ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΔΩ!
OΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΑ ΑΝΕΝΔΟΤΗ |
ΜΟΝΟΝ ΕΔΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΗΛΑ!
ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ! Κόσμος Ελλάδα Επιχειρήσεις Ψυχαγωγία Αθλητικά Επιστήμη και τεχνολογία Πολιτική Άλλες κυριότερες ειδ... |
|
«ΕΛΕΝΑ ΤΟ ΜΑΝΤΙΛΙ ΣΟΥ...»
Το παρασκήνιο της καρατόμησης Παναρίτη
Η γραπτή δήλωση της Ελενας Παναρίτη ότι δεν θα αναλάβει τη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ προέκυψε ύστερα από έντονο παρασκήνιο και μπαράζ αντιδράσεων από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από ανθρώπους του Μεγάρου Μαξίμου.
Η ανακοίνωση του διορισμού της κ. Παναρίτη ήταν η θρυαλλίδα που άναψε φωτιές στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα εκδηλώθηκαν με σφοδρότητα αντιδράσεις. Επειτα από ένα τριήμερο δημόσιων παρεμβάσεων αλλά και παρασκηνιακών ζυμώσεων, η Ελενα Παναρίτη χθες, με επιστολή της στο υπουργείο Οικονομικών, ευχαρίστησε την κυβέρνηση και ιδίως τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γ. Σταθάκη, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί τον διορισμό της εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το έντονο παρασκήνιο συνδυάζεται με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη να προτείνει την κ. Παναρίτη, καθώς προκάλεσε την εξέγερση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Εχουμε σοβαρότερα πράγματα για να ασχοληθούμε, περιορίστηκε να πει ο Γ. Βαρουφάκης», ενώ χθες απέφυγε τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την υπόθεση της Ελενας Παναρίτη, λέγοντας ότι «είναι απίστευτο ότι οι άνθρωποι του πνεύματος και της δημοσιογραφίας δουλεύουν τέτοια ημέρα».
Μέσα σε αυτό το κλίμα η κ. Παναρίτη με επιστολή της ευχαρίστησε τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής Αξιολόγησης που την επέλεξαν να εκπροσωπήσει τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδίως τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, με τους οποίους, όπως είπε, «συνεργάζομαι αδιάκοπα στο πλαίσιο της μεγάλης διαπραγμάτευσης με δανειστές των οποίων την τακτική γνωρίζω εκ των έσω», ενώ ευχαρίστησε και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξή του.
Η κ. Παναρίτη διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ποτέ δεν ζήτησε αυτήν τη θέση και, δεδομένου ότι την αποδέχτηκε, το έκανε αποκλειστικά για να βοηθήσει την κυβέρνηση με την εμπειρία της στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ (και αντίστοιχων οργανισμών). «Η χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο και γι' αυτό απαιτείται συστράτευση απέναντι σε σκληρούς δανειστές. Θα συνεχίσω να βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις την υπόθεση της εθνικής διαπραγμάτευσης και να στηρίζω την κυβέρνηση έως ότου η Ελλάδα απελευθερωθεί από τα μνημονιακά της δεσμά», κατέληξε στην επιστολή της η κ. Παναρίτη.
Πρώτη κρούση
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα διαδικαστικά θέματα για τον διορισμό της είχαν διευθετηθεί και το μόνο που απέμενε ήταν η ορκωμοσία της, πιθανόν την ερχόμενη Παρασκευή. Μάλιστα μία πρώτη κρούση είχε γίνει στο Καθολικό Πάσχα, όταν ο κ. Βαρουφάκης μετέβη στο ΔΝΤ συνοδευόμενος από την κ. Παναρίτη και τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας Π. Ρουμελιώτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα διαδικαστικά θέματα για τον διορισμό της είχαν διευθετηθεί και το μόνο που απέμενε ήταν η ορκωμοσία της, πιθανόν την ερχόμενη Παρασκευή. Μάλιστα μία πρώτη κρούση είχε γίνει στο Καθολικό Πάσχα, όταν ο κ. Βαρουφάκης μετέβη στο ΔΝΤ συνοδευόμενος από την κ. Παναρίτη και τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας Π. Ρουμελιώτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επισήμαναν ότι η επιλογή της κ. Παναρίτη, ως εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, έγινε συλλογικά και ότι «οι απόψεις που ακούστηκαν ότι την επέβαλε ο κ. Γ. Βαρουφάκης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Ωστόσο, το καμπανάκι στο Μέγαρο Μαξίμου χτύπησε αμέσως μετά την ανακοίνωση για τον διορισμό της κ. Παναρίτη, καθώς υπήρξαν δημόσιες αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη. Η λύση από την... «καρατόμηση» της κ. Παναρίτη δόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη -βασικό σημείο της συζήτησης ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων- συζητήθηκε και ο διορισμός του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Σημειώνεται πως το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η κ. Παναρίτη αντικαθιστά τον Θάνο Κατσάμπα στη θέση του εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ. Στην ανακοίνωση επισημαινόταν ότι ο διορισμός έγινε από άτυπη επιτροπή υπό τον υπουργό Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αν. υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης φέρεται να εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την επιλογή της κ. Παναρίτη στη θέση αυτή, ενώ με την επιλογή αυτή διαφώνησε και ο Ευ. Τσακαλώτος.
Η επόμενη μέρα έκρυβε εκπλήξεις, καθώς αντέδρασαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης. Την αντίθεσή του εξέφρασε ο κ. Παπαδημούλης με tweet, το οποίο έκανε retweet ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ενώ εκδήλωσε τη διαφωνία του και ο γγ της κυβέρνησης Νίκος Σαγιάς.
Αμέσως κινήθηκαν και βουλευτές οι οποίοι συνέγραψαν κείμενο - διαφωνίας συλλέγοντας υπογραφές. Τελικά 44 βουλευτές υπέγραψαν το κείμενο με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση της απόφασης για τον διορισμό της κ. Παναρίτη. Ανοιχτά αντέδρασε και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, η οποία με δύο αναρτήσεις της στο Twitter άφησε αιχμές για ατυχείς επιλογές της κυβέρνησης, προσθέτοντας όμως ότι αυτή της κ. Παναρίτη «ξεπερνά κάθε όριο».
Δοκιμασία
Εντονη ήταν και η αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ολγας Γεροβασίλη, η οποία έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η επιλογή Παναρίτη είναι προκλητική δοκιμασία των αντανακλαστικών του κόσμου της Αριστεράς, δυσάρεστη υπενθύμιση των μνημονίων και του εκβιασμού, παράταιρο βήμα στην προσπάθειά μας να κάνουμε την ελπίδα πράξη».
Εντονη ήταν και η αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ολγας Γεροβασίλη, η οποία έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η επιλογή Παναρίτη είναι προκλητική δοκιμασία των αντανακλαστικών του κόσμου της Αριστεράς, δυσάρεστη υπενθύμιση των μνημονίων και του εκβιασμού, παράταιρο βήμα στην προσπάθειά μας να κάνουμε την ελπίδα πράξη».
Η υπόθεση Παναρίτη προκάλεσε πάντως και αντίδραση του Γ. Βαρουφάκη σε σενάρια παραίτησής του. «Οι φήμες για επικείμενη παραίτησή μου είναι (για πολλοστή φορά) χονδροειδώς πρόωρες», ανάρτησε στο Twitter την Κυριακή μετά τη θύελλα, για να σημειώσει αργότερα όταν ρωτήθηκε για τη λέξη «πρόωρες» επικαλούμενος ρήση του Κέινς: «''Μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί'', Τ. Μ. Κέινς (στο μεταξύ εκείνοι που νοσταλγούν τις ημέρες της τρόικας έχουν κολλήσει μαζί μου ως υπουργού Οικονομικών)».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να γνωστοποιήσει το πρόσωπο που θα επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο ΔΝΤ εντός του Ιουνίου και πιθανόν αμέσως μετά -εάν προκύψει- τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας.
44 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ: ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ
Εξέχουσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής
Εξέχουσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής
Η επιλογή της Ελενας Παναρίτη να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Με κείμενο τους 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβησαν δημόσια, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον διορισμό της. Μεταξύ των βουλευτών ήταν οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Νίκος Φίλης και Θανάσης Πετράκος και η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου.( ΕΘΝΟΣ)
Στο κείμενο μεταξύ άλλων χαρακτηριζόταν λάθος η απόφαση και ζητούσαν την άμεση ανάκλησή της.
«Mε κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Ελενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι αυτό παρότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει ?και με βάση την οποία εξελέγη? ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκφράζει τη σημερινή κυβέρνηση.
Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της», σημείωναν οι βουλευτές.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛ. ΠΑΝΑΡΙΤΗ
Σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου και βουλευτής Επικρατείας
Σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου και βουλευτής Επικρατείας
Η Ελενα Παναρίτη έγινε γνωστή στη χώρα μας όταν ο Γ. Παπανδρέου την επέλεξε για σύμβουλο και στη συνέχεια την τοποθέτησε σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2009. Παρέμεινε στα κοινοβουλευτικά έδρανα μέχρι το 2012. Οπως αναφέρει το βιογραφικό της, έχει εργαστεί ως οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα (τον έτερο θεσμό που ιδρύθηκε μαζί με το ΔΝΤ στο Μπρέτον Γουντς το 1944), όπου «πρωτοστάτησε σε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως τη μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο Περού, εργασία για την οποία της απενεμήθη η διάκριση της καλύτερης πρακτικής πρότασης και καινοτομίας». Η Ελενα Παναρίτη έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διαπραγματεύσεις και δίδαξε σε αμερικανικά πανεπιστήμια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
ΝΔ: Ανεπανάληπτη ανεπάρκεια από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Με την υπόθεση Παναρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε την ανεπανάληπτη ανεπάρκεια και ανικανότητά του. Ούτε γι' αυτό δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Πώς να πάρουν τις πιο δύσκολες και μεγάλες αποφάσεις;» σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης. «Αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγέλλει τους άλλους και δεν μπορεί να πάρει καμία ευθύνη, καμία απόφαση, χωρίς να προκαλέσει τρικυμία σε ποτήρι, ακόμα και για τα πιο μικρά», σχολίασε η ΝΔ.
ΠΑΣΟΚ: Πολιτικός τυχοδιωκτισμός
Στην επιλογή του διορισμού της κ. Παναρίτη στο ΔΝΤ αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ με ένα καυστικό σχόλιο καθώς έκανε λόγο ότι «τα αποθέματα εμπειρίας και πολιτικού ήθους της νέας εκπροσώπου στο ΔΝΤ συνιστούν εγγύηση επιτυχίας». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Δ. Καρύδη, οι «Συριζαίοι είναι πρωταθλητές της υποκρισίας και της πολιτικής εξαπάτησης» καθώς «αφού επιβραβεύουν με κάθε τρόπο τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, όπως στη περίπτωση της κ. Παναρίτη που τη διόρισαν στο ΔΝΤ, όταν ξεσηκώνονται αντιδράσεις κάνουν τους ανήξερους και τις ''παρθένες''».
ΠΟΤΑΜΙ: Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή;
«Οι συστάσεις απέδωσαν και η κ. Παναρίτη πείσθηκε να αποσυρθεί ''για να μην ερεθίσουμε άλλο τους βουλευτές μας''» σχολίασε το Ποτάμι για να σημειώσει ωστόσο ότι τα ερωτηματικά παραμένουν. Οπως με ποια κριτήρια επελέγη για τη συγκεκριμένη θέση, εάν είναι δυνατόν να αγνοούσε ο κ. Τσίπρας μια τόσο σοβαρή υπόθεση και σε ποιους καταλόγους ψάχνουν τον νέο εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Τέλος το Ποτάμι έθεσε ένα ακόμη ερώτημα λέγοντας τα εξής: «Εκτός από τις καταστάσεις των ''δοκιμασμένων στελεχών του Ακη και του Γιώργου'' και των ''ακροδεξιών ή ακροαριστερών αντιμνημονιακών'', έχουν υπόψη τους ότι υπάρχουν εκατοντάδες Ελληνες επιστήμονες που διαπρέπουν εδώ και στο εξωτερικό και θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στη χώρα;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου