Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013



Η ...ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ... ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΟΙ Έλληνες έχουν παραιτηθεί από τη θέρμανση το χειμώνα μετά από άλμα στο φόρο καυσίμων..μεταδίδει το ΡΩΫΤΕΡ  


Με Καρολίνα Τάγαρης
Απόστολος Mastouropoulos, ο οποίος εργάζεται σε μια περιβαλλοντική ένωση, μιλάει κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Reuters η σύζυγός του Diana βλέπει στο σπίτι τους στο προάστιο Πετρούπολη, δυτικά της Αθήνας 3 Φεβ. 2013.  REUTERS-Γιώργος Karahalis

(Reuters) - Η Ελληνική οικογένεια της  Ελένης Δανιήλ, που έχει επιχείρηση καθαριστηρίων ρούχων,  περνά τα βράδια στην Αθήνα σπίτι τους,χωρίς θέρμανση μετά από την απότομη αύξηση των τιμών των καυσίμων θέρμανσης που μεταβάλει σε  πανάκριβη πολυτέλεια αυτό το χειμώνα. 
Το κράτος  έστειλε τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έως και 40 τοις εκατό, προς τα άνω...
Με τους Έλληνες που ήδη αγωνίζονται με τις περικοπές στους μισθούς και  στις συντάξεις που επιβάλλονται από τους ξένους δανειστές, πολλοί έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν το πετρέλαιο θέρμανσης συνολικά, ωθώντας κατανάλωση κάτω 70 τοις εκατό στους τελευταίους τρεις μήνες του 2012 από το προηγούμενο έτος.
"Ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο πριν, να μην είμαι  σε θέση να κρατήσει ζεστό το διαμέρισμά μου", δήλωσε ο κ. Δανιήλ 57 ετών , ο οποίος υποστηρίζει  ότι  είναι άνεργα τα παιδιά τους και  η γυναίκα του κλινήρης με 400-ευρώ μηνιαία , δεν τα βγάζουμε πέρα.. Δεν μας επιτρέπεται να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή;", δηλώνει ο κ.Δανιήλ.
Τα έσοδα από το φόρο ανήλθαν σε € 120 εκατομμύρια  από 73 εκατομμύρια στο παρελθόν, αλλά ήταν πολύ μακριά από τον στόχο του 277 εκατομμύρια ευρώ κυβέρνηση, λόγω της δραματικής πτώσης της κατανάλωσης.πετρελαίου θέρμανσης 
Οι υψηλές τιμές των καυσίμων έχουν  γεννήσει μια σειρά από απρόβλεπτες συνέπειες - όπως την παράνομη υλοτομία για καυσόξυλα στην ύπαιθρο και στη δημιουργία νέφους πάνω από την Αθήνα,. σ
Ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα δραματικός στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου οι ενοικιαστές σε τόσο πλούσιες και φτωχές γειτονιές έχουν ως επί το πλείστον  επιλέξει να καταργήσουν το πετρέλαιο  στο σύστημα κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικιών τους ».
Περίπου το 95 τοις εκατό ..οι πολυκατοικίες δεν αγόρασαν καύσιμα θέρμανσης για το χειμώνα, δήλωσε ο Γιώργος Giortas, ο οποίος ηγείται αγώνων επίλυσης του προβλήματος..Ακόμη και το κτίριο γραφείων όπου εργάζεται, οκτώ ορόφων, ένα  μπλοκ μίσθωσης από δικηγορικά γραφεία και λογιστές, σε ένα πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της Αθήνας, κατάργησαν τη θέρμανση για το τρέχον έτος ώστε να αποφύγουν   το € 2.600 μηνιαίο λογαριασμό πετρελαίου.
"Αυτός είναι ο πρώτος χειμώνα στα τελευταία 32 χρόνια που δεν έχουμε θέρμανση " δήλωσε ο Giortas.
"Τώρα κάθονται γύρω-γύρω με τα παλτά τους, ή χρησιμοποιούν το air-condition."
Περαιτέρω  το ρεπορταζ του REUTERS ,αναφέρεται σε πολλά περιστατικά που διεκτραγωδούν τα χάλια μας και στον τομέα της θέρμανσης. Για το κυνήγι των καυσόξυλων που γίνεται στα διάφορα δασάκια που περιβάλλουν την Αθήνα, ως "Άγρια Δύση".
Αυτό ,γράφει, είχε ως αποτέλεσμα ένα κύμα παράνομης υλοτομίας σε περιοχές όπως το άγριο δάσος στο όρος Αιγάλεω στη Δυτική Αθήνα, όπου περιβαλλοντολόγοι έχουν αρχίσει περιπολίες στην αναζήτηση για τους παραβάτες.
«Είναι λίγο σαν την Άγρια Δύση εδώ," είπε ο Γουρδομιχάλης. "Υπάρχει μια τέτοια φτώχεια και τη δυστυχία και την ανεργία».
(Επιμέλεια από Deepa Babington και Will Waterman)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου