουν τους δρόμους από τον Μαραθώνα ως το Παναθηναϊκό Στάδιο την Κυριακή, ένα μήνυμα με ξεχωριστή σημασία φτάνει στην Αθήνα.
Μήνυμα που φέρει την υπογραφή του  γενικού γραμματέα του Οργανισμού, του Κορεάτη Μπαν Γκι Μουν για τον αγώνα που είναι αφιερωμένος, όπως κάθε χρόνο, στον αγωνιστή της ελευθερίας τον Γρηγόρη Λαμπράκη, και ο οποίος φέτος  εντάσσεται και στον εορτασμό των 70 ετών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Ο Μαραθώνιος Αθήνας είναι ο μοναδικός μαραθώνιος, που εντάσσεται στις δρασεις για τον εορτασμό των 70 ετών από την ίδρυση του ΟΗΕ>
«Ο Μαραθώνιος Αθήνας είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο για τη μνημειώδη  ιστορία του και το βαθύ του νόημα. Ο φετινός αγώνας δεν αποτελεί μόνο μια σπουδαία γιορτή αθλητισμού, ειρήνης και φιλίας, αλλά και έναν εορτασμό της 70ης επετείου των Ηνωμένων Εθνών.
Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν τη συμβολή του αθλητισμού στην ενδυνάμωση της ειρήνης, της ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους. Οι αθλητές και οι αθλητικοί φορείς μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην υλοποίηση  της ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία υιοθετήθηκε πρόσφατα.
Ο φετινός μαραθώνιος αποτελείται από 17 διαφορετικά μέρη, με  το κάθε ένα να αντιπροσωπεύει έναν από τους στόχους για τη βιώσιμη  ανάπτυξη. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί  μία άριστη απόδειξη του οράματος και της ηγετικής ικανότητας των διοργανωτών
Καθώς οι δρομείς θα φτάνουν στη γραμμή του τερματισμού, θα δίνουν επίσης στον κόσμο μας την εκκίνηση ενός  μακρύτερου ταξιδιού για την οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς φτώχεια. Αυτός είναι ένας αγώνας που σίγουρα μπορούμε να κερδίσουμε. Μαζί.
Ας συνεχίσουμε λοιπόν μέχρι να φτάσουμε στον κοινό μας προορισμό, μία ζωή με αξιοπρέπεια για όλους».
Σε 17 σημεία στη διαδρομή του Μαραθωνίου θα υπάρχει απεικόνιση των ισάριθμων στόχων, που έχει θέσει ο ΟΗΕ, στο πλαίσιο των εορτασμών των 70 ετών από την ίδρυση του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου