Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΗΝ ...ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ..

ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΥΝ ΤΗ ΒΙΛΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΤΗ ΛΩΡΕΝΣ ΝΤΑΡΕΛ.

Η βίλα στην Αλεξάνδρεια όπου έζησε στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου ο βρετανός συγγραφέας Λόρενς Ντάρελ (1912-1990), εκεί που εμνεύστηκε το μοναδικό έργο «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο», απειλείται με κατεδάφιση.

Πρόκειται για τη βίλα Ambron, η οποία χτίστηκε από τον εβραίο αρχιτέκτονα Αldo Ambron, διακεκριμένο μέλος της ανθηρής εβραϊκής κοινότητας της Αλεξάνδρειας της εποχής.
Το 1941, φεύγοντας από την Ελλάδα μετά την εισβολή των ναζί, ο Λόρενς Ντάρελ κατέλυσε στο τελευταίο πάτωμα της μεγαλοπρεπούς βίλας και πέρασε εκεί το μεγαλύτερο μέρος του πολέμου με τη δεύτερη σύζυγό του την αλεξανδρινή εβραία Εύα Κοέν.
Ο Ντάρελ και ο Καβάφης και ο Φόρστερ και μαζί με αυτούς ένα πλήθος διανοουμένων, συγγραφέων, καλλιτεχνών έζησαν στην Αλεξάνδρεια του περασμένου αιώνα στην κορύφωση του μεγαλείου της.
Το 1996 η οικογένεια Έιμπρον πούλησε το οικόπεδο στον αίγυπτιο κτηματομεσίτη Αβδελαζίζ Αχμέτ Αβδελαζίζ, ο οποίος έσπευσε να χτίσει στους κήπους της βίλας δύο συγκροτήματα διαμερισμάτων. Τώρα ετοιμάζεται να κατεδαφίσει την ετοιμόρροπη βίλα για να οικοδομήσει στη θέση της πολυώροφο κτίριο πολυτελών κατοικιών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ο επιχειρηματίας έχει λάβει δικαστική άδεια για να προχωρήσει στην κατεδάφιση και θα το πράξει αν δεν βρεθεί αγοραστής για το ακίνητο εντός του Ιανουαρίου, όπως αναφέρει το Βήμα.
«Η Αλεξάνδρεια χάνεται» δήλωσε στον Guardian ο αλεξανδρινός αρχιτέκτοναςΜοχάμεντ Αουάντ, ο οποίος βραβεύθηκε πριν από λίγες ημέρες από την Ακαδημία Αθηνών για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του υπέρ της διατήρησης και της ανάδειξης της ιστορικής και αρχιτεκτονικής παρακαταθήκης του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο.
Πηγή: http://www.iefimerida.gr/node/137297#ixzz2pJuK93U6

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Η.Ν.Α.


Η είδηση δεν παρουσιάζει ξεχωριστό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, για ένα πολύ απλό λόγο. Ο σημαντικός διανοητής και βαθιά ελληνιστής Λώρενς Νταρελ,  απλά διέμενε με ενοίκιο στη βίλα αυτή, δεν ήταν δική του, λεπτομέρεια που ίσως θα είχε μεγαλύτερη αξία...αν ήταν δική του  
Εκατοντάδες σπίτια επιφανών ανθρώπων,μνημεία,  ακόμη και αρχαιολογικοί χώροι, σαρώθηκαν και σαρώνονται προκειμένου να τσιμεντοποιηθούν... Οι Άγγλοι επείδη εκτιμούν τον Ντάρελ ξεκίνησαν το όλο θέμα .. κι εμείς το συνεχίζουμε , διότι  συνεργάτης μας είχε γνωρίσει τον όντως μεγάλο αυτόν πνευματικό άνδρα και του είχε πάρει αποκλειστική συνέντευξη-1963-1964-,  από τις σπάνιες του ΛΩΡΕΝΣ ΝΤΑΡΕΛ. 
..που σας βάζουμε αμέσως πιο κάτω, αν και τα γραμματούλια αποτρέπουν την ευχερή ανάγνωση...   

ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΛΩΡΕΝΣ ΝΤΑΡΕΛ.......
ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΣΤΑ 1964 Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΑΣ, βετεράνος ρεπόρτερ, Ο ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟΝ σπουδαίο,  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΟΡΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου