Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΞΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΤΙΣ...ΓΥΝΑΙΚΕΣ! ΝΑ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ!- (πάει την πατήσαμε εμείς τα αντράκια)!



Οι αρχαίοι Έλληνες “δείχνουν” τη λύση στο γυναικείο bulling
AΠΌ ΤΗΝ Κ. ΡΑΝΙΑ ΛΙΑΓΚΑ
Η κακοποίηση, η λεκτική επίθεση, η επικράτηση του δυνατού με τη χρήση βίας εδραιώθηκε στην ελληνική κοινωνία με μία μόνο λέξη και αυτή εισαγόμενη, τη λέξη bulling. Το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο των τελευταίων ετών, που τείνει να εξελιχθεί σε αναπόφευκτη καθημερινότητα, καταδεικνύει έναν σημαντικό ποσοστό γυναικών που υφίστανται εκφοβισμό καθημερινά είτε ως μαθήτριες ειτε ως σύζυγοι είτε ως εργαζόμενες. Οι γυναίκες έχουν πλέον ανάγκη καλής φυσικής κατάστασης, θάρρους και αυτοπεποίθησης και το Παγκράτιο είναι ένας θαυμάσιος τρόπος προερχόμενος από την αρχαιότητα που συντελεί στην απόκτηση αυτών.
Γι’ αυτούς τους λόγους ζητήσαμε από τον κ. Κούτρα, πρωταθλητή Ευρώπης στο Παγκράτιο, τις απόψεις του για το θέμα


Κούτρας Ευάγγελος: 
Γεννήθηκε στο Βόλο το 1974. 

Το 1981 ήρθε στη Λαμία και άρχισε να ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες σαν μαθητής του Παναγιώτη Κουτρούμπα. Είναι καθηγητής φυσικής αγωγής από το Α.Π.Θ. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο από το τμήμα Ιατρικής του ΔΠΘ και το ΤΕΙ Αθήνας με ειδικότητα "Υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Έχει ειδικότητα από την Γυμναστική ακαδημία στο άθλημα του TAE KWON DO στο οποίο κατέχει το 2ο DAN της μαύρης ζώνης. Επίσης είναι κάτοχος μαύρης ζώνης 3ο DAN στο Okinawa Karate και ΠΑΓΚΡΑΤΙΑΣΤΗΣ 6 στην Ε.Ο.Π.Α..

Είναι κάτοχος πτυχίου προπονητή ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ από σχολή προπονητών της Γ.Γ.Α. και πτυχιούχος προπονητής ΤΑΕ KWON DO. Είναι δε πτυχιούχος προπονητής JUDO από σχολή προπονητών της Γ.Γ.Α. Και κάτοχος μαύρης ζώνης στο JUDO.

Το 2014 ορίστηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Ελληνική ομοσπονδία Παγκρατίου Διευθυντής της 5ης Σχολής Προπονητών Παγκρατίου από την οποία αποφοίτησαν ευδόκιμα 154 προπονητές Παγκρατίου αναγνωρισμένοι από το κράτος.

Σαν αθλητής έχει πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπήρξε 4 φορές πρωταθλητής στο Okinawa karate και από το 1995 έως το 2000 συνεχώς στο ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης το 1999 στη Λαμία και του τριταθλητή Ευρώπης το 2000 στo Τελ Αβίβ. Σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν τέταρτος το 2000 σε ατομικό επίπεδο και δεύτερος στους ομαδικούς αγώνες με την Εθνική ομάδα.

Ως ανήσυχο πνεύμα στο χώρο των μαχητικών αθλημάτων το 2010 ξεκινά και την ενασχόληση του με το Brazilian Jiu Jitsuστο οποίο έως τώρα έχει κερδίσει 2 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στη Ρώμη το 2012 και στην Λισαβόνα το 2105 στην κατηγορία του.

Στις ένοπλες δυνάμεις υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπίλαρχος.



Η σύγχρονη γυναίκα έχει ανάγκη από αυτοεκτίμηση για τη φυσική της κατάσταση και τη σωστή εκπαίδευση / εκγύμναση  / άθληση ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον απαιτητικό ρόλο που τις επιβάλλει η σύγχρονη εποχή. ;


Στην σύγχρονη εποχή οι γυναίκες τοποθετούν την ανάγκη για αυτοάμυνα χαμηλά στις προτεραιότητές τους.
Υποθέτουν ότι μπορούν να αποφύγουν μία ενδεχομένως δύσκολη κατάσταση, απλώς με το να μην επιτρέπουν αγνώστους στο σπίτι τους, ή να μην περπατούν μόνες τα βράδια.Είναι γνωστή η άρνηση αντιμετώπισης την αλήθειας με το σκεπτικό , ότι είναι κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ σε μένα, ίσως η πιο γνωστή φράση που ακούμε.
Αντίθετα όμως οι στατιστικές μετρήσεις που έχουν γίνει αποδεικνύουν το αντίθετο.
Αρχικά οι γυναίκες έχουν 6 φορές πιο πολλές πιθανότητες από τους άντρες να δεχθούν επίθεση.
Συνήθως αυτές οι επιθέσεις γίνονται από γνωστούς μιας και οι άγνωστοι ευθύνονται για πολύ μικρότερο ποσοστό επιθέσεων
.Σε ένα ποσοστό που πλησιάζει το 50% οι επιθέσεις που δέχονται οι γυναίκες εκτός του ότι γίνονται από γνωστούς , πραγματοποιείται όχι από ένα μόνον επιτιθέμενο.
Παρόλα αυτά οι περρισσότερες γυναίκες προτιμούν να προπονούνται στην αεροβική γυμναστική στην γιόγκα και σε άλλα αθλήματα παρά στην αυτοάμυνα.


Τη δίκη σας πρόταση άθλησης/εκγύμνασης ποιες ηλικίες την επιλέγουν κυρίως και γιατί.Ως Κ.Φ.Α. θεωρούμε ότι η ρήση των αρχαίων προγόνων μας νούς υγιής εν σώματι υγιεί αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα ειδικά για τις γυναίκες .Η ολική γυμναστική του Παγκρατίου μπορεί να γυμνάσει απόλυτα την Γυναίκα όπως και τον Άντρα αθλούμενο αλλά και να του δώσουν βασικές γνώσεις αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας. Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια πολύ γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους για προπόνηση στο άθλημα του Παγκρατίου και κυρίως κοριτσάκια ξεπερνώντας τα ταμπού των παλαιότερων χρόνων που έλεγαν ότι τα αγόρια πηγαίνουν πολεμικές τέχνες και τα κορίτσια χορό και μπαλέτο.


Σε όσους δεν το επιλέγουν τι θα τους λέγατε για να αλλάξουν γνώμη.
Νομίζω ότι όποιος παρακολουθήσει ένα δελτίο ειδήσεων στην Ελλάδα θα καταλάβει ότι η γνώση της αυτοάμυνας πλέον είναι βασικό εφόδιο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες μιας και αντιμετωπίζουμε πλέον <<παράξενα>> γεγονότα καθημερινά.


Το δικό σας άθλημα συντελεί στην τόνωση της αυτοπεποίθησης των γυναικών; Είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση εκγύμνασης που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις της σύγχρονης γυναίκας; Η προπόνηση στο Παγκράτιο εκτός ότι προσφέρει έναν ευχάριστο τρόπο εκγύμνασης αλλά και ενδυνάμωσης όλου του κορμιού αποτελεί και ίσως την πιο ολοκληρωμένη πρόταση αυτοάμυνας μιας και μιλάμε για εκμάθηση για ένα άθλημα ολικής επαφής και σύγκρουσης. Μέσω αυτού στους συλλόγους Παγκρατίου σε όλη την Ελλάδα οι γυναίκες στο Παγκράτιο μαθαίνουν να αμύνονται σε επιθέσεις με πυγμές και λακτίσματα αλλά και με παλαιστικές ρίψεις και με πάλη υποταγής στο έδαφος. Είναι γνωστό ότι όλοι οι βιασμοί καταλήγουν στο έδαφος και το άθλημα του Παγκρατίου με την γνώση της μάχης εδάφους με χτυπήματα προσδίδει στους αθλούμενους του την απαραίτητη αυτοπεποίθηση έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν σε καταστάσεις δύσκολες.


Μπορούν να το ακολουθήσουν γυναίκες όλων των ηλικιών;

Στους συλλόγους Παγκρατίου θα δείτε να γυμνάζονται μικρά κορίτσια από 5 χρονών , αθλήτριες στην εφηβική ηλικία , γυναίκες που θέλουν να γυμναστούν αλλά και να συμμετέχουν σε αγώνες αλλά και μεγάλες κυρίες που έχουν ως σκοπό μόνο την εκγύμναση τους και την εκμάθηση βασικών τεχνικών αυτοάμυνας.


Ποια τα οφέλη;

Η αίσθηση της ασφάλειας που εισπράττει μια αθλούμενη του Παγκρατίου αλλά και η ικανοποίηση που αισθάνεται βλέποντας την αλλαγή προς το καλύτερο των αντοχών της αλλά και της σύσφιξης στο κορμί της είναι ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει πνευματικά και σωματικά στην σύγχρονη γυναίκα το Παγκράτιο.


Σας έχουν καταγγείλει περιστατικά bulling γυναίκες και αυτό ήταν η αφορμή για να επιλέξουν το άθλημά σας;Παρόλο που ζω και προπονώ σε μια μικρή πόλη όπως η Λαμία δυστυχώς μου έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά σε γυναίκες. Θα σας αναφέρω όμως μόνο 2 που έχουν τύχει σε μαθήτριες του συλλόγου που προπονώ και είναι επίσης καταγεγραμμένα και στο αστυνομικό τμήμα της πόλης μας. Αθλήτρια μου δέχτηκε επίθεση από αλλοδαπό στις γραμμές του τραίνου μεσημεριανή ώρα από πίσω και κατάφερε να αντεπεξέλθει παρόλο που την έριξε στο έδαφος.Διατήρησε την ψυχραιμία της και μαζεύτηκε σωστά αποφεύγοντας τα κτυπήματα και όταν ο επίδοξος βιαστής την έριξε στο έδαφος και προσπάθησε να την γδύσει κατάφερε να τον δέσει με τριγωνικό πνιγμό και να τον ακινητοποιήσει έως ότου έφθασε η ομάδα ΔΙΑΣ , που είχε κινητοποιηθεί από τις φωνές της , και τον συνέλαβε.
Το δεύτερο περιστατικό συνέβη σε αθλήτρια μας μεγάλης ηλικίας και αποτελεί παράδειγμα ενδοοικογενειακής βίας.Κακό διαζύγιο διαφορές οικονομικές και επίθεση από σύζυγο σε κατάσταση μέθης με χτυπήματα. Η αθλήτρια μας κατάφερε και να διατηρήσει την ψυχραιμία της και να αποφύγει την επίθεση από τον πρώην σύζυγο μέχρι να έρθει και σε αυτή την περίπτωση βοήθεια από περιπολικό από την φασαρία που άκουσαν οι γείτονες.Αναφέρω δε ότι στο πρώτο περιστατικό η συμπλοκή έγινε σε ανοιχτό χώρο και στο δεύτερο σε κλειστό και στις δύο περιπτώσεις η ψυχραιμία αλλά και οι γνώσεις των αθλητριών μας κατάφεραν να τις σώσουν.
Επίσης πολλές φορές μου έχουν έρθει στη σχολή γυναίκες και έχουν ξεκινήσει προπόνηση Παγκρατίου γιατί κάποιο βράδυ κάποιος τις ακολούθησε ή κάποιος σε κάποιο μαγαζί τις προσέγγισε βίαια

1 σχόλιο:

  1. Οι γυναίκες που γίνονται δεκτες οποιασδήποτε μορφής bulling οφείλουν στον εαυτό τους να αντιδράσουν!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή