Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

ΜΙΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ...ΙΣΤΟΡΙΑ

ΜΕΡΕΣ ΙΜΙΩΝ!!! Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΝΟΥΣ!

ΑΠΌΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!

Μετά τη βραχονησίδα των Ιμίων όπου ο Πάγκαλος απέσυρε την ελληνική σημαία βρίσκοντας ως δικαιολογία ότι «την πήρε ο άνεμος», ο δήμος Κερκύρας κατέβασε την ελληνική σημαία από τους Οθωνούς!
Αντιδήμαρχος: «Ήταν αχταρμάς από διάφορες σημαίες. Τη χρησιμοποιούσε ο επιχειρηματίας  για εμπορεύσιμους λόγους»!
Επιχειρηματίας: «Στο ακριτικότερο νησί της Ελλάδος που πρέπει να υπάρχει μόνιμα υψωμένη η ελληνική σημαία, έφτασαν στο σημείο να την κατεβάσουν για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους μικροκομματικούς σκοπούς»

από τον Μάκη Βραχιολίδη

vrachiolidis@yahoo.gr

Διαπόντια νησιά: Μαθράκι, Ερείκουσα, Οθωνοί. Τα τρία ακριτικά νησιά του Ιουνίου πελάγους μας, όπου η ελληνική σημαία θα έπρεπε να υπάρχει μόνιμα υψωμένη. Κι όμως, στους Οθωνούς πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου, η δημοτική Αρχή Κερκύρας με αφορμή τις –όπως ισχυρίζεται- παράνομες παρεμβάσεις ενός τοπικού ταβερνιάρη, κατέβασε μαζί με αυτές και την ελληνική σημαία! Ένα δε από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος του νησιού για να δικαιολογήσει το συμβάν, ήταν ότι ο επιχειρηματίας χρησιμοποιούσε για λόγους διαφημιστικούς την ελληνική σημαία! 

Το γεγονός από μόνο του συγκλονίζει. Ακόμη και να δεχτούμε ως πραγματικό περιστατικό τις αυθαίρετες παρεμβάσεις  του επιχειρηματία, δεν νομίζουμε ότι δικαιολογείται η υποστολή της ελληνικής σημαίας και η απόθεσή της σε τραπεζοκαθίσματα! Ειδικά στο μικρό ακριτικό νησί των Οθωνών, η ελληνική σημαία όπου υπάρχει, ακόμη και αν στηρίζεται σε τσιμεντένιες αυθαίρετες βάσεις ή υψώνεται για… διαφημιστικούς σκοπούς πρέπει να φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Και προπαντός να μην υποστέλλεται! Το επεισόδιο που έλαβε χώρα στους Οθωνούς, σε πολλούς ξυπνάει μνήμες από τα Ίμια, τότε που ο Πάγκαλος όχι μόνο δεν ντράπηκε να αποσύρει τη σημαία μας από τη βραχονησίδα αλλά και βρήκε ως γελοία δικαιολογία ότι την… πήρε ο άνεμος!

Όσα πάντως διαδραματίστηκαν στους Οθωνούς είναι πολύ σοβαρά και οι εμπλεκόμενοι, ο αντιδήμαρχος Οθωνών, ο Πρόεδρος δημοτικού Συμβουλίου Κερκύρας και ο τοπικός επιχειρηματίας αλληλομηνύθηκαν και κρατήθηκαν για πολλές ώρες στο αυτόφωρο! Η υπόθεση έχει πλέον πάρει την νομική της οδό.

Η «Ελεύθερη Ώρα»  σας μεταφέρει τα περιστατικά που εξελίχθηκαν,  έχοντας τις μαρτυρίες των σημαντικότερων πρωταγωνιστών του επεισοδίου: τον τοπικό επιχειρηματία Χαράλαμπο Λύκα και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οθωνών κ. Κασίμη.    
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ: «ΞΗΛΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ. ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΘΕΩΡΟΥΝ ΞΕΝΟ ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ»
Λύκας (επιχειρηματίας): Ο Αντιδήμαρχος με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου έκαναν τη δουλειά. Έχω ένα ταβερνάκι και απέναντι από το μαγαζί μου έχω βάλει 4-5 τραπεζοκαθίσματα. Εκεί έχω βάλει ένα άλμπουρο μιας βάρκας η οποία είναι δική μου, δεν την χρησιμοποιώ και την έχω βάλει στο σημείο ω διακοσμητικό στοιχείο και πάνω στο άλμπουρο έχω βάλει την ελληνική σημαία και μερικές ακόμη ναυτικές-εορταστικές σημαίες. Εμμονή της δημοτικής διοίκησης ήταν από πέρσι να πάρω το άλμπουρο με τη σημαία. Αυτό που δεν πραγματοποίησαν πέρσι το έκαναν φέτος με την παρουσία του Αντιδημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήρθαν οι δυο του και ξήλωσαν το άλμπουρο από τη βάση του, κατέβασαν την ελληνική σημαία και την πέταξαν πάνω στα τραπέζια. Αυτό έγινε την ώρα που δεν ήμουν στο μαγαζί μου, γιατί εάν ήμουν δεν θα τολμούσαν να έρθουν. Ήρθαν και κατέβασαν τη σημαία σαν τους κλέφτες. Με ειδοποίησαν κάποιοι φίλοι ότι «κατεβάζουν τη σημαία, έλα γρήγορα» αλλά όταν ήρθα ήταν ήδη αργά.  Είχαν κι ένα Αλβανό ο οποίος τους βοηθούσε και υποτίθεται ότι καθάρισε το σημείο μετατοπίζοντας τη βάση.

Σας ξήλωσαν και τα τραπέζια;

Λύκας (επιχειρηματίας): Όχι, όχι. Δεν πείραξαν τίποτε άλλο. Μόνο το άλμπουρο και την ελληνική σημαία!

Σας οδήγησαν στο αυτόφωρο;

Λύκας (επιχειρηματίας): Οδηγηθήκαμε όλοι στο αυτόφωρο. Οι εκπρόσωποι του Δήμου για προσβολή σημαίας κι εγώ, γιατί όπως λέει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τον έθιξα! Μάλιστα μήνυσε όλους τους μάρτυρες του επεισοδίου και ζητάει και αποζημίωση 50.000 ευρώ!

Γιατί  λέτε ότι έγιναν όλα αυτά κύριε Λύκα;

Λύκας (επιχειρηματίας):  Αυτοί θεωρήσανε ότι η σημαία ήτανε κράχτης και γι’ αυτό δεν έπρεπε να υπάρχει! Έφερνε κόσμο η ελληνική σημαία και γι’ αυτό, σύμφωνα με αυτούς, έπρεπε να κατέβει από το μαγαζί μου! Κάποια άλλα μαγαζιά έχουν Ιταλικές σημαίες, γι’ αυτές δεν είπαν τίποτε. Οι άνθρωποι αυτοί εξυπηρετούν κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ποια είναι αυτά; Για πείτε μου.

Λύκας (επιχειρηματίας): Έχει μπει μια νομική διαδικασία τι να σας πω τώρα; Έχει σχέσεις με κάποιον Αλβανό και τον  υποστηρίζουνε, δεν θα ήθελα να πω περισσότερα…

Μήπως δεν είστε ντόπιος;

Λύκας (επιχειρηματίας): Είμαι γεννημένος στη Νέα Αγχίαλο Βόλου και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στους Οθωνούς 27 ολόκληρα χρόνια. Αυτούς τους ανθρώπους όμως, ζήτημα είναι αν τους έχω δει εδώ 27 μέρες! Αλλά δυστυχώς, οι άνθρωποι αυτοί καθορίζουν την τύχη τη δική μου και την τύχη του νησιού.

Λένε ότι έχετε αυθαίρετο τον επαγγελματικό σας χώρο, χωρίς να έχετε πάρει άδεια λειτουργίας.

Λύκας (επιχειρηματίας): Εγώ ακολουθώ τη νόμιμη διαδικασία και οδό.  Σκοπίμως όμως δεν μου δίνουν άδεια. Πηγαίνω να πάρω άδεια και μου λένε ότι «αντιδρούν οι τοπικοί παράγοντες»! Εγώ λειτουργώ νόμιμα και με ταμειακή μηχανή εδώ και 5 χρόνια. Είχα άδεια οβελιστηρίου αλλά επειδή ζω στη «ζούγκλα» και δεν πρόκειται να λιώσω ποτέ, σας πληροφορώ ότι προσπαθώ να είμαι νόμιμος παραπάνω κι από το κανονικό. Και όμως, με κρατάνε σκόπιμα στην παρανομία.

Επειδή σας θεωρούν ξένο;

Λύκας (επιχειρηματίας): Ακριβώς! Το μαγαζί μου έχει τις καλύτερες κριτικές σε παγκόσμια κλίμακα. Η Corriere della Sera, η La Repubblica, η La Stampa, έχουν γράψει τις καλύτερες κριτικές Η La Repubbilca μάλιστα έχει γράψει ότι αν πάτε στα Διαπόντια πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε από το «Νόστιμον Ήμαρ». Η CorriereDella Sera έχει βάλει μισή σελίδα φωτογραφία το μαγαζί μου. Αυτοί δεν είναι ηλίθιοι ώστε να συστήνουν στους εκατομμύρια αναγνώστες τους να έρθουν σε ένα… «παράνομο» μαγαζί! Και αυτοί εδώ δεν μου δίνουν άδεια για 4 τραπέζια! Δεν θέλουν να ζήσω; Και γι’ αυτό τον λόγο φτάνουν μέχρι του σημείου να κατεβάσουν την ελληνική σημαία; Στο ακριτικότερο νησί της Ελλάδος που πρέπει να υπάρχει μόνιμα υψωμένη η ελληνική σημαία, έφτασαν στο σημείο να την κατεβάσουν για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους μικροκομματικούς σκοπούς!

Αρκεί να σας πω ότι το υπόλοιπο κομμάτι της παραλίας είναι σεληνιακό τοπίο. Για να κατέβεις στην παραλία θέλεις άρβυλα κομάντος από τα καρφιά και τα γυαλιά. Κι όμως, αντί να χαρούν που υπάρχει υψωμένη η ελληνική σημαία, την κατέβασαν χωρίς ντροπή! Το νησί έχει χίλια δυο προβλήματα. Δεν έχει συγκοινωνία, δεν έχει λιμάνι, είναι εγκαταλειμμένο και αντί ν’ ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα, ήρθαν για να κατεβάσουν την ελληνική σημαία! Το μισό νησί τους έκραξε για την απαράδεκτη πράξη τους. Πρέπει δε να σας πω ότι μέχρι κι ένας δικός τους άνθρωπος που αρχικά επιθυμούσε να μηνυθώ, τελικά ήρθε με το μέρος μου ως μάρτυρας. Κι έφτασαν στο σημείο να διαπληκτιστούν έξω από το αστυνομικό τμήμα επειδή μόνο και μόνο είδε το άδικο και με υποστήριξε.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Κασίμης που ήρθε και κατέβασε τη σημαία είναι ένας ρεβανσιστής. 

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΘΩΝΩΝ: «ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΥΨΩΣΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ»!
Ο Αντιδήμαρχος Οθωνών κ. Κασίμης, όπως θα προσέξετε επιρρίπτει ευθύνες και στον τοπικό αστυνομικό διοικητή, ο οποίος όπως λέει ενώ αρχικά τους υπέδειξε τι να κάνουν τελικά πήρε το μέρος του επαγγελματία.

Κασίμης (Αντιδήμαρχος Οθωνών): Δεν υπήρξε καμία προσβολή εθνικού συμβόλου. Μήνυση γι’ αυτό το θέμα μπορεί να έγινε, άλλωστε στην Ελλάδα βρισκόμαστε και ο καθένας μπορεί να κάνει μήνυση για οτιδήποτε θέλει. Ο πλέον παράνομος επαγγελματίας της περιοχής έκανε σενάρια ότι κατεβάσαμε την ελληνική σημαία, πράγμα το οποίο δεν συνέβη.

Τι ακριβώς, έγινε δηλαδή; Δεν υπήρχε η ελληνική σημαία στο σημείο;

Αντιδήμαρχος: Ήταν ένας αχταρμάς σημαιών που διαφήμιζαν το μαγαζί του. Η ελληνική σημαία είχε πράγματι αναρτηθεί μεταξύ των άλλων σημαιών, αλλά για εμπορεύσιμους λόγους, για να διαχειρίζεται το μαγαζί του.  Εμείς βγάλαμε τη σημαία και την τοποθετήσαμε πάνω στα τραπεζοκαθίσματά του κατόπιν και της εισήγησης του αστυνομικού διοικητή ο οποίος ήταν εκεί και μας είπε «κατεβάστε τη προσεκτικά», για να μπορέσουμε να κάνουμε μια διάσωση της παραλίας. 


Είχε καταλάβει δηλαδή το χώρο της παραλίας;

Αντιδήμαρχος: Ο συγκεκριμένος έχει καταλάβει παράνομα το χώρο της παραλίας, τού έχουν γίνει μηνύσεις από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, δεν έχει άδεια λειτουργίας του καταστήματός του και δεν ξέρω πώς χρησιμοποιεί την ταμειακή του μηχανή. Λειτουργεί με αυτό τον τρόπο εδώ και 15 χρόνια,  δεν αποδίδει κανένα φόρο στο Δήμο και συνεχώς δουλεύει με προέγκριση εσκεμμένα, γιατί δεν μπορεί να του δοθεί η άδεια την οποία ζητάει.  Χρησιμοποιώντας το ακριτικό αυτό σημείο των Οθωνών, αγκαλιάζει την ελληνική σημαία και λέει ότι είναι ακρίτας. Αλλά οι ακρίτες δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις προς το κράτος.

Τι αυθαιρεσίες έχει κάνει ο κ. Λύκας και δεν του δίνατε άδεια;

Αντιδήμαρχος: Φτάνει στο σημείο να θέλει να λειτουργήσει ταβέρνα μόνο με 15 τετραγωνικά την ώρα που χρειάζεται 20 τ.μ. κουζίνα. Έχει επεκτείνει με 80 τ.μ. μια ξυλοκατασκευή όπου έχει βάλει τραπεζοκαθίσματα και  προς τον αιγιαλό έχει βάλει τσιμεντένιες βάσεις 200-250 κιλών όπου είχε αναρτήσει το άλμπουρο και τις σημαίες.

Είχε μπαζώσει δηλαδή την παραλία;

Αντιδήμαρχος: Έχει μπαζώσει την παραλία κι έχει βάλει αυθαίρετο ξυλοδιάδρομο προς την παραλία. Η Κτηματική Υπηρεσία τον είχε ειδοποιήσει από τις 7 Ιουλίου ν’ αποσύρει την κατασκευή. Την προηγούμενη της αφαίρεσης όλων των αυθαιρέτων παρεμβάσεων, επισκεφτήκαμε τον κ. Λύκα για να τον ειδοποιήσουμε να τις αφαιρέσει αλλά μας απείλησε λέγοντας ότι αν περάσουμε από κει θα …μας κόψει τα πόδια και μας εξύβρισε, με συνέπεια να γίνει μήνυση εναντίον του.   

Πείτε μας πώς έγινε η αφαίρεση της σημαίας;

Αντιδήμαρχος: Βρεθήκαμε στο σημείο από τις 8.00 το πρωί και περιμέναμε περίπου έως τις 11.00 τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας, τον οποίο όπως σας είπα είχαμε ειδοποιήσει από την προηγούμενη μέρα.  Είχα παρακαλέσει και τον τοπικό αστυνομικό διοικητή να είναι παρών για να αφαιρέσουμε τον αχταρμά με τις σημαίες και τις αυθαίρετες βάσεις, ώστε να μην μπορεί να μη τίποτε ο ιδιοκτήτης. Ο αστυνομικός διοικητής δεν ήρθε αλλά μας είπε να αφήσουμε προσεκτικά την ελληνική σημαία πάνω στα τραπέζια. Έτσι και κάναμε. Μόλις όμως ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας μας έκανε μήνυση για προσβολή εθνικού συμβόλου,  ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος την δέχτηκε!  Δεχτήκαμε μήνυση για κάτι που μας είχε προτρέψει ο ίδιος ο αστυνομικός να κάνουμε! Και όχι μόνον αυτό: μετά από 2 μέρες επέτρεψε στον ίδιο επαγγελματία να τα τοποθετήσει όλα όπως ήταν πριν. 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: «ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΤΙΠΟΤΕ. Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΟΔΟ»
Ο τοπικός αστυνομικός διοικητής, δεν δέχτηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Περιορίστηκε απλά να πει ότι η υπόθεση έχει πλέον πάρει την νομική της οδό και μας παρέπεμψε στο γραφείο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κερκύρας όπου κι εκεί μας είπαν τα ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου