Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΒΡΕΑΤΑΝΙΑ...

ANHΣΥΧΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΡΕΝΤΙΝΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ...

Την ανησυχία της για την ελευθερία του Τύπου μετά την κράτηση συνεργάτη της εφημερίδας «Τhe Guardian» από τις βρετανικές αρχές  στο πλαίσιο...
της υπόθεσης Σνόουντεν, εξέφρασε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για τη Δικαιοσύνη Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ.
«Συμμερίζομαι πλήρως τις ανησυχίες του κ. (Θόρμπγιον) Γιάγκλαντ», γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, έγραψε η Επίτροπος στον λογαριασμό της στο Twitter.
Σε επιστολή που απηύθυνε χθες προς τη βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι, ο Γιάγκλαντ είχε ζητήσει ενημέρωση για την κράτηση του συνεργάτη της Guardian και την καταστροφή αρχείων τα οποία είχε εμπιστευθεί στην εφημερίδα ο Eντουαρντ Σνόουντεν.
Οι υποθέσεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν «αρνητική επίδραση στην ελευθερία της έκφρασης την οποία εγγυάται το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», είχε προειδοποιήσει ο Γιάγκλαντ.
Η θέση που πήρε η Επίτροπος Ρέντινγκ παρεκκλίνει της επίσημης θέσης της Επιτροπής στο θέμα.
«Δεν έχουμε κάποιο σχόλιο», αρκέστηκε να πει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, ερωτηθείς σχετικά. «Η Επιτροπή», πρόσθεσε, «επιμένει πολύ στον πλήρη σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης από τα μέσα ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη».
Ωστόσο, παρατήρησε, «τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματα δεν είναι απόλυτα και πρέπει πάντα να υπάρχει μια κατάλληλη ισορροπία με τα άλλα δικαιώματα όπως η εθνική ασφάλεια. Τα δύο πάνε μαζί. Δεν μπορεί να υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια και αντιστρόφως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου