Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015


Φωτογραφία: (EUROKINISSI /ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΛΑΡΗ)
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ»;

Liberation: Οι ελπίδες του Τσίπρα εξανεμίζονται

05|02|2015 10:07

Σε άρθρο της Γαλλικής εφημερίδας Liberation, o Ζαν Κατρεμέρ, άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, διαπιστώνει ότι τα περιθώρια ελιγμών για την Ελλάδα στενεύουν και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε ένα συμβιβασμό.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συνεχίζουν να αρνούνται μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στην, οικονομικά εύθραυστη, Ελλάδα και η νέα ελληνική κυβέρνηση ανακαλύπτει ότι τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν. Στο τιμόνι της οικονομίας μιας «χρεοκοπημένης χώρας», όπως παραδέχτηκε σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο Γιάνης Βαρουφάκης πρέπει να παραδεχτεί ότι τα ταμεία είναι άδεια και ότι, χωρίς την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα καταρρεύσει οικονομικά.
Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της, ανακάλυψε ότι δεν έχει κανένα ουσιαστικό σύμμαχο στην Ευρώπη, εκτός από την Κύπρο που και αυτή εξαρτάται οικονομικά από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια των επαφών που είχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες, κατάλαβε πόσο απομονωμένη είναι η Ελλάδα: υπάρχει συμπάθεια προς την χώρα αλλά δεν τίθεται καν το ζήτημα μιας διαγραφής ή επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, που θα ελάφρυνε την οικονομική πίεση της Ελλάδας. Παρατηρούμε ότι, μέσα σε μια εβδομάδα, ο τόνος της καινούριας ελληνικής κυβέρνησης έγινε λιγότερο επιθετικός. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά την συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε: « Θέλουμε να διαπραγματευτούμε. Δεν είμαστε απειλή για την Ευρώπη».
Η Ελλάδα καταθέτει τα όπλα ;
Την ίδια στιγμή , ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, παρά τις δηλώσεις του ότι η Ελλάδα δεν χρείαζεται την οικονομική βοήθεια , συναντούσε τον Μάριο Ντράγκι για να ζητήσει την βοήθεια του, προκείμενου ή χώρα να κρατηθεί στην επιφάνεια και να αποφύγει την χρεωκοπία. Η Αθήνα προσπαθεί να σώσει τις εντυπώσεις με το να επιτύχει κάποιες υποχωρήσεις των δανειστών της. Στο μη επίσημο έγγραφο-φωτιά της γερμανικής κυβέρνησης, που αποκάλυψε το Ρόιτερς, επιβεβαιώνεται η διάθεση της Γερμανίας για την παραίτηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις απαιτήσεις της.
Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαρνηθεί τις υποσχέσεις της για την ελάφρυνση της λιτότητας, μέσω των αυξήσεων του κατώτατου μισθού και των χαμηλών συντάξεων, και να εφαρμόσει τους όρους και τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απαιτεί να συνεχιστεί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, η μεταρρύθμιση στο καθεστώς των συντάξεων και η απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Επίσης, η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, γεγονός που της στερεί κάθε περιθώριο ελιγμού. Τέλος, διασαφηνίζεται ότι η γερμανική πλευρά επιθυμεί την συνέχει της παρουσίας της Τρόικα στην Ελλάδα, παρά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους αξιωματούχους της. Η σκληρή στάση της Γερμανίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί καθώς η γερμανική κυβέρνηση έχει ισχυρούς εγχώριους περιορισμούς. Κάθε απόφαση για ελάφρυνση της λιτότητας στην Ελλάδα θα πρέπει να επικυρωθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο,κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου σίγουρο.
Ο συμβιβασμός ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα της παραμονής της χώρας υπό επιτήρηση αλλά συνεχίζει να θέλει την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, δίνοντας έμφαση στη μεταρρύθμιση του κράτους και όχι στις περικοπές του προϋπολογισμού, που γονάτισαν την χώρα. Σύμφωνα με τις πηγες του γαλλικού πρακτορείου στην Αθήνα, υπάρχει ένα τετραετές πλάνο που προτείνει την ελάφρυνση της χώρας μέσω της κατάργησης των απαιτήσεων για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ.
Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει αισιόδοξος: «Ξέρω ότι η Ιστορία της Ευρώπης είναι μια Ιστορία διαφωνιών που καταλήγουν σε συμβιβασμούς». Η επιβίωση της χώρας του, και ακόμα περισσότερο της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας, εξαρτάται από ένα τέτοιο συμβιβασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου