Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ε..ΚΑΛΑ ..ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΑ ...ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΊΑΣ... Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕ ...;

Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ – ΜΕΤΡ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ, ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ! Με εντολή Μπορίσοφ – Αμηχανία στο ΥΠΕΞ

7 ΝΟΕ 2016

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βουλγαρίας -Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Βουλγαρίας 
(SANS) από το 2008- Βλαντιμίρ Μπογκντάνοφ Πισάντσεφ, που υπηρετούσε στη θέση αυτή μέχρι τον Μάρτιο του 2015, τοποθετήθηκε εδώ και μερικούς μήνες από την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ ως γενικός πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη. 

Μια τοποθέτηση που – όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», προκάλεσε πολλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της και αντιμετωπίσθηκε αρχικά με αμηχανία από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Μάλιστα, ενώ η σχετική απόφαση για την τοποθέτησή του ως γενικού προξένου υπογράφηκε στην Βουλγαρία στις αρχές του χρόνου, για να ακολουθήσει σύντομα η άφιξη στην Ελλάδα και η εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη του Βλαντιμίρ Μπογκντάνοφ Πισάντσεφ, η επίσημη αποδοχή-έγκριση της διαπίστευσής του από ελληνικής πλευράς έγινε μερικούς μήνες αργότερα, στις αρχές του καλοκαιριού. Να σημειωθεί ότι ο Βλ. Πισάντσεφ, που υπηρετεί από το 1993, λίγο μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, στις μυστικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας, ενεπλάκη το 2008 σε ένα σοβαρό σκάνδαλο -στην περίφημη υπόθεση «Gallery»- με υποκλοπές και παρακολουθήσεις παραγόντων της δημόσιας ζωής και κυρίως δημοσιογράφων και εκδοτών καθώς και πρωτοκλασάτων παραγόντων του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με τη διοχέτευση σε ιστοσελίδες πληροφοριών από την ιδιωτική τους ζωή, όπως έγινε και για τον τότε πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ.
Συναντήσεις
Η «εκκρεμότητα» Πισάντσεφ για την ελληνική πλευρά κράτησε μέχρι τον Ιούνιο, για να ακολουθήσει μετά την επίσημη διαπίστευσή του και η πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση του νέου γενικού προξένου της Βουλγαρίας με την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Βούλα Τεκτονίδου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», συζητήθηκε ακροθιγώς και το θέμα της πολύμηνης καθυστέρησης που υπήρξε για τη διαπίστευσή του από την ελληνική πλευρά, με τον Βλ. Πισάντσεφ να υποστηρίζει ότι απλά είχε την ευθύνη της… αστυνομίας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, παρά την επιφυλακτικότητα και τον προβληματισμό που υπήρχε για την τοποθέτηση στη θέση του γενικού προξένου που κατείχε παραδοσιακά ένας διπλωμάτης του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, έδωσε τη διαπίστευση προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών σε μια κρίσιμη φάση. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της λεγόμενης αρχής της αμοιβαιότητας που ακολουθείται σε παρόμοιες περιπτώσεις, σε περίπτωση άρνησης της διαπίστευσης το πιο πιθανό ήταν να ακολουθούσε μια ανάλογη ενέργεια από τη βουλγαρική πλευρά που θα περιέπλεκε τα πράγματα.
Χαρακτηριστικός όμως ήταν ο τρόπος που ο νέος πρόξενος της Βουλγαρίας αντιμετωπίστηκε από παράγοντες της Θεσσαλονίκης. Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του δήμου Σπύρος Πέγκας, μετά τη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης με τον Βλαντιμίρ Πισάντσεφ, έγραψε με δηκτικό τρόπο και με αρκετά υπονοούμενα στο Facebook: «Για πρώτη φορά ο γενικός πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη δεν είναι διπλωμάτης από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά προέρχεται από θητεία στο υπουργείο Εσωτερικών και μάλιστα από ειδική θέση». Μετέφερε μάλιστα και έναν ενδεικτικό διάλογο:
«Παρακολουθείτε το θέμα του προσφυγικού; Of course».
Το γενικό προξενείο της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό προξενείο της χώρας στο εξωτερικό και αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο φόρτο εργασίας και υποχρεώσεων. Η Βόρεια Ελλάδα κατακλύζεται από Βούλγαρους ολόκληρο τον χρόνο, ενώ χιλιάδες ομοεθνείς τους διαμένουν μόνιμα στη περιοχή. Χιλιάδες πολίτες και από τις δύο χώρες αναπτύσσουν αμοιβαία σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, ενώ Βούλγαροι κυβερνητικοί παράγοντες πηγαινοέρχονται στη Θεσσαλονίκη. Επίσης για τη βουλγαρική πλευρά υπάρχει πάντα μια ατζέντα ανοικτών και συχνά ευαίσθητων θεμάτων στην περιοχή για τα οποία δείχνει συνεχές ενδιαφέρον και τα παρακολουθεί από κοντά.
Αποκαλύψεις
Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε στη Βουλγαρία ο πρώτος τόμος μιας σημαντικής σειράς με τον τίτλο «Διεφθαρμένη Βουλγαρία», που φιλοδοξεί να καλύψει το θέμα από τα πρώτα χρόνια της μετάβασης από το 1990 μέχρι σήμερα. Ο πρώτος τόμος καλύπτει την περίοδο από την ίδρυση των εταιρειών ασφάλειας πίσω από τις οποίες κρύβονταν εγκληματικές οργανώσεις έως την πτώχευση το 1996 και τον υπερπληθωρισμό.

Γίνεται λόγος για έναν χορό παράνομου χρήματος που πήγαινε σε συγκεκριμένες ομάδες, κοντά στην κομματική ελίτ και την Κρατική Ασφάλεια σ” αυτήν την περίοδο, την περίφημη υπόθεση Multigroup πίσω από την οποία είχε στηθεί ένα οργανωμένο εγκληματικό σύστημα κ.λπ. Ενα στέλεχος μάλιστα της τελευταίας βρέθηκε το ίδιο διάστημα και ως… γενικός πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη. Ο 53χρονος Βλαντιμίρ Μπογκντάνοφ Πισάντσεφ είχε αναλάβει επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Βουλγαρίας (SANS) με πενταετή θητεία το 2013, ύστερα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού, σχετικό διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και αφού επί έναν χρόνο προηγουμένως κατείχε τη θέση του αναπληρωτή. Πιο πριν κατείχε στη SANS τη θέση του διευθυντή από το 2009, όπου επανήλθε μετά την απομάκρυνσή του το 2008, όταν ήλθε στο φως το σκάνδαλο «Gallery». Παρά τα σοβαρά στοιχεία που υπήρξαν, ο επικεφαλής της SANS το διάστημα 2008-2009 Πέτκο Σέρτοφ και άλλοι εμπλεκόμενοι αθωώθηκαν από τη Δικαιοσύνη και ο Πισάντσεφ ήταν ένας από εκείνους που επέστρεψαν στη SANS, ως διευθυντής.
Στο διάστημα 1993 μέχρι και το 2008, όταν οι μυστικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας απέκτησαν ενιαία μορφή, είχε υπηρετήσει ως βασικό στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
Οι εξουσίες της υπηρεσίας
Ο ιδρυτικός νόμος του 2007 που διέπει τη λειτουργία της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Βουλγαρίας δίνει σ” αυτήν υπερεξουσίες σε ένα ευρύ φάσμα της δημόσιας ζωής και όχι μόνο. Οι ευθύνες της SANS εκτείνονται από την παρακολούθηση του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων έως τις απειλές που σχετίζονται με τη μετανάστευση!
Στη φωτογραφία ο Βλαντιμίρ Μπογκντάνοφ Πισάντσεφ από τη συνάντησή του με την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά τον περασμένο Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου