Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ


Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ! ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Ίσως ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που αναπαράγεται στη Δύση και σίγουρα στις ΗΠΑ είναι η σχέση μεταξύ της αυξημένης χοληστερίνης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δυστυχώς, παρά τις δεκάδες μελέτες δεν έχει αποδειχθεί ότι η χοληστερίνη προκαλεί στην πραγματικότητα τέτοια καρδιαγγειακά προβλήματα. Αντίθετα, η χοληστερίνη είναι αρκετά σημαντική για την υγεία και προσπαθώντας με τεχνητά μέσα να την μειώσουμε μπορεί να έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουμε.
Η βιομηχανία τροφίμων έχει λανσάρει τα τελευταία χρόνια μία σειρά προϊόντων με χαμηλά έως καθόλου λιπαρά από γάλα, τυρί κτλ. Οι επεξεργασμένες τροφές διαφημίζονται κατά κόρον για το χαμηλό έως καθόλου περιεχόμενό τους σε λιπαρά λες και είναι οι πιο υγιεινές τροφές που υπάρχουν στα ψυγεία μας. Υγιή λίπη όπως το έλαιο καρύδας έχουν απομακρυνθεί και αντικατασταθεί από πολύ ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στα επεξεργασμένα έλαια. Τα σχετικά καλά βούτυρα με όλα τα λιπαρά τους έχουν αντικατασταθεί από τις πλαστικές μαργαρίνες. Ωστόσο ο μύθος ότι ο κίνδυνος της χοληστερίνης που ελλοχεύει στα κορεσμένα λιπαρά που περιμένουν να βουλώσουν τις αρτηρίες σου και να σου προκαλέσουν ανακοπή μόλις έχει αρχίσει να ξεσκεπάζεται.
Μία έρευνα σχετικά με την υγεία της καρδιάς και τα κορεσμένα λίπη κατέληξε ότι δεν υπάρχει σύνδεση των καρδιαγγεικών νοσημάτων με τα κορεσμένα λίπη. Αυτή η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό περιοδικό Journal of Clinical Nutritionστις 13 Ιανουάριου του 2010 και μελέτησε το ιστορικό 350,000 ανθρώπων σε μία περίοδο 5 έως 23 ετών.
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της παραπληροφόρησης τις προηγούμενες δεκαετίες έφερε οδήγησε στην κατανάλωση λιγότερων λιπαρών για να έχουμε τα επίπεδα χοληστερίνης χαμηλά στο αίμα μας. Παρόλο αυτά, τα νοσήματα καρδιάς συνεχίζουν να αυξάνονται μαζί με το διαβήτη και την παχυσαρκία. Ο γιατρός William Davis εξηγεί ότι η αιτία για τις περισσότερες περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής και αναλόγων προβλημάτων είναι η αθηροσκληρωτική πλάκα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Αν και μπορεί να ανιχνευθεί κάποια ποσότητα χοληστερίνης σε αυτή την πλάκα, η χοληστερίνη από μόνη της έχει κερένια υφή και είναι εύκαμπτη.
Αντίθετα, τα αποθέματα ασβεστίου (αποτιτάνωση) στο εσωτερικό των αρτηριών είναι ένας από τους χειρότερους παράγοντες για τον σχηματισμό της πλάκας καθώς θα πρέπει να βρίσκεται στα κόκαλά σας και όχι στο αίμα σας. Πολλοί άνθρωποι με χαμηλή χοληστερίνη έχουν πεθάνει από στεφανιαία νόσο, ενώ είναι μόνο 40 ετών, ενώ πολλοί με υψηλή χοληστερίνη δεν αντιμετώπισαν ποτέ τους ανάλογα προβλήματα. Παρόλο αυτά η συνήθης συμβουλή που δίνουν οι καρδιολόγοι όταν βλέπουν υψηλές τιμές χοληστερίνης είναι να γίνει αγγειογράφημα και άλλα διαγνωστικά τεστ που είναι και ακριβά και όχι και τόσο ασφαλή. Μετά ακολουθούν εκείνα τα ακριβά φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης.
Η χοληστερίνη είναι σημαντική για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Για παράδειγμα, βοηθάει στην σύνθεση της βιταμίνης D μαζί με την ηλιακή ακτινοβολία. Αν ο οργανισμός σας δεν έχει επάρκεια, τότε θα την αναπληρώσει από μόνος του στο συκώτι. Τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο δείκτη για εγκεφαλικά. Η οξειδωμένη χοληστερίνη που προέρχεται από υδρογονομένα και εκπλεπτυσμένα πολυακόρεστα που περιέχονται στα μαγειρικά έλαια και τις μαργαρίνες μπορούν να οδηγήσουν σε παρενέργειες και σε καρδιοπάθειες. Αυτό δεν προέρχεται μόνο άμεσα από αυτά τα έλαια, αλλά και από την άμεση διαδικασία οξείδωσης που αυτά τα έλαια θέτουν σε εφαρμογή.
Η χοληστερίνη φαίνεται να είναι από εκείνα τα πράγματα που προκαλεί σε πάρα πολλούς φόβο για να το πούμε πιο απλά. Έχουμε πάθει εμμονή με την κατανάλωση προϊόντων και τροφών που έχουν χαμηλή χοληστερίνη και λιπαρά. Αν ρωτήσετε κάποιον αν γνωρίζει ποια είναι τα επίπεδα της χοληστερίνης τους είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τα έχει αποστηθήσει. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης γνωρίζουν ελάχιστα για το θέμα, τρομοκρατούν τον κόσμο ο οποίος θεωρεί με τη σειρά του ότι η χοληστερίνη είναι απλά ένα «κακό» πράγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου