Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (3)
 -Πιο .κάτω θα βρειτε και το 1 και το 2...)
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ...ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ...ΑΡΧΑΪΚΑ!...ΚΑΙ ΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΑ!


Αξίζει σήμερα να δούμε τα Χριστούγεννα με ειλικρίνεια. Τι γιορτάζουμε σήμερα; Τη γέννεση του Θεανθρώπου! (Υπάρχει, δεν υπάρχει αυτό είναι θέμα νοημοσύνης και γνωστικής του καθενός μας να το αποδεχτεί ή όχι!)...
ΜΑ... την ίδια ακριβώς περιοδο. 21-25 Δεκεμβρίου γιόρταζαν και πανηγύριζαν την έλευση μιας νέας  ελπίδοφόρας .. εποχής-ζωής 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ, εν τούτοις ,είναι βεβαιωμένο, ότι η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, κυρίως-δημιουργός όλων των αιρετικών χριστιανικών δοξασιών-δογμάτων - (Καθολική Εκκλησία, Προτεστάντες.. Αγγλικανινή εκκλησια και άλλα δόγματα της πλάκας ).. που μας προέκυψαν... και υπάρχουν σήμερα, είναι ότι έγραψε μια υπέρλαμπρη παράδοση, προς την οποία μόνον κοινοί βλάκες μπορεί να αδιαφορήσουν κι ακόμη χειρότερα... να την αποτιμούν,λοιδωρούν, όπως κάποια μαλάκια του κομμουνισμού, της ...προοδευτικής του κώλου, της Αριστεράς... κι άλλα προβληματικά άτομα... 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ... 

Αυτή η ορθοδοξία, που υιοθέτησαν οι Έλληνες  έχει καταγράψει ...μια ανεπανάληπτη προσφορά... στην Ελλάδα του σήμερα και στην λεγόμενη...παγκοσμιότητα! Η ιστορική αυτή θεσπέσια,μοναδική ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ γιγάντια πραγματικότητα, δεν ανατρέπεται. Αποτελεί κατέθεση ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΗ στη ιστορία σε παγκόσμιο έκταση! Ανεξαρτητα από τις επί μέρους ..ατέλειές της... ΟΛΗ ΟΜΩΣ γράφει ιστορία ...2000 ετων! 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (2)


Ήθη και έθιμα της Θράκης
Θεωρούνται ως τα πλέον πλουσια για τις γιορτές των Χριστουγεννων και του Νέου έτους
όπως τα καταγράφει ο σημαντικός Εβρίτης Λαογράφος Δημήτρης Βραχιόλογλου και τα είπε χθεσ ραδιοφωνική εκπομπή.
Ήθη και έθιμα της Θράκης


  
«Τα ήθη και τα έθιμα πάντα διατηρούσαν το λαό μας σε μια κινητικότητα, ιδιαίτερα σε καιρούς που οι άνθρωποι δεν είχαν χρήματα»

12 Δεκεμβρίου του Αγίου Σπυρίδωνα, η γιαγιά μου έλεγε πως «σπυρί σπυρί μεγαλώνει η μέρα», ήταν η μέρα που στο σπίτι μας ξεκινούσαν οι ετοιμασίες για τα Χριστούγεννα, στολίζαμε το σπίτι, το δέντρο και ξέραμε ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα. Φέτος η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν μου ενέπνεε πνεύμα εορταστικό, γι’ αυτό και στην εκπομπή «Μεσημεριάτικα» της 12ης Δεκεμβρίου επέλεξα να μιλήσω με έναν άνθρωπο που ξέρει την παράδοση της Θράκης πολύ καλά, και όχι μόνο την γνωρίζει αλλά την έχει κάνει τρόπο ζωής, τόσο μέσα από την συνεχή επαφή του με τους μεγαλύτερους ανθρώπους, τους οποίους επισκέπτεται συχνά στα χωριά της Θράκης και κυρίως του Έβρου, όσο και μέσα από τον ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ, μέσα από τον οποίο κρατά ζωντανή την λαϊκή ιστορία αυτού του τόπου. Ο άνθρωπος αυτός δεν είναι άλλος από τον λαογράφο Δημήτρη Βραχιόλογλου, ο οποίος όχι μόνο αποδέχτηκε το κάλεσμα αλλά κατάφερε μέσα από μια ραδιοφωνική εκπομπή να «ξυπνήσει» μνήμες και μυρωδιές του Δωδεκαημέρου. Εξάλλου όπως χαρακτηριστικά είπε τα ήθη και τα έθιμα πάντα διατηρούσαν τον λαό μας σε μια κινητικότητα, ιδιαίτερα σε καιρούς που οι άνθρωποι δεν είχαν χρήματα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (1)


Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα στη Θράκη
Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα στη ΘράκηΤις μέρες των Χριστουγέννων έρχονται στο μυαλό και στη σκέψη μας οι εικόνες που κυριαρχούσαν στη διάρκεια του Δωδεκαημέρου και κυρίως στα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Ήθη, έθιμα και κυρίως τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, που εδώ στη ΘΡΑΚΗ ήταν πάρα πολλά. Αφού κάθε χωριό είχε τα δικά του τραγούδια, διαφορετικά και ξέχωρα από το διπλανό.

Πολλά και τα έθιμα τόσο από τον θρησκευτικό κύκλο όσο και από τον κύκλο των μεταμφιέσεων.

Η Θράκη δικαιολογημένα κατέχει την πρωτιά στο μεγάλο αριθμό χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Αφού μόνο η Μάνη, χωριό της επαρχίας Διδυμοτείχου, έχει να μας παρουσιάσει 47 χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Τα παλιά όμως, γραφικότατα, χριστουγεννιάτικα έθιμα, όπως τα ξέραμε και τα ζήσαμε, τουλάχιστον εμείς, έχουν χάσει την παλιά ελκυστική τους δύναμη και τον παλιό γιορταστικό τους χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου