Πέντε μύθοι για το σεξ καταρρίπτονται πανηγυρικά από τους επιστήμονες του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ.

Μύθος 1ος: Το μέγεθος του πέους

Πολλοί άντρες, επηρεασμένοι από συζητήσεις ή από πορνογραφικές ταινίες, διαμορφώνουν μη ρεαλιστικές αντιλήψεις σχετικά με το «φυσιολογικό» μέγεθος του πέους. Επίσης, ο μύθος ότι το μέγεθος παίζει καταλυτικό ρόλο στην ευχαρίστηση της γυναίκας ενισχύει τη σημασία που αποδίδουν οι ίδιοι στο μέγεθος του πέους.

Ωστόσο, σε πρόσφατη μελέτη, το 21% των γυναικών που ερωτήθηκαν είπε πως το μήκος του πέος είναι «σημαντικό» και μόνο 1% απάντησε πως είναι «πάρα πολύ σημαντικό». Το μήκος ήταν λιγότερο σημαντικό από το πάχος και 32% ανέφερε πως το πάχος είναι σημαντικό. Σε κάθε περίπτωση, η επιστήμη έχει καθορίσει ως παθολογικό μήκος πέους αυτό κάτω από 7 εκατοστά.

Μύθος 2ος: Οι άντρες είναι πάντα έτοιμοι για σεξ

Πολλοί άντρες πιστεύουν πως μπροστά σε μία ελκυστική γυναίκα πρέπει πάντα να είναι σε θέση να έχουν στύση. Αυτό δεν είναι αλήθεια, π.χ. μπορεί ο άντρας να αισθάνεται κόπωση, μπορεί να επιθυμεί να αναπτύξει πρώτα οικειότητα και συναισθηματική σχέση με τη γυναίκα, μπορεί να μην επιθυμεί να απιστήσει, να έχει ενοχές ή να μην του αρέσουν οι συγκυρίες κ.ά.. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι άντρες που πιστεύουν ότι «πρέπει» πάντα να είναι έτοιμοι είχαν μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης προβλημάτων στύσης, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν αυτήν την πεποίθηση.

Μύθος 3ος: Ο άντρας πρέπει να φέρνει τη γυναίκα πάντα σε οργασμό

Ο άντρας μπορεί μέσω σεξουαλικών πρακτικών και της σχέσης του με τη γυναίκα να συμβάλλει στην ευχαρίστησή της, αλλά δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Σημαντικό ρόλο στην ευχαρίστηση της γυναίκας έχει και η ίδια, π.χ. πόσο χαλαρή και ξεκούραστη είναι, πόσο γνωρίζει τι της αρέσει και πόσο άνετα νιώθει να το δείξει στο σύντροφό της, αν κάνει σεξουαλικές σκέψεις κ.ά.. Η επίμονη προσπάθεια επίτευξης οργασμού και η επικέντρωση σε αυτόν μπορεί να μειώσει την ευχαρίστηση και των δύο συντρόφων, ακόμη και να καταστρέψει τη σεξουαλική σχέση.

Μύθος 4ος: Τα σεξουαλικά προβλήματα είναι πιο συχνά στους άντρες

Τα σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι τα σεξουαλικά προβλήματα είναι πιο συχνά στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες. Απλώς, στον άντρα τα σεξουαλικά προβλήματα (π.χ., αδυναμία στύσης ή πρόωρη εκσπερμάτιση) δεν κρύβονται εύκολα.
Ανεξαρτήτως ηλικίας, το 40%-50% των γυναικών, σε σχέση με το 20%-30% των αντρών αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μία έντονη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Μύθος 5ος: Η σεξουαλική πράξη πρέπει να διαρκεί 30 λεπτά.

Ο συνήθης χρόνος από τη διείσδυση έως την εκσπερμάτιση είναι 6 έως 10 λεπτά για την πλειοψηφία των ανδρών. Ωστόσο, αυτός ο χρόνος μειώνεται σημαντικά σε όσους άνδρες έχουν πρόβλημα στύσης, έως και τρία λεπτά.