Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΛΟ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ...

ΑΠΙΣΤΕΤΥΤΟ...ΑΛΛΑ ΑΛΗΘΙΝΟ!
ΑΠΟΝΕΜΟΝΤΑΙ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ....ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ!


Κοινωνία & Πολιτισμός

Μετάλλιο δημοσιογραφίας με…ναζιστικό παρελθόν

Κάθε χρόνο η Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SOG) βραβεύει δημοσιογράφους που συμβάλλουν στην κατανόηση των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι το βραβείο φέρει το όνομα ενός ναζί.
Το διακεκριμένο μετάλλιο «Ρούντολφ Φόγκελ», με το οποίο, εδώ και 20 χρόνια, βραβεύονται δημοσιογράφοι, που εργάζονται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη συμβάλλοντας στην καλύτερη ενημέρωση γύρω από τις χώρες της ευρύτερης περιοχής συνδέεται εδώ και λίγες μέρες με ένα….μίνι σκάνδαλο. Απονέμεται από την SOG στο όνομα του Γερμανού δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Ρούντολφ Φόγκελ, ο οποίος αν και πολιτικός με περγαμηνές στην μεταπολεμική Γερμανία, εργάζονταν πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου ως προπαγανδιστής του ναζιστικού καθεστώτος.
Είχε μάλιστα «υπηρετήσει» μεταξύ άλλων στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, στο Βελιγράδι, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου έφτασε την 1η Μαρτίου του 1943 ως «συνεργάτης με ειδικές γνώσεις». Ουδείς γνωρίζει επακριβώς τι σημαίνει «ειδικές γνώσεις». Γεγονός πάντως είναι ότι τον Μάρτιο του 1943 ξεκίνησε υπό τον αρχηγό των SS Αλόις Μπρούνερ, δεξί χέρι του Ρούντολφ Άιχμαν, ο εκτοπισμός σχεδόν 50.000 Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Μήπως ο Ρούντολφ Φόγκελ βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη για να βοηθήσει στη μεταφορά των Εβραίων; Δυστυχώς δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την αποστολή του Φόγκελ στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου