Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ!

Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ!

Αυτοί είναι οι φίλοι μας - Τουρκία, ΗΠΑ και Ιταλία πίεσαν την Αλβανία για ακύρωση συμφωνίας ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Στην Αλβανία υπήρξε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον δημοσίευμα από τον αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού Αρτούρο Μεσολάρι με θέμα την ελληνοαλβανική Συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών...  

Ο Αρτ. Μεσολάρι αποκαλύπτει ότι εναντίον της Συμφωνίας είχαν κινηθεί η Ιταλία, οι ΗΠΑ και φυσικά η Τουρκία. Επιβεβαιώνει μάλιστα ότι έγινε παρέμβαση από την Τουρκία, καθώς υποχρεώθηκε ο ίδιος ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ως...υπουργός Εξωτερικών τότε, να επισκεφτεί τα Τίρανα, τον Οκτώβριο του 2009, όπου συναντήθηκε με τον τότε Πρόεδρο Μπερίσα και την ηγεσία της χώρας. 



Το αποτέλεσμα ήταν ότι λίγες ημέρες αργότερα η αλβανική κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο οποίο είχε προσφύγει ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός Έντι Ράμα και το οποίο, το 2010, κήρυξε άκυρη τη Συμφωνία. 

Μοχλός πίεσης… 

Με την πολύ φασαρία κάτι κατόρθωσαν τελικά οι Αλβανοί. Έτσι, μαθαίνουμε ότι πέτυχαν να αποσπάσουν από τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Νίκο Χουντή, στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στα Τίρανα, τη δέσμευση ότι θα υπάρξει διαβούλευση και συνεννόηση με την αλβανική κυβέρνηση για τα σχέδια εκτροπής του Αώου. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζονται οι Αλβανοί και κάνεις δεν το διέψευσε στην Αθήνα. 

Η συνεννόηση είναι επιβεβλημένη καθώς είναι ένα θέμα για το οποίο καίγονται οι Αλβανοί. Μήπως όμως θα πρέπει και αυτό το θέμα να μπει στο πακέτο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, ώστε να υπάρχει ένας ακόμη μοχλός πίεσης για το θέμα της Συμφωνίας οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών; Μέχρι τώρα δώσαμε στην αλβανική πλευρά την ευρωπαϊκή προοπτική, δώσαμε διευκολύνσεις για τους αλβανούς μετανάστες, θα δώσουμε τώρα, πάλι, με το θέμα του Αώου. Αργότερα με τι θα διαπραγματευθούμε; 
http://koukfamily.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου