Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ...ΣΥΜΜΑΧΙΑ


Επιτροπή προώθησης ελληνικών, κυπριακών και ισραηλινών θεμάτων στο Κογκρέσο

με πρωτοβουλία των βουλευτών Κώστα Μπιλιράκη και Τεντ Ντόιτς
Φώτο (από αριστερά) : Λι Κοχέν - Εκτελεστικός Διευθυντής της Επιτροπής, Βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ (D-ΝΥ), Βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης (R-FL), Ολυμπία Νεοκλέους, Επιτετραμμένη Κυπριακής Πρεσβείας, Μάικλ Όρεν - Πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Βουλευτής Τεντ Ντόιτς (R-FL), Χρίστος Παναγόπουλος - Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Βουλευτής Μπράντ Σνάιντερ (D-IL)
Φώτο (από αριστερά) : Λι Κοχέν - Εκτελεστικός Διευθυντής της Επιτροπής, Βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ (D-ΝΥ), Βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης (R-FL), Ολυμπία Νεοκλέους, Επιτετραμμένη Κυπριακής Πρεσβείας, Μάικλ Όρεν - Πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Βουλευτής Τεντ Ντόιτς (R-FL), Χρίστος Παναγόπουλος - Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Βουλευτής Μπράντ Σνάιντερ (D-IL)

Δημήτρης Μανής
Την δημιουργία Επιτροπής για την από κοινού προώθηση των θεμάτων της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου στο αμερικανικό Κογκρέσο, ανακοίνωσαν ο ελληνικής καταγωγής ρεπουμπλικανός βουλευτής από την Φλόριντα, Κώστας Μπιλιράκης και ο εβραϊκής καταγωγής, δημοκρατικός βουλευτής επίσης από την Φλόριντα, Τεντ Ντόιτς.

Οι δύο βουλευτές έκαναν την επίσημη ανακοίνωση για την δημιουργία της «Επιτροπής ελληνο-ισραηλινής Συμμαχίας» όπως ονομάστηκε η προσπάθεια αυτή, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, παρουσία πολλών βουλευτών, γερουσιαστών, διπλωματικών αξιωματούχων, αλλά και ηγετικών προσωπικοτήτων της ελληνικής και εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ.

Οι συμπρόεδροι της επιτροπής, βουλευτές Μπιλιράκης και Ντόιτς, μίλησαν με θερμά λόγια για τις στενές σχέσεις των τριών χωρών, τους ισχυρούς δεσμούς που τις συνδέουν, αλλά και τις τεράστιες προοπτικές συνεργασίας. Μιλώντας στην, ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, ο Κώστας Μπιλιράκης ανέφερε χαρακτηριστικά:
Κώστας ΜπιλιράκηςΚώστας Μπιλιράκης
​​
«Νομίζω ότι μια τέτοια συνεργασία είναι πολύ σημαντική, μια ισχυρή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Από στρατηγική άποψη οι τρεις χώρες είναι στην κατάλληλη θέση, είναι πύλη εισόδου για την Μέση Ανατολή και αντίστοιχα πύλη για την Ευρώπη και μπορούν να πετύχουν πολύ σημαντικά πράγματα, σε οικονομικό επίπεδο, στον τουρισμό, σε ενεργειακά θέματα, σε θέματα αγωγών, σε πνευματικό επίπεδο, σε επενδύσεις, σε όλα αυτά οι δυνατότητες είναι απεριόριστες».

Παράλληλα, ο κ. Μπιλιράκης επεσήμανε την οικονομική δύναμη που αποκτά η συνεργασία αυτή στις ΗΠΑ:

«Εδώ στις ΗΠΑ, η εβραϊκή κοινότητα είναι πρώτη σε οικονομικό επίπεδο και η ελληνική είναι δεύτερη. Η συνεργασία αυτή είναι προς όφελος όλων, της Ελλάδας, του Ισραήλ, αλλά και των ΗΠΑ».

Ο εβραϊκής καταγωγής βουλευτής, Τεντ Ντόιτς, τόνισε ότι η επιτροπή αυτή δημιουργήθηκε εξαιτίας των ήδη στενών σχέσεων που έχουν αναπτύξει η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος:
Τεντ ΝτόιτςΤεντ Ντόιτς
​​
«Η σημερινή εκδήλωση αφορά την σύσταση μιας επιτροπής προώθησης, από κοινού, των θεμάτων του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου και των ΗΠΑ, και είναι χτισμένη πάνω στην ισχυρή συμμαχία που ήδη υπάρχει μεταξύ των χωρών αυτών. Είναι τόσα πολλά που μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, τα κοινά μας ενδιαφέροντα είναι ποικίλα και θέλαμε να επισημοποιήσουμε αυτούς τους δεσμούς, εδώ στο Λόφο του Καπιτωλίου».
 
Για μια πρωτοβουλία ιστορικής σημασίας έκανε λόγο ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Πανάγοπουλος:

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή βραδιά για την συνεργασία Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου. Είχαμε μια λαμπρή ευκαιρία εδώ στο Κογκρέσο, υπό την ηγεσία του βουλευτή Μπιληράκη και του Ντόιτς, δύο λαμπρών στελεχών που είναι πολύ κοντά στα προβλήματα της Ελλάδος, του Ισραήλ και της περιοχής γενικότερα να έχουμε την εκκίνηση, για πρώτη φορά στην ιστορία, μιας συμμαχίας στο Κογκρέσο των τριών χωρών».
Χρίστος ΠαναγόπουλοςΧρίστος Παναγόπουλος
​​
Όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος, τα οφέλη από την συνεργασία αυτή θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, κυρίως στον τομέα της ενέργειας:

«Νομίζω ότι οι δυνατότητες είναι τεράστιες για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή και επίσης εξίσου σημαντικό για να προχωρήσουμε την ευμάρεια στην περιοχή, την οικονομική συνεργασία, τον τουρισμό και βεβαίως πολύ σημαντικό κεφάλαιο την ενέργεια για την οποία ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο πολύ ελπιδοφόρο».

Στην «Επιτροπή ελληνο-ισραηλινής Συμμαχίας», η οποία είναι διακομματική, συμμετέχουν πολλά αξιόλογα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Το έργο της αναμένεται ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία ενός κοινού μετώπου απέναντι σε οποιαδήποτε αντίπαλη διεκδίκηση, κυρίως όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα, είναι ένα θετικό βήμα για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων των τριών αυτών χωρών στην ευρύτερη περιοχή
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου