Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ "ΔΕΛΤΑ"

Αιφνιδιαστικά πριν από λίγη ώρα δόθηκε εντολή από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για την πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας άσκησης (ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 1/15) των ΈνοπλωνΔυνάμεων και ειδικότερα των Ειδικών Δυνάμεων από τον Έβρο και τον Αργοσαρωνικό μέχρι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.Η εντολή συνίσταται στην εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας σε περιοχές που μπορούν να «χτυπήσουν» οι Τούρκοι. Για το λόγο αυτό και ενεργοποιήθηκαν για πρώτη φόρα και οι πέντε μονάδες της δύναμης ταχείας αντίδρασης «Δέλτα».












Στην περιοχή του Έβρου το σενάριο έχει να κάνει με την απόκρουση και την εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος. Για το λόγο αυτό μετακινούνται αερομεταφερόμενες δυνάμεις από ελληνικής πλευράς και έχοντας την υποστήριξη από αέρος, τόσο από επιθετικά ελικόπτερα όσο και από μαχητικά αεροσκάφη στόχος είναι διαλύσουν κάθε σκέψη και μόνο των Τούρκων πώς τα σημεία του Έβρου μπορεί να είναι τρωτά.
Σημειώνεται πώς το τελευταίο διάστημα επιδεικνύεται μία αυξημένη δραστηριότητα των Τούρκων στην περιοχή του Έβρου με ασκήσεις ανάπτυξης γεφυρών και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις φροντίζουν να στείλουν το μήνυμα πώς θα «καταστραφούν» πριν ακόμη επιχειρηθεί να στηθούν.
Επόμενος στόχος είναι η εξάλειψη απειλής σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στόχος είναι η ανακατάληψη αεροδρομίου το οποίο υποθετικά έχει πέσει σε «εχθρικά» χέρια. Για την ανακατάληψη του κινητοποιούνται όλες οι απαραίτητες δυνάμεις από στεριά, θάλασσα και αέρα.
Την άσκηση συμπληρώνει σενάριο αντιμετώπισης κρίσης και στα ενδότερα, συγκεκριμένα στον Αργοσαρωνικό με την ανακατάληψη βραχονησίδας. Είναι ένα σενάριο που έχουν δουλέψει πάρα πολύ οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά την κρίση των Ιμίων, αφού είναι και το πιθανότερο να συμβεί σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει να στήσει και πάλι κρίση στο Αιγαίο.
Η άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 1/15» έχει το χαρακτηριστικό πώς για πρώτη φορά ενεργοποιούνται όλες οι μονάδες της δύναμης ταχείας αντίδρασης «Δέλτα». Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γίνει αυτό και μάλιστα με τομείς δράσης από τον Έβρο μέχρι τα νησιά του ανατολικούς Αιγαίου.
Η εντολή δε για την άσκηση δόθηκε αιφνιδιαστικά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο πριν από λίγη ώρα και ενώ υποτίθεται πώς επρόκειτο η άσκηση να πραγματοποιηθεί αύριο. Με τον τρόπο αυτό δοκιμάζονται πλήρως και οι χρόνοι αντίδρασης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου