Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Ο Κοτζιάς με τον Πατριάρχη των φτωχών", Α.Θ.Μ. Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρου Β’ ΤΙ ΕΙΠΑΝ:


ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: «Ήρθα να δω τον κ. Κοτζιά, τον ήξερα και από παλιά, με έχει ενθουσιάσει. Όπως είπα, είμαι ο Πατριάρχης των φτωχών. Ήρθα πριν μία εβδομάδα από τη Μαδαγασκάρη και τώρα ετοιμάζομαι για τη Σιέρα Λεόνε μαζί με τον Μητροπολίτη μου -ήδη έχει πάει για την Ebola - και μετά φεύγω για τη γαλλόφωνη Αφρική. Είπα στον Υπουργό ότι είναι η ήπειρος του μέλλοντος, ένα σταυροδρόμι που κρίνεται ο κόσμος, αυτό είναι το μέλλον. Είμαι όμως και Πατριάρχης στο ένδοξο παρελθόν, της Αλεξάνδρειας, της Αιγύπτου.
Συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά με τον Πρόεδρο al-Sisi για τα θέματα των χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Μείναμε πολύ λίγοι από τον Ελληνισμό στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο, αλλά συγκινούμαι και κλαίω σαν Κρητικός που είμαι όταν ανάβω πάλι το καντήλι, το θυμιατό στις παροικίες μας που πέρασε ο Ελληνισμός της Αλεξάνδρειας.
Aλλά δίδω και ένα μεγάλο αγώνα για τα δίκια των χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Έχω τη Λιβύη, τις χώρες στη Βόρεια Αφρική γενικά που επισκέπτομαι και προσπαθούμε για ένα καλύτερο αύριο για την Αίγυπτό μας και θέλω μέσα από την καρδιά μου να πω ένα ευχαριστώ στη μάνα μας που είναι η Ελλάδα. Είμαστε Έλληνες, κάποιο πρωί ξεκινήσαμε για την ξενιτιά να υπηρετήσουμε αυτό το χώρο που λέγεται Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και για το λαό μας στην Ελλάδα, κουράγιο, υπομονή, θα τα καταφέρουμε».
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: «Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ο Β’ είναι Πατριάρχης Αλεξανδρείας και όλης της Αφρικής. Είναι το δείγμα και η απόδειξη της οικουμενικότητας του Ελληνισμού, του αρχαίου, σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, της οικουμενικότητας της ορθοδοξίας, της πάλης που δίνει όχι σε καρπερούς χρόνους και τόπους, αλλά σε δύσκολους τόπους και σε δύσκολους χρόνους για καλύτερη ζωή των Αφρικάνων συνανθρώπων μας, των νέων ανθρώπων, των παιδιών που ζουν σε μεγάλη φτώχεια.
Είναι ένα δείγμα της Εκκλησίας, έτσι όπως την αγαπάμε όλοι μας, με μεγάλο κοινωνικό έργο και ευαισθησία και τρυφερότητα απέναντι στα πάθη των ανθρώπων. Για μένα είναι μεγάλη τιμή να φιλοξενώ, έστω και για λίγη ώρα, τέτοιους ανθρώπους με πνευματικότητα. Ξέρετε ότι η εξωτερική πολιτική, το Υπουργείο μας και ο Ελληνισμός χρειάζονται αυτήν την πνευματικότητα και την καλοσύνη που εκφράζουν, μεταφέρουν και εκπροσωπούν άνθρωποι, όπως ο Πατριάρχης. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ που με τίμησε με την παρουσία του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου