Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΑΦΕΡΙΜ...


Μητροπολίτες και κληρικοί που έλαβαν την τουρκική υπηκοότηταtourkia

ΒΟΣΤΩΝΗ | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η τουρκική κυβέρνηση χορήγησε πριν μερικές μέρες την τουρκική υπηκοότητα σε δέκα ακόμα ανώτερα κληρικά στελέχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι Μητροπολίτες.
Συγκεκριμένα, την τουρκική υπηκοότητα έλαβαν οι εξής: ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος ως γνωστόν τυγχάνει εξ' απορρήτων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ πληροφορίες τον θέλουν ως μελλοντικό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής σε διαδοχή του σημερινού Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Επίσης, Τούρκοι υπήκοοι έγιναν οι Μητροπολίτες Κυδωνιών Αθηναγόρας, Αυστρίας Αρσένιος και Σηλυβρίας Μάξιμος.

Από την Πατριαρχική Αυλή έγιναν Τούρκοι υπήκοοι οι εξής: Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, ο Υπογραμματέας Ιωακείμ, ο Μέγας Αρχιδιάκονος Ανδρέας, ο Δευτερεύων των Διακόνων Θεόδωρος, ο Μέγας Σύγκελλος Αμβρόσιος και ο Μέγας Βιβλιοθηκάριος Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος.
Τονίζεται ότι όλοι οι προαναφερθέντες τυγχάνουν Ελληνες υπήκοοι. Εν τω μεταξύ, κατά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια έχουν γίνει κι άλλοι Μητροπολίτες Τούρκοι υπήκοοι.
Δειγματοληπτικά αναφέρουμε τους εξής: Ιεραπύτνης Ευγένιος, Πέτρας Νεκτάριος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, Κισσάμου Αμφιλόχιος, Καρπάθου Αμβρόσιος, Σύμης Χρυσόστομος, Ιταλίας Γεννάδιος, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ, ο Ιταλίας Γεννάδιος, ο Μπουένος Αϊρες (Νότιος Αμερική) Γεννάδιος, ο Πισιδίας Σωτήριος, Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος, ο Δαρδανελίων Νικήτας, Διευθυντής του Αθηναγορείου Κέντρου Ορθόδοξης Θεολογίας στην Καλιφόρνια.
Τονίζεται ότι ο μόνος που δέχθηκε να λάβει την τουρκική υπηκοότητα από την Αμερική είναι ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος.
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα την τουρκική υπηκοότητα έχουν λάβει περί τους τριάντα πέντε ιεράρχες και κληρικοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί αφ' ενός μία καινούργια δυναμική και προοπτική για την ανανέωση των στελεχών του Φαναρίου, πράγμα καθοριστικό για τη βιολογική του επιβίωση, και αφ' ετέρου ανατρέπει τους συσχετισμούς και τους συνδυασμούς για τη διαδοχή στον Οικουμενικό Θρόνο ανάμεσα από τους γηγενείς Τούρκους ιεράρχες οι οποίοι γεννήθηκαν και ανατράφηκαν στην Τουρκία και στους αποκτήσαντες την τουρκική υπηκοότητα εκ των υστέρων με ειδική απόφαση της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι για την Πατριαρχία επιβάλλεται από τους κανονισμούς της Τουρκίας να είναι Τούρκοι υπήκοοι όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, ενώ εξαίρεση απετέλεσε η περίπτωση του Πατριάρχη Αθηναγόρα Σπύρου, ο οποίος ήταν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και τον επέβαλαν στον Πατριαρχικό Θρόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ταξίδεψε μάλιστα από τη Νέα Υόρκη στην Κωνσταντινούπολη με το Προεδρικό αεροσκάφος του προέδρου Τρούμαν, ενώ εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης τότε ανέβηκε στο αεροσκάφος στην Κωνσταντινούπολη και του επέδωσε την τουρκική υπηκοότητα.
Επίσης, η κυβέρνηση της Τουρκίας ελέγχει και εγκρίνει τον κατάλογο των υποψηφίων για την Πατριαρχία και διαγράφει τους ανεπιθύμητους, όπως συνέβη στην περίπτωση του αείμνηστου Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνα Χατζή.
Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η κίνηση αυτή του σημερινού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να αποκτήσουν υπηκοότητα Ιεράρχες οι οποίοι υπηρετούν σε Επαρχίες του Εξωτερικού, αλλά και εν Φαναρίω, καθώς επίσης και κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, έχει δημιουργήσει διάφορες «σιωπηρές» ως επί το πλείστον αντιδράσεις ανάμεσα σε επιχώριους αρχιερείς γεννημένους στην Τουρκία, οι οποίοι σε μία Πατριαρχική εκλογή υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επικρατήσουν και να εκλεγεί κάποιος από τους προσφάτως πολιτογραφηθέντες Τούρκους αρχιερείς.
Αν και επίσημα δεν τίθεται τώρα θέμα διαδοχής για την Πατριαρχία, καθότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι υγιής κατ' άμφω, πλην όμως σε κατ' ιδίαν συζητήσεις γίνονται διάφορες σκέψεις και συνειρμοί τόσο στο Φανάρι, όσο και στην Αθήνα.
 Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου