Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΟΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΟΣ ΜΕΜΕΤΗ-ΔΙΩΚΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ.



ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Μήνυση Ερντογάν μετά το ρεπορτάζ για παράδοση όπλων από Τουρκία σε Συρία

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε ο ίδιος αγωγή εναντίον μίας εφημερίδας της αντιπολίτευσης και του διευθυντή της επειδή δημοσίευσαν φωτογραφίες που φαίνεται πως καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα παρέδωσε όπλα στους Σύρους αντάρτες και τους τζιχαντιστές που πολεμούν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μήνυση Ερντογάν μετά το ρεπορτάζ για παράδοση όπλων από Τουρκία σε Συρία
Σε ένα έγγραφο που κατατέθηκε στην εισαγγελία από έναν εκ των δικηγόρων του, ο Ερντογάν κατηγορεί την εφημερίδα Cumhuriyet και τον διευθυντή της Τζαν Ντιουντάρ ότι «δημοσίευσαν φωτογραφίες και πληροφορίες που αντίκεινται στην αλήθεια» και έδρασαν «εις βάρος των εθνικών συμφερόντων» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.
Χθες ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους απείλησε δημοσίως την εφημερίδα και τον Ντιουντάρ και διεμήνυσε ότι θα πληρώσουν «ένα πολύ βαρύ τίμημα» για το άρθρο τους.
Στο φύλλο της Παρασκευής, η Cumhuriyet είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες και ένα βίντεο όπου απεικονίζονταν όπλα κρυμμένα κάτω από φάρμακα τα οποία μετέφεραν φορτηγά που είχε σταματήσει τον Ιανουάριο του 2014 η τουρκική χωροφυλακή σε μια περιοχή κοντά στη Συρία.
Η επιχείρηση αυτή πυροδότησε ένα πολιτικό σκάνδαλο καθώς επίσημα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο έδειξαν ότι αυτά τα φορτηγά ανήκαν στην υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας (MİT) και το φορτίο που μετέφεραν προοριζόταν για τους ισλαμιστές αντάρτες που μάχονται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας.
Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά ότι προσφέρει υποστήριξη στους μαχητές, περιλαμβανομένων των εξτρεμιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, και επαναλαμβάνει ότι η οχηματοπομπή που σταμάτησαν οι αρχές μετέφερε μία «βοήθεια» που προοριζόταν για τους τουρκόφωνους πληθυσμούς της Συρίας.
Ο πρόεδρος Ερντογάν απέδωσε την υπόθεση της οχηματοπομπής της MİT σε χειραγώγηση της οργάνωσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που τον κατηγορεί ότι θέλει να τον ανατρέψει.
Η εφημερίδα Cumhuriyet επέμεινε στις καταγγελίες της και δημοσίευσε σήμερα στο πρωτοσέλιδό της φωτογραφίες όλων των μελών της συντακτικής της ομάδας με τον τίτλο:
«Αναλαμβάνουμε από κοινού την ευθύνη της ενημέρωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου