Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



Πολιτική

Προεδρικές εκλογές στη σκιά της κρίσης

Με τον νου στην κρίση και τις διεργασίες για την διάσωση της χώρας τους προσέρχονται αύριο στις κάλπες οι Κύπριοι προκειμένου να αναδείξουν τον έβδομο πρόεδρο της χώρας τους.
Για πρώτη φορά το Κυπριακό δεν κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία. Επίσης, για πρώτη φορά απερχόμενος πρόεδρος δεν διεκδικεί την επανεκλογή του, ενώ σημειώνεται και ρεκόρ υποψηφίων, οι οποίοι ανέρχονται στους ένδεκα Οι κυριότεροι υποψήφιοι, πάντως, είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, ο Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, και ο Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και ένα μέρος του ΔΗΚΟ.

Βασικό ζητούμενο της αυριανής κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στην Κύπρο είναι κατά πόσο αυτή θα αναδείξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την πρώτη Κυριακή ή θα χρειαστεί ένας δεύτερος γύρος σε μία εβδομάδα. Ο υποστηριζόμενος από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το Δημοκρατικό Κόμμα Νίκος Αναστασιάδης έχει πλησιάσει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα, το στόχο της εκλογής από τον πρώτο γύρο, εξασφαλίζοντας ένα ποσοστό πέριξ του 45%.
Ο Αναστασιάδης ζητά ισχυρή εντολή από τον πρώτο γύρο
Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος ΜαλάςΟ υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς
Το κατά πόσο κατάφερε να κερδίσει τις πέντε επιπλέον μονάδες για να φθάσει στο απαιτούμενο 50% τις τελευταίες αυτές μέρες της προεκλογικής εκστρατείας, είναι κάτι που θα διαφανεί αύριο. Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε ισχυρή εντολή από τον πρώτο γύρο των εκλογών για να μην χαθεί ούτε μέρα στην μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η Κύπρος για την αντιμετώπιση των οικονομικών της προβλημάτων.
Στην περίπτωση που οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο γύρο, ζητούμενο είναι το ποιος θα αντιμετωπίσει τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς ή ο υποστηριζόμενος από την ΕΔΕΚ και μερίδα του ΔΗΚΟ Γιώργος Λιλλήκας; Οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στον κ. Μαλά, όχι όμως σε απόσταση ασφαλείας από τον αντίπαλό του και στο πλαίσιο -σε αρκετές περιπτώσεις- του στατιστικού λάθους.
Και στα δύο σενάρια του δεύτερου γύρου, ο κ. Αναστασιάδης αναδεικνύεται νικητής στις δημοσκοπήσεις, είναι ωστόσο προφανές ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τον αντίπαλο που θα έχει και τις νέες συμμαχίες που θα διαμορφωθούν μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.
Bild: Σενάρια χρεοκοπίας
Η διάσωση της Κύπρου δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, υποστηρίζει σήμερα η εφημερίδα Bild, επισημαίνοντας ότι οι ειδικοί της ΕΕ της ΕΚΤ και του ΔΝΤ εξετάζουν και το σενάριο μιας χρεοκοπίας της μεγαλονήσου και των οικονομικών συνεπειών που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διαδικασία αυτή έχει επιβληθεί από τη γερμανική κυβέρνηση. Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου θα έπληττε την Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς στην Ελλάδα λειτουργεί ένα πυκνό δίκτυο κυπριακών τραπεζών. Το τραπεζικό σύστημα άλλων χωρών δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα, διευκρινίζεται στο άρθρο.
Γιώργος Κασκάνης, Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου