Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΣΙΓΑ ΤΟ ΠΡΑΜΑ....

Βρετανία: Δημοσιογράφοι δωροδοκούσαν αστυνομικούς

Διετκρινίζουμε για όσους δεν ξέρουν.Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο. Είναι γνωστή πρακτική ειδικά στον Αμερικάνικο κι Ευρωπαϊκό Τύπο να λαδώνουν διάφορους ανθρώπους προκειμένου εξασφαλίσουν αποκλειστικές πληροφορίες ή φωτό.Τό είδος αυτό που δεν καλλιεργείται στην Ελλάδα-παρά μόνο στη χάση και τη φέξη, είναι προϊόν του μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ των συγκροτημάτων τύπου...Μάλιστα δε και πολίτες κάτοχοι πληροφοριών ή ντοκουμέντων προσεγγίζουν τα ΜΜΕ για να πωλήσουν την πραμμάτειά τους και παζαρεύουν τα ποσά... που επιδιώκουν .. Στη Αγγλία θορυβούν σήμερα υποκριτικώς. Διαβάστε την είδηση:



Κατηγορίες για διαφθορά απαγγέλθηκαν σήμερα σε εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για τη δωροδοκία αστυνομικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων από μεγάλους εκδοτικούς ομίλους στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τις βρετανικές εισαγγελικές αρχές (CPS), ο Γκρέιαμ Ντάντμαν, αρχισυντάκτης στην ταμπλόιντ εφημερίδα Sun, η οποία έχει εμπλακεί σε μια σειρά από σκάνδαλα, αντιμετωπίζει την κατηγορία της συνωμοσίας για τη διάπραξη αδικημάτων από δημόσιους λειτουργούς.
Το 2002 ο Ντάντμαν "ζήτησε να καταβληθούν 3.000 λίρες σε έναν ή περισσότερους αστυνομικούς σε αντάλλαγμα για τις πληροφορίες που θα έδιναν για τις αστυνομικές έρευνες που έκαναν", αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.
Μια άλλη κατηγορία σχετίζεται με την φερόμενη έγκριση που έδωσε στο αίτημα του πρώην δημοσιογράφου της Sun, Τζον Τρουπ, να καταβληθούν χρήματα "για πληροφορίες που αφορούσαν τον θάνατο ενός κρατουμένου σε φυλακές".
Ο Ντάντμαν συνελήφθη το 2012 μετά τις πληροφορίες που έδωσε στις αρχές ο όμιλος News International, στον οποίο ανήκει η εφημερίδα, για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος διαφόρων διασημοτήτων στο οποίο εμπλέκονταν διευθυντικά στελέχη της Sun. Ένας άλλος δημοσιογράφος της ίδιας εφημερίδας, ο Βινς Σόουντιν, κατηγορείται ότι το 2010 έδωσε 500 λίρες σε έναν αστυνομικό για να του αποκαλύψει διάφορες πληροφορίες.
Εξάλλου, ο Γκρεγκ Μποξ-Τέρνμπουλ, δημοσιογράφος που εργαζόταν για την εφημερίδα Daily Mirror, κατηγορείται ότι πλήρωσε συνολικά 20.000 λίρες στον Γκραντ Πίτσεϊ, σωφρονιστικό υπάλληλο της φυλακής Μπέλμαρς, και στη σύντροφό του Ντέζρα Ράιλι, για 40 "ειδήσεις" που του πούλησαν από το 2005 μέχρι το 2012.
Ο ίδιος δημοσιογράφος πλήρωνε και μια άλλη "πηγή", στη γυναικεία φυλακή Χάλογουεϊ μεταξύ 2006-9 για "πληροφορίες εκ των έσω".
Οι αρχές κατηγορούν επίσης τον αξιωματικό της αστυνομίας Ντάρεν Τζένινγκς γιατί ζήτησε χρήματα από την εφημερίδα Sun, το 2010, για να δώσει πληροφορίες καθώς και τον Άλαν Όστλερ, πρώην εργαζόμενο στο Νοσοκομείο Μπρόουντμουρ του Μπερκσάιρ γιατί το 2008 έδωσε πληροφορίες σε δημοσιογράφους της Sun και της Daily Mirror για τους ασθενείς έναντι χρημάτων.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου