Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΜΑ ΤΟ ΕΙΠΑΜΕ... Ο ΧΟΤΖΑ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ Β.ΗΠΕΙΡΟΥ... ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ..ΜΠΑΣΤΑΡΔΑΚΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ!

ΧΕΙΜΑΡΡΑ : ΟΡΓΙΟ ΝΟΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ...

«Άμεσες παραβιάσεις της νομοθεσίας με στόχο την χειραγώγηση της βούλησης των πολιτών» στις ...
αυτοδιοικητικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στον δήμο Χειμάρρας, καταγγέλλει το κόμμα ΚΕΑΔ –εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία- σε σχετική ανακοίνωση. 


«Σε όλα τα κουτιά που καταμετρήθηκαν σήμερα για το Δημοτικό Συμβούλιο Χειμάρρας, οι κωδικοί ασφαλείας που έχουν οι σφραγισμένες κάλπες δεν αντιστοιχούν με τους κωδικούς ασφαλείας που είχαν όταν άρχισε η καταμέτρηση» αναφέρει η ανακοίνωση, υπονοώντας ευθέως πως οι κάλπες «ανοίχτηκαν» κατά την εκλογική διαδικασία. «Το γεγονός αυτό αποδεικνύει σαφώς ότι με τον ίδιο τρόπο έχουν μαγειρευτεί οι ψήφοι για την θέση του δημάρχου» καταλήγει η ανακοίνωση.


Όπως αναφέρει το himara.gr κατά την καταμέτρηση των ψήφων για το Δημοτικό Συμβούλιο, βρέθηκαν κάλπες οι οποίες περιέχουν αριθμό ψηφοδελτίων διαφορετικό από εκείνες οι οποίες περιείχαν τα ψηφοδέλτια για εκλογή Δημάρχου. Η νομοθεσία δεν επιτρέπει τον ψηφοφόρο να ψηφίσει μονάχα στη μία από τις δύο κάλπες. ο διαφορετικός αριθμός ψηφοδελτίων εντός των καλπών, αποτελεί σοβαρή παρατυπία που αγγίζει τη νοθεία.

Χαρακτηριστική περίπτωση το Εκλογικό Κέντρο 4566 στο Μπόρσι. Ενώ στην πρώτη κάλπη (για Δήμαρχο) καταμετρήθηκαν 344 ψηφοδέλτια, στη δεύτερη (για Δημοτικό Συμβούλιο) βρέθηκαν 540 ψηφοδέλτια.

Αμέσως μετά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, το ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ κατήγγειλε σειρά παρατυπιών, με στόχο την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος στην Χειμάρρα. Ανάμεσα σ’ αυτές και η περίπτωση ενός νεαρού που όχι μόνο ψήφισε δύο φορές, αλλά έβγαλε και… selfie μπροστά στις κάλπες. Όπως υποστηρίζουν στελέχη της ομογένειας η… selfie αποσκοπούσε στο να αποδείξει πως ψήφισε δύο φορές προκειμένου να λάβει το … «μπαξίσι». Πληρωμένη ψήφος δηλαδή.

Σε παρόμοιες καταγγελίες προχώρησε και η υποψήφια δήμαρχος με την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος Lefteria Prfti, η οποία ευθέως κατηγόρησε  το Σοσιαλιστικό Κόμμα  για «αλλοίωση των αποτελεσμάτων» αποκαλώντας τους ευθέως «κλέφτες».

Να σημειωθεί πως ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών «θέρισε» σε περιοχές όπου πλειοψηφεί το μουσουλμανικό στοιχείο -όπως η πρώην επαρχία Βράνιστα που συνενώθηκε το 2014 με την Χειμάρρα- επιβεβαιώνοντας τους φόβους εκείνων που υποστήριζαν πως η διοικητική μεταρρύθμιση στην περιοχή αποσκοπεί στην χειραγώγηση των μειονοτικών ψήφων και στη μόνιμη εκλογή δημάρχου που θα είναι απόλυτα ταυτισμένος με τα Τίρανα.

Ο δήμος Χειμάρρας αποτέλεσε το προσωπικό «στοίχημα» του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος διέθεσε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό για την επανεκλογή του δημάρχου Γκέργκι (Γιώργος) Γκόρο-  ο οποίος αν και ελληνικής καταγωγής δηλώνει «δίγλωσσος» Αλβανός- που τελικά επανεξελέγη με ποσοστό που άγγιξε το 56%. Ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ Φρέντης Μπελέρης έλαβε 27%  και οι υπόλοιπο δύο υποψήφιοι συνολικά 18%.

Η Αλβανία δεν αναγνωρίζει την Χειμάρρα σαν περιοχή που κατοικείται από Έλληνες μειονοτικούς, αλλά επίσημα χαρακτηρίζει  προκλητικά τους εκεί ομογενείς «δίγλωσσους» Αλβανούς.

Μέχρι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για τα όσα σοβαρά καταγγέλλει το ΚΕΑΔ για την εκλογική διαδικασία στην Χειμάρρα. Να σημειωθεί πως το ΚΕΑΔ απέστειλε σχετικό υπόμνημα και στον ΟΑΣΕ, παρατηρητές του οποίου παρακολούθησαν τις εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου