Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΔΟΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΔΕΝ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ ΤΩΝ Μ.Κ.Ο;-ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ -ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ-ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ..Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιες ΜΚΟ προσφέρουν ουσιαστικό έργο, αλλά και πάλι οι χορηγίες τους είναι δυσανάλογα υψηλότερες από το έργο τους...

Χρηματοδοτήσεις για τη φύση & την άγρια πανίδα

ΑΣΥΛΗΠΤΑ ΠΟΣΑ ΔΑΠΑΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΓΡΑΙΝΑ ΤΩΝ Μ.Κ.Ο ..ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ... ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΤΡΩΝΕ ΚΆΠΟΙΑ ΣΑΪΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΔΟΕ ΑΚΟΜΗ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ ...ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΤΟΥ… ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ... 


ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ Μ.Κ.Ο είναι μεγαλύτερο από αυτό Της Τράπεζας του ΤΤ. ΟΙ Μ.Κ.Ο είναι η μεγαλύτερη φάμπρικα καταλήστευσης του λαού, για υπηρεσίες που υποτίθεται ότι προσφέρουν, τις οποίες ουσιαστικά έπρεπε να εκτελεί το υπεύθυνο κράτος…

Αμύθητα ποσά δίνονται για τα πουλάκια, τις χελώνες ,τις αρκούδες και τους αγέρηδες των βουνών…για την προστασία τους!

       


Αφού όλα αυτά τα ύποπτα υποκείμενα φλέγονται για ορισμένα “ιδανικά” γιατί δεν το κάνουν μόνοι τους και καταφεύγουν στα ταμεία του Κράτους;Δικό τους το όραμα δεν είναι; Ας το τσουλήσουν, εγώ γιατί πρέπει να τους ταϊζω, επειδή έχουν βίδα εν κρανίω; ΄Οχι δεν έχουν βίδα…Κατσαπλιάδες ψυχροί είναι και οι εισαγγελείς απανταχού της χώρας, αν λιγάκι ψάξουν,θα βγάλουν στη φόρα απίστευτες λαμογιές…


Σημειώστε δε πως τα μέλη των περισσοτέρων Μ.Κ.Ο είναι ολιγομελή (έως 5 νοματαίοι, κάποιοι απόστρατοι, κάποιες αργόσχολες... και το συγγενολόϊ τους!!

Δείτε όμως το εμπεριστατομένο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ:
(ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)

Της Γεωργίας Μελανίτου

Είναι γνωστό ότι η οικολογία και η ενασχόληση με το περιβάλλον είναι μια «μοντέρνα δραστηριότητα». Κάποιοι από όσους ασχολούνται με την οικολογία ή το περιβάλλον το κάνουν από χόμπι, κάποιοι άλλοι ως…. επάγγελμα.
Σ’ αυτό το τεύχος θα παρουσιάσουμε μία από τις πηγές χρηματοδότησης των γνωστότερων οικολογικών – περιβαλλοντικών οργανώσεων, (που στη συνέχεια θα τις χαρακτηρίζουμε ως «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις») για να έχουμε εικόνα από τον κύκλο εργασιών τους. Oι πηγές χρηματοδότησής τους δεν είναι μόνο τα Life (προγράμματα και ποσά χρηματοδότησης θα παραθέσουμε στη συνέχεια) αλλά και εθνικοί πόροι (ανάθεση προγραμμάτων και μελετών κλπ από κρατικές υπηρεσίες) καθώς και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και μελέτες για ιδιώτες.


Στοιχεία για το ταμείο LIFE έχει η Κομισιόν. Διαβάζοντας τις απαντήσεις που έδωσε σε 2 ερωτήσεις που υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, σκεφτήκαμε να προσεγγίσουμε ξανά το θέμα (σε παλαιότερο τεύχος είχαμε παρουσιάσει μια αναλυτική έρευνα για LIFE Φύση και τα προγράμματα που υλοποιούνταν στη χώρα μας). Ας δούμε λοιπόν τι έχει απαντήσει η Κομισιόν (εμβόλιμα σε κάποια σημεία θα διαβάσετε και δικές μας «διευκρινήσεις», απόρροια στοιχείων που έχουν εντοπιστεί από άλλες πηγές πληροφόρησης…
Η 1η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη χρηματοδότηση Ελληνικών Περιβαλλοντικών ΜΚΟ από την Κομισιόν αναφέρει:
«…Κατά το 2007 εμφανίζονται συνολικά 34 Ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, ως μέλη διεθνών και ευρωπαϊκών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που συμμετείχαν σε προγράμματα χρηματοδότησης της Κομισιόν για δράσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.


ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ Μ.Κ.Ο. ΠΟΥ ΤΑ ΜΑΣΑΝΕ!.. ΚΑΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ! ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ…

Ολες οι ΜΚΟ αεριτζήδικες κι αρπαχκτικές παχυλών κονδυλιών για έργο αεροκοπανατζήδικο…(πλην 2-5 εξαιρεσέων)…
΄Οχι πείτε μας .. τι σημαίνει “ομιλος φίλων του βουνού και της θάλασσας;
ή ο άλλος που μιλάει για την προστασία της φύσεως;…. Πως δα την προστατεύει;..για να μάθουμε κι εμείς;.Δείτε πιο κάτω, κυρίως αυτά με κόκκινο, Μ.Κ.Ο. κυρίως ομαδούλες που σιτιζπνται απο μας με πακτωλό χρημάτων…Υπάρχουν βέβαια και κάποιες που προσφέρουν κάποιο έργο, που είναι όμως δυσανάλογο μικρότερο της υψηλής επιχορήγησης τους. Αξιοπερίεργο είναι ότι καμιά ΜΚΟ δεν ελέγχθηκε για τα οικονομικά της, για να μάθουμε πόσα παίρνουν και πόσα δαπανούν …υπερ του περισπούδαστου έργου για το οποίο συνεστήθησαν..

Εκτός από την επιχορήγηση , επιχορηγούνται και από πολλές άλλες πηγές, και από δήμους, διότι οι μπαγάσηδες έχουν μεριμνήσει να έχουν και παραρτήματα σε πολλές πόλεις όπου επίσης τα παίρνουν χοντρά και από τους δήμους. ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ! ΚΟΙΝΟΙ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΙ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΑΡΑΔΕΣ!


Ως προς το δήθεν έργο τους, εμφανίζουν ως έργο, κάποια Δελτία τύπου που αποστέλλουν στο Τύπο κι αντίστοιχα δημοσιεύματα. Τουτέστιν αέρας κοπανιστός!
Για να μπορούν να δείχνουν κάτι έχουν και φιλαράκια τους στον Τύπο, για να μπορούν να δημοσιεύονται τα ..άνοστά τους..

Κατάλογος οργανώσεων: 
Όμιλος Φίλων του Βουνού και της Θάλασσας, Εταιρεία για την Προστασία της Φύσης και την Οικο-ανάπτυξη, Greenpeace Ελλάδα, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης, Οικολογική Ομάδα Κέρκυρας, Ελληνική Εταιρεία για την Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση Ελλάδα, Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ, Δημοσυνεταιριστική «Έβρος», Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Σχεδίων και Σπουδών, Διαχειριστικό Συμβούλιο Εθνικού Πάρκου Μαραθώνα – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας), Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νέα Οικολογία, Παρατήρηση της Φύσης, Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Μεσόγειος Σύνδεσμος για την Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών, Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία της Φύσης, Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών, Ελληνικό Ινστιτούτο για την Επαναχρησιμοποίηση του Νερού, Παγκόσμιο Ινστιτούτο για μια Αειφόρο Ανθρωπότητα, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπων, EUCC Ελλάδα, Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία της Φώκιας Μονάχους, Αρχιπέλαγος Αιγαίου – Έρευνα για τη Διατήρηση του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, «Clean up» Ελλάδα.»

«… Οι ελληνικές οργανώσεις που διατηρούν ιδιότητα μέλους σε περισσότερες χρηματοδοτημένες διεθνείς και ευρωπαϊκές ΜΚΟ, είναι η Μεσόγειος SOS (μέλος σε 4 διαφορετικές), το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων – Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (μέλος σε 3 διαφορετικές). Σε 2 διαφορετικές ΜΚΟ συμμετέχουν: η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση Ελλάδα, ο Μεσογειακός Σύνδεσμος για την Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία».
«Επιπλέον, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη, είναι η μοναδική Μη Κυβερνητική Οργάνωση. η οποία έχει την έδρα της στην Ελλάδα και η οποία χρηματοδοτείται συστηματικά από την Κομισιόν, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE τα τελευταία δέκα έτη. Το ύψος της χρηματοδότησης που έχει λάβει κατά την περίοδο 1997 -2007 η εν λόγω οργάνωση, ανέρχεται στα 2 εκ.ευρώ.»
Σημειώνεται δε, ότι βασικό τυπικό κριτήριο συμμετοχής των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο χρηματοδοτικό μέσο περιβάλλον (LIFE Plus), αποτελεί αφενός, ο ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας τους και αφετέρου η δραστηριοποίησή τους σε τρία διαφορετικά τουλάχιστον μέλη της Ε.Ε., είτε κατά μόνας είτε κατά μορφή ενώσεων».
Διευκρινήσεις:

1. Κατ’ αρχήν να πούμε ότι προκαλεί εντύπωση ότι το ΕΘΙΑΓΕ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, η Ένωση Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια κλπ. καταγράφονται ως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ή μέλη άλλων διεθνών ΜΚΟ.
2. Επίσης εντύπωση κάνει ότι το Μεσογειακό Κέντρο Πληροφόρησης για τον Περιβάλλον, με τον διακριτικό τίτλο «MIO- ECSDE» φαίνεται ότι πήρε 2.000.000 για «Συντονισμό των μεσογειακών περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων των ΜΚΟ». Τι καλλαμπούρι κι αυτός, ακου για τον ...συντονισμό;

Το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα του αναφέρει ως μέλη του, άλλες γνωστές μας οικολογικές οργανώσεις και ως «συνεργαζόμενους» κάποιους «περιβαλλοντικά ευαίσθητους» δημοσιογράφους ελληνικών ΜΜΕ, παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον.Τα λαμόγια του Τύπου είναι κι εδώ!

3. Να σημειώσουμε επίσης ότι το δισυπόστατο, τρισυπόστατο, κλπ, των οικολογικών οργανώσεων, τις βοηθά να έχουν πολλαπλή «περιβαλλοντική δραστηριότητα» και έσοδα από διάφορα προγράμματα. Όμως αυτό μπέρδεμα που έχουν δημιουργήσει μεταξύ τους, παρότι διευκολύνει τους ίδιους στις «δραστηριότητες» και τις «διεκδικήσεις προγραμμάτων» όσους είναι έξω από τον «περιβαλλοντικό μικρόκοσμο» της οικολογίας τους μπερδεύει αφάνταστα.

 Κάποιες φορές μάλιστα αυτή η τακτική παραπλανεί τους πάντες! Είναι κουραστικό – μερικές φορές μοιάζει και «ύποπτο» - το γεγονός ότι αν εξετάσει κανείς προσεκτικότερα ή παρακολουθήσει συστηματικότερα τις οικολογικές αναφορές, μελέτες, αναφορές κλπ. τελικά, «όποια πέτρα και αν σηκώσει», θα συναντήσει τα ίδια και τα ίδια άτομα, άλλοτε συγκαλυμμένα με την ταμπέλα μιας οργάνωσης, άλλοτε ενός Πανευρωπαϊκού Δικτύου, άλλοτε πάλι θα τα εντοπίσει ως αυτόνομους μελετητές…

Εντυπωσιακότερο όλων είναι, ότι η περιβαλλοντική δραστηριότητα ορισμένων ιδρυτικών μελών οικολογικών ή περιβαλλοντικών οργανώσεων… μοιάζει αστύρευτη! Δεν είναι σπάνιο, ο κύριος Χ ή η κυρία Ψ να φιγουράρουν παράλληλα ως ιδρυτικά μέλη ή απλά μέλη σε 3,4 ακόμα και 5 … οργανώσεις, ενώ παράλληλα διατηρούν μια καίρια θέση σε Φορείς Διαχείρισης, Επιτροπές αξιολόγησης προγραμμάτων ή να είναι παράλληλα και υπάλληλοι Εθνικών Ιδρυμάτων Έρευνας ή υπάλληλοι διευθύνσεων κρατικών υπηρεσιών…

4. Σχετικά με τα προγράμματα LIFE Plus, δυστυχώς δεν περισσεύει χώρος για να γράψουμε και γι’ αυτά.

Ας περάσουμε στην δεύτερη απάντηση της Κομισιόν στον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητή κ.Γιώργο Παπαστάμκο, που αναφέρεται στα ποσά που έχουν διατεθεί για περιβαλλοντικά έργα στην Ελλάδα μέσω προγραμμάτων LIFE (Ι,ΙΙ,ΙΙΙ) την περίοδο 1992-2006.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει τα Προγράμματα Life στα οποία Αποδέκτες Χρηματοδότησης [1]
ήταν Ελληνικές ΜΚΟ [2]
Αποδέκτης Έτος Δράση Συνεισφορά ΕΕ
1 WWF Ελλάς 92 Προστασία Φώκιας και Θαλάσσιας Χελώνας 1.500.000
2 Αρκτούρος 93 Προστασίας Αρκούδας 1.000.000 ( αυτό εδώ είναι το σωματείο του Γραφικού δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη )
3 Μουσείο Γουλανδρή 93 Δημιουργία Κέντρου Προστασίας Υδροβιοτόπων 312.933
4 Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία 94 Προστασία Σπηλαιολογικών Οικοσυστημάτων 625.000
Υπάρχει προχθεσινή δήλωση του κ. Λαζαρίδη προέδρου της Σπηλαιολογικής στη Β. Ελλάδα, που ισχυρίζεται ότι τα μέλη του …εργάζονται αμισθί! Και το παραδάκι αυτό που πάει;Ας μη κάνουν τον κόπο να απαντήσουν… Θα απαντήσουμε εμείς εντός των ημερών σε άλλο ρεπορτάζ ….
5 Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος 94 Διαχείριση υδάτινων πόρων 312.933
6 Μουσείο Γουλανδρή 94 Προστασία Οικοτόπων 976.000
7 Άμεση Παρέμβαση για την Προστασία της Άγριας Φύσης 94 Προστασία Οικοτόπων 133.333
8 Άρχελων 95 Προστασία Θαλάσσιας Χελώνας 401.900
9 Μουσείο Γουλανδρή 95 Προετοιμασία για το δίκτυο Natura 2000 443.200
10 WWF Ελλάς 96 Προστασία Πτηνών 816.599
11 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 96 Προστασία Πτηνών 494.909
12 Αρκτούρος 96 Προστασία Αρκούδας 2.335.060
13 Ελληνική Εταιρεία για την Μελέτη και την Προστασία της Φώκιας 96 Προστασία Φώκιας 989.818
14 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 97 Προστασία Πτηνών 1.059.394
15 Αρκτούρος 97 Προστασία Αρκούδας 542.639
16 Άρχελων 98 Προστασία Θαλάσσιας Χελώνας 431.772
17 Μουσείο Γουλανδρή 98 Προστασία Οικοτόπων 768.725
18 Αρκτούρος 99 Προστασία Αρκούδας 1.147.335
19 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης 00 Αειφόρος Διαχείριση Ηλεκτρονικών Απορριμμάτων 446.400
20 Ελληνική Εταιρεία για την Μελέτη και την Προστασία της Φώκιας 00 Προστασία Φώκιας 898.907
21 Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών 02 Προστασία Πτηνών 1.118.083
22 WWF Ελλάς 02 Προστασία Πτηνών 891.928
23 Άρχελων 02 Προστασία Θαλάσσιας Χελώνας 655.085
24 Μουσείο Γουλανδρή 03 Προστασία Υδάτινων Πόρων 531.505
25 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 03 Προστασία Πτηνών 870.278
26 Ελληνική Εταιρεία για την Μελέτη και την Προστασία της Φώκιας 05 Προστασία Φώκιας 938.841
20.642.577
Σε ό,τι αφορά την επιχορήγηση έργων στο νέο πλαίσιο χρηματοδότησης περιβαλλοντικών δράσεων, του LIFE Plus, η προθεσμία που προέβλεπε η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, έληξε τον Νοέμβριο 2007 και η διαδικασία επιλογής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Στους Πίνακες που ακολουθούν παρατίθενται στοιχεία για τα 26 προγράμματα που έχουν χρηματοδοτηθεί από τα προγράμματα LIFE, καθώς επίσης και οι 6 ελληνικές ΜΚΟ που εμφανίζονται ως οι αποδέκτες με το υψηλότερο, συνολικά, ποσό επιχορήγησης.


ΙΔΟΥ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΡΠΑΧΤΙΚΑ:

Πίνακας 2: Ελληνικές ΜΚΟ που έχουν λάβει συνολικά την υψηλότερη χρηματοδότηση από προγράμματα LIFE Αποδέκτης Σύνολο Προγραμμάτων Συνολική Συνεισφορά ΕΕ
1 Αρκτούρος 4 5.025.034 (Γειάσου ρε Μπουτάρη! Σαϊνι του Κεμάλ)
2 WWF Ελλάς 3 3.208.527
3 Μουσείο Γουλανδρή 5 3.032.363
4 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 3 2.424.581
5 Ελληνική Εταιρεία για την Μελέτη και την Προστασία της Φώκιας 3 2.827.566
6 Άρχελων 3 1.488.757


[1] Σημειώνεται ότι τα ποσά που αναφέρονται κατεβλήθησαν στους αποδέκτες, ωστόσο μέρος αυτών ενδέχεται να έχει μεταφερθεί σε άλλους συμμετέχοντες των προγραμμάτων. Πληροφορίες για Ελληνικές ΜΚΟ που έχουν λάβει χρηματοδότηση από το LIFE ως συμμετέχοντες σε προγράμματα δεν παρέχονται από την Κομισιόν.
[2] Τα προγράμματα υπ' αριθμ. 24,25,26 δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, και το αναφερόμενο ποσό είναι η μέγιστη διαθέσιμη κοινοτική συνεισφορά.
- Το ίδιο ισχύει για τα προ του 1998 προγράμματα, καθώς η Κομισιόν δεν διαθέτει, στις βάσεις δεδομένων της, σχετικές λεπτομερείς πληροφορίες.
- Για όλα τα άλλα προγράμματα (μετά το 1998 και για όσα έχουν ολοκληρωθεί) το ποσό που αναφέρεται είναι το πραγματικώς καταβληθέν.
Διευκρινήσεις:
1. Από τα στοιχεία που δίνει η Κομισιόν και από τον τρόπο που είναι δομημένη η απάντηση, δεν γίνεται κατανοητό σε ποιας μορφής LIFE αναφέρεται. Υπάρχουν 3 μορφές χρηματοδοτήσεων:
α) LIFE – Φύση (σπάνια είδη, οικότοποι, σχέδια δράσης, έργα επίδειξης, δημιουργία περιβαλλοντικών κέντρων κλπ)
β) LIFE – Περιβάλλον (μεγάλα έργα, χωροταξίες, γενικότερα σχέδια δράσης ή ελέγχου ρύπανσης κλπ)
γ) LIFE – Τρίτες Χώρες – εκτός Ε.Ε., όπως παλιά θεωρούνταν και η Κύπρος.
2. Στην απογραφή που είχαμε δημοσιεύσει στο περιοδικό για τα LIFE Φύση το 2003, υπήρχαν προγράμματα του LIFE Φύση που δεν αναφέρονται στον παραπάνω πίνακα της Κομισιόν. Π.χ. (προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί για τη Λεπτομύτα, το Γκιζάνι -είδος ψαριού-, για εθνικούς δρυμούς κλπ).
3. Σύμφωνα με άλλη πηγή, μόνο για τα LIFE Φύση που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα την περίοδο 1992- 2006 έχουν επιβραβευθεί με χρηματοδότηση 46 προγράμματα. Η συνεισφορά της Ε.Κ. σ΄ αυτά, αναφερόταν ως 45 εκατομμύρια ευρώ.
4. Παράλληλα, μέσω LIFE (περιβάλλον), χρηματοδοτήθηκαν Σχέδια Διαχείρισης για περιοχές, τα οποία υλοποιήθηκαν από φορείς όπως Υπουργείο Γεωργίας, ΟΝΑΔΥΚ, Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, ΕΤΑΝΑΜ, Αναπτυξιακές Εταιρείες, ΜΚΟ κλπ. Για μερικές περιοχές τέτοια Σχέδια, Δράσεις και Μελέτες, φαίνεται να έχουν γίνει περισσότερα από ένα… (βιομηχανία μελετών που λέμε…)Η δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύπλευρη. Οι ΜΚΟ ή μέλη αυτών συμμετείχαν και σε προγράμματα LIFE για την υλοποίηση Σχεδίων Διαχείρισης, Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, αποκατάσταση ενδιαιτημάτων κλπ.
Μόνο για την Παρακολούθηση & Ανάκαμψη πληθυσμών κάποιων ειδών έχουν γίνει αρκετά προγράμματα. Αναλυτικότερα:
1. Caretta caretta - 7 προγράμματα
2. - Monachus monachus - 4
3. - Ursus arctus - 3 προγράμματα +1
4. - Gypaetus barbatus - 3
5. - Aythya nyroca - 3
6. Phalacrocorax pygmeus - 3
7. - Neophron percnopterus 1
8. - Canis lupus - 1 –
9. - Numenius tenuirostris – 1
10. Pelecanus onocrotalus -1
11. - Anser erythropus -1
12. - Aeg y pius monachus - 1
13. - Larus audouinii – 1 +1
14. - Falco eleonorae - 2
15. Ladigesocypris ghigii ή Γκιζάνι – 1 πρόγραμμα
Κάπου εδώ θα βάλουμε μια τελεία, αφού έτσι κι αλλιώς ο χώρος δεν επαρκεί για εκτενείς αναφορές ούτε για προσέγγιση όλων των πηγών χρηματοδότησης των ΜΚΟ.
Αναφορικά με τα LIFE να ανακεφαλαιώσουμε απλά ότι η Κομισιόν έδωσε χρήματα για την υλοποίηση προγραμμάτων και οι Ελληνικές Οικολογικές Οργανώσεις έχουν διαχειριστεί σημαντικά ποσά. Αν οι δραστηριότητες που ανέπτυξαν είναι θετικές για τις τοπικές κοινωνίες, το ξέρουν οι ίδιες και οι κοινωνίες όπου υλοποιήθηκαν τα προγράμματα. Όσο για τα αρμόδια υπουργεία που εγκρίνουν σε πρώτη φάση τα προγράμματα (πριν αυτά πάρουν τη βούλα να ταξιδέψουν στην Κοσισιόν) και πολλές φορές τα συγχρηματοδοτούν, ελπίζουμε να σέβονται τα χρήματα του ελληνικού λαού που διαχειρίζονται. Το συμβόλαιο της σύμβασης των LIFE καθορίζει το απόρρητο των αποτελεσμάτων (πνευματικά δικαιώματα τη λέει αυτή τη μυστικοπάθεια), αλλά υπάρχουν και κάποια πράματα που πρέπει να γίνουν ως υποδομές σε κάθε τόπο, και αυτά δεν είναι απόρρητα. Αντίθετα πρέπει να φαίνονται και να λειτουργούν για αρκετά χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος.


Απ’ όλα αυτά, το σίγουρο είναι ότι η εθελοντική και ανιδιοτελής προσφορά που ευαγγελίζονται κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις προς το περιβάλλον, τις περισσότερες φορές είναι μια δουλειά που πληρώνεται.


Όσο για την εθελοντική προσφορά που κάποιοι χομπίστες παρέχουν σε κάποιες ΜΚΟ, να εξετάσουν μόνοι τους τα οικονομικά των οργανώσεων με τις οποίες δραστηριοποιούνται. Να ελέγξουν όχι μόνο την ιδεολογική πλατφόρμα των οργανώσεων αυτών, αλλά και το κατά πόσο και οι άλλοι δουλεύουν εθελοντικά. 


Και αυτό το λέμε γιατί στις ΜΚΟ υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι (λίγοι) να πληρώνονται αδρά, εκμεταλλευόμενοι όλους αυτούς που δουλεύουν εθελοντικά και δωρεάν. Κάθε οργάνωση διαχειρίζεται χρήματα, τα οποία προέρχονται από διάφορες πηγές, δαπανώνται για συγκεκριμένες δράσεις, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μερικά έσοδα «κεφαλοποιούνται»… και το μέρισμα το καρπώνονται συνήθως οι ιδρυτές των οργανώσεων αυτών και οι έχοντες δικαίωμα «ελέγχου – διοίκησης και ψήφου» http://win.isolservers.org/article.asp?AID=4881

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου