Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΜΕΓΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ!


Αττίλας 3: Ανησυχίες για αγορά ενυπόθηκων δανείων από τουρκικά ταμεία – Απώτερος στόχος οι κυπριακές περιουσίες

Αττίλας 3: Ανησυχίες για αγορά ενυπόθηκων δανείων από τουρκικά ταμεία – Απώτερος στόχος οι κυπριακές περιουσίες

- Αρχηγός κόμματος μεταβίβασε συγκεκριμένες πληροφορίες στην κυβέρνηση

- Τουρκικά ταμεία ήδη υπέβαλλαν τις προτάσεις

- Θα προστατεύονται από την εμπιστευτικότητα

Αυξάνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο τουρκικά ταμεία να εμπλακούν στην αγορά πακετοποιημένων δανείων, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές.

Πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Σημερινή» και οι οποίες επιβεβαιώνονται από οικονομικούς αναλυτές κάνουν λόγο για ενδιαφέρον τουρκικών ταμείων να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, πολιτικός αρχηγός διαμήνυσε ήδη στις αρμόδιες Αρχές, ότι Ρώσος επιχειρηματίας, με έντονη δραστηριότητα στην Κύπρο, που προσφάτως βρέθηκε στην Άγκυρα, έγινε δέκτης ενδιαφέροντος από τουρκικά ταμεία για σύμπλευση, ώστε να καταστεί εφικτή η αγορά ενυπόθηκων δανείων -άρα και της ακίνητης περιουσίας- στις ελεύθερες περιοχές.

Τις πληροφορίες αυτές ήρθε, μάλιστα, να ενισχύσει δεύτερος πολιτικός αρχηγός, ο οποίος, μιλώντας στη «Σημερινή», αποκάλυψε την πρόθεσή του να θέσει τις πληροφορίες που κατέχει, τις οποίες χαρακτήρισε ως άκρως αξιόπιστες, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, τουρκικά επενδυτικά ταμεία έχουν ήδη κινητοποιηθεί και προέβησαν σε προτάσεις σε διεθνή επενδυτικά ταμεία, ώστε να συμμετέχουν στο κεφάλαιό τους, εάν και εφόσον αυτά ενδιαφερθούν για αγορά πακετοποιημένων δανείων στην Κύπρο.

Υπέδειξε, δε, πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να διαπιστωθεί επισήμως, καθώς ουδείς θα μπορεί να διερευνήσει την προέλευση των κεφαλαίων των επενδυτικών ταμείων, αφού η εμπιστευτικότητα είναι και η λογική της ύπαρξής τους.

Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα μετά που η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωκράτζη απεύθυνε έκκληση στα κόμματα να επιτρέψουν στις τράπεζες να πουλούν δάνεια στο εξωτερικό.

Η κ. Γιωρκάτζη ζήτησε από τη Βουλή να προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων που ψηφίστηκε τέλος Ιανουαρίου και απαγορεύει στις τράπεζες να πωλούν δάνεια σε τρίτους εκτός Κύπρου.

Η κ. Γιωρκάτζη, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, υποδεικνύοντας ότι πέραν του ότι πιθανόν να τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, ήδη δημιουργεί προβλήματα στις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου