Ο λαός βρίσκεται στη μέγγενη νέου εκβιασμού μεταξύ του σχεδίου Γιούνκερ και του σχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ εξαπολύοντας δριμεία επίθεση και επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για κοροϊδία και εξαπάτηση του λαού, αφού αποδεικνύεται ότι δεν διαφέρει πολύ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και αυτή διαπραγματεύεται ουσιαστικά «τους όρους σφαγής του λαού».

Στην πρόταση των θεσμών βλέπει την γνωστή τακτική «ζητάω ακραία μέτρα για να μπορώ να κάνω υποχωρήσεις» και στην κυβερνητική πρόταση αντιλαϊκά μέτρα, παραπέμποντας στις καλένδες και τα «ψίχουλα» που έταξαν προεκλογικά.

Σε κάθε περίπτωση προετοιμάζεται νέο σκληρό μνημόνιο «λαιμητόμος για τα λαϊκά στρώματα» τόνισε, και κάλεσε το λαό να απορρίψει τα σχέδια αυτά και τους εκβιασμούς, θέτοντας τις δικές του κόκκινες γραμμές και επιλέγοντας τη ρήξη με την ΕΕ και τα μονοπώλια.

Ο λαός ή θα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τους νέους εκβιασμούς ή θα γνωρίσει νέες ήττες και απογοητεύσεις, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα εναντίον της κυβέρνησης, ο κ. Κουτσούμπας την κατηγόρησε ότι εμπορεύεται την ψήφο και τις ελπίδες του λαού για να στηρίζει το έργο της, ενώ είναι είναι έτοιμη να κάνει το μεγάλο συμβιβασμό εις βάρος του λαού.

Την κατηγόρησε ακόμη ότι ενώ ο λαός υποφέρει μοιράζει τον πλούτο της χώρας, (αγωγούς, ενέργεια κτλ.) σε ξένα μονοπώλια.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η συζήτηση που προκάλεσε ο πρωθυπουργός είναι μια συζήτηση στην οποία προσδίδει χαρακτήρα έκτακτης ανάγκης, αλλά στην πραγματικότητα είναι πλήρως ενταγμένη στην τακτική «να σύρει τον ελληνικό λαό σε υποταγή και παραίτηση».

«Με ευθύνη της κυβέρνησης και των δανειστών, ο ελληνικός λαός βρίσκεται στην μέγγενη ενός εκβιασμού, όχι βέβαια πρωτόγνωρου, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνου, δηλαδή να διαλέξει το σχέδιο Γιούνκερ ή το σχέδιο Τσίπρα- Καμένου», είπε ο κ. Κουτσούμπας προειδοποιώντας πως «αν αυτός ο εκβιασμός κυριαρχήσει, ο λαός θα ζήσει ένα καινούργιο μακρόχρονο διάστημα ακόμη μεγαλύτερης φτώχειας, φόβου, δυστυχίας».

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ζήτησε αποδέσμευση από την ΕΕ - κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων - διαγραφή του χρέους, σχολιάζοντας μάλιστα υποτιμητικά την κυβερνητική κίνηση για μη πληρωμή της πρώτης δόσης του Ιουνίου στο ΔΝΤ.

«Το χρέος, δεν αντιμετωπίζεται αν απλά καθυστερήσεις μια δόση και την πακετάρεις με τις υπόλοιπες. Αλλά, αν αρνηθείς το χρέος, δεν το αναγνωρίσεις οριστικά και τελεσίδικα. Αλλά τέτοια κότσια ούτε είχατε, ούτε έχετε», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και κατήγγειλε ότι κύριος στόχος της πολιτικής που ακολουθείται είναι οι άνεργοι, οι εργατοϋπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι.

«Αυτούς θέλετε να εξαπατήσετε. Οι εταίροι σας στην ΕΕ, ήδη σας προσέφεραν γερό χέρι βοήθειας άμεσα ή έμμεσα, ανοικτά ή παρασκηνιακά. Έβαλαν μπροστά ένα πακέτο με πολλά βάρβαρα μέτρα, προκειμένου να δείξουν ετοιμότητα να παραιτηθούν από ένα πολύ μικρό μέρος, αλλά να κρατήσουν ένα νέο μνημόνιο», κατήγγειλε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση έκανε μια λίστα προτάσεων που τελικά θα οδηγήσει σε μια βάρβαρη συμφωνία μεταξύ e-mail Χαρδούβελη και e-mail τρόικας, η οποία ζει και βασιλεύει με το νέο όνομα «3 θεσμοί».

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε επικοινωνιακό σχεδιασμό αφού, όπως τόνισε, «βάζει η ΕΕ και το ΔΝΤ στο τσουβάλι περισσότερα και χειρότερα μέτρα, για να βγάζουμε κάποια μετά, να γίνει δήθεν η αμοιβαία υποχώρηση και να είναι όλοι ικανοποιημένοι και ο λαός ανακουφισμένος με το φόβο ότι υπάρχουν και χειρότερα».

«Παίζετε ένα κορυφαίο, δραματικό όμως για το λαό έργο», επέμεινε ο κ.Κουτσούμπας και πρόσθεσε:

«Ακολουθείτε διαφορετική τακτική από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε, προκειμένου να φανεί ότι ανταποκρίνεστε στις ελπίδες του λαού, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ούτε μια μέρα στη σκέψη σας να αποτελέσει ο βασανισμένος λαός τον πρωταγωνιστή των εξελίξεων.»

» Εμπορευόσαστε την ψήφο του για να τον πείσετε να σας στηρίζει στο αντιλαϊκό σας έργο, στο μεγάλο συμβιβασμό που θα κάνετε, και που τον ξεκινήσατε ως κυβέρνηση με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου».

Αναφερόμενος στην περίοδο μετά τις εκλογές, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη ο λαός μπορεί να δει καλύτερα τι κρυβόταν και τι κρύβεται πίσω από τις κορώνες για την ‘περήφανη και σκληρή' διαπραγμάτευση».

«Οι 400 και πλέον εφαρμοστικοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ και η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι όλα αυτά θα μείνουν απείραχτα», υπογράμμισε ο Γραμματέας του ΚΚΕ.

Στο σημείο αυτό έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ακόμη δεν έχει έρθει για συζήτηση στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων που κατατέθηκε από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της νέας κυβέρνησης και η οποία πρόταση δεν αποτελεί «σχήμα λόγου», όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει στον «πάγο» το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ότι μετέτρεψε το πρόγραμμα των 100 ημερών σε πρόγραμμα τετραετίας και τώρα η υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τους δανειστές.

«Το αν αυτή η συμφωνία είναι ενιαία ή έρθει σε δόσεις, δηλαδή κάποια συμφωνία μίνιμουμ τώρα και κάποια μέτρα στρατηγικής σημασίας, όπως το ασφαλιστικό, για αργότερα, για τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη, είναι δευτερεύον ζήτημα. Τώρα ετοιμάζεστε να νομοθετήσετε ορισμένα νέα αντιλαϊκά μέτρα για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Αυτό είναι το σχέδιο», είπε ο γγ του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι είναι μια νέα επώδυνη συμφωνία ένα νέο μνημόνιο που όχι μόνο παγιώνει τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά προσθέτει νέα μέτρα λαιμητόμο, μέτρα μαζικής εξαθλίωσης, φτώχειας για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την ίδια στιγμή που μένει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.

Το νέο Μνημόνιο-συμφωνία με βάση την πρόταση της κυβέρνησης θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε βάρος των εργατικών λαϊκών αναγκών, είπε και κατήγγειλε ότι ανοίγει το δρόμο για νέο γύρο εκβιασμών σε βάρος του λαού, σε συνθήκες μάλιστα που η ευρωζώνη δύσκολα ανακάμπτει από την κρίση και οι αντιθέσεις οξύνονται.

Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η ζημιά που κάνει δεν είναι μόνο οικονομική αλλά, «είναι πολύπλευρα διαλυτική, γιατί επιχειρεί να ανακόψει τις ριζοσπαστικές διαθέσεις, κάθε είδος ριζοσπαστισμού».

Για μας λοιπόν είναι απολύτως απορριπτέα, τόσο τα σχέδια των δανειστών όσο και το σχέδια της κυβέρνησης, είπε και χαρακτήρισε κάλπικη τη διαπραγμάτευση που τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια.

 Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ