Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΜΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΩΛΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΕΥΡΟ-ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΜΑΣ!

ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΥΛΙΚΗ...ΙΟΝ!

ΙΟΝ

ΜΕ ΣΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ

τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της προχώρησε η ΙΟΝ η μοναδική σοκολατοβιομηχανία στη χώρα μας που παραμένει ακόμη σε ελληνικά χέρια…H διοίκηση της εταιρίας, ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες και προχώρησε σε αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της, που ανερχόταν στα τέλη του 2015 στα 55,5 εκατ. ευρώ, καθιστώντας μακροπρόθεσμο το 90% των πολύ βραχυπρόθεσμων δανείων της.


ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΣΜΠΑΡΑΛΙΑ- ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ!...οι μπασταρδοι εταιροι μας ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ -ΠΑΝΑΘΛΙΟΙ- ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ!
Eίχαν εγγραφεί προσημειώσεις υποθήκες ποσού 60 εκατ. ευρώ επί ακινήτων της ION στην Aθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Άρτα υπέρ της Alpha Bank, ως εκπροσώπου ομολογιούχων δανειστών.
Στα μέσα του περασμένου χρόνου, οι ιδιοκτήτες της ION κατάφεραν και εξασφάλισαν κοινό ομολογιακό δάνειο 50 εκατ. ευρώ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου δανεισμού.
H σοκολατοβιομηχανία ION, που τώρα ελέγχεται από την Kωνσταντίνα Kωτσιοπούλου, μετά τον θάνατο του θείου της Γιάννη Kωτσιόπουλου, του επονομαζόμενου «πατέρα της σοκολάτας», τον περασμένο Nοέμβριο, συνεχίζει να καταγράφει υψηλές πωλήσεις, οι οποίες ανήλθαν το 2015 σε 104,4 εκατ. ευρώ έναντι 101,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Aπό τον συνολικό αυτόν τζίρο, τα 97,6 εκατ. ευρώ αφορούν στις πωλήσεις στην ελληνική αγορά. Aύξηση επίσης είχαν οι πωλήσεις στη διεθνή αγορά, κατά 9,7% σε αξία και 2,1% σε όγκο.
Tο 28% των διεθνών πωλήσεων, προήλθε από ευρωπαϊκές αγορές και το 72% από αγορές τρίτων χωρών, σημειώνοντας αύξηση, καθώς κινήθηκαν ανοδικά στην Aλβανία, την Kύπρο, τη Bουλγαρία, τον Λίβανο, τις HΠA και την Aίγυπτο.
Οσον αφορά τα κέρδη της μετά από φόρους περιορίστηκαν σε 1,5 εκατ. ευρώ το 2015 έναντι αντίστοιχων κερδών 2 εκατ. ευρώ το 2014, μειωμένα κατά 22,9% σε ποσοστό και κατά 0,45 εκατ. ευρώ σε αξία.
Η ΙΟΝ μετρά σήμερα 86 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγοράς. Η ιστορία της ξεκινά το 1930, όταν μια ομάδα μετόχων δημιούργησαν ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο. Φιλοδοξία τους είναι να γίνουν σοκολατοποιοί.
Το πρώτο καταστατικό της εταιρείας ΙΟΝ δημοσιεύεται στο υπ’ αριθμό 267/23.9.1930 φύλλο της ‘Εφημερίδας της Κυβερνήσεως’.
Πέντε χρόνια αργότερα, το 1935, η ΙΟΝ ενώνεται με την ΝΑΣΚΟ, μία εταιρία που φτιάχνει καραμέλες. Η ΝΑΣΚΟ ανήκε στους επιχειρηματίες Νασιόπουλο και Κωτσιόπουλο.
Ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος (θείος του μέχρι χθες προέδρου της ΙΟΝ) δεν άργησε να αποδειχτεί η κινητήρια δύναμη της εταιρείας, καταφέρνοντας μετά από μερικά χρόνια να εξαγοράσει τις μετοχές των περισσότερων συνεργατών του και να αποκτήσει τον έλεγχό της.
Στην συνέχεια ο πόλεμος στην Ελλάδα, άλλαξε ριζικά τα πράγματα στην Ελλάδα. Όμως η ΙΟΝ κατάφερε να ξανασταθεί στα πόδια της γρήγορα, χάρη κυρίως στο πιο αναγνωρίσιμο προϊόν της, την σοκολάτα Αμυγδάλου, που λανσαρίστηκε το 1947.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος μπαίνει στην επιχείρηση, μαζί με τον στενό του φίλο Γιώργο Καρκαζή. Οι δύο ιδιοκτήτες, φίλοι από μικρή ηλικία. δίνουν όρκο τιμής και αναλαμβάνουν από κοινού τον έλεγχο της ΙΟΝ, του πιο αναγνωρίσιμου brand της ελληνικής αγοράς.
Οι δύο συνεργάτες, επεκτείνουν το εργοστάσιο και τις δυνατότητές του, εξαγοράζουν τη μία μετά την άλλη όλες τις αξιόλογες ελληνικές εταιρείες σοκολάτας και ζαχαρωτών (Ιντέρια, Mabel κ.α.), ιδρύουν την δική τους εταιρεία διανομής και προωθούν στην αγορά επαναστατικά προϊόντα: Πάστα φουντουκιού με κακάο (η γνωστή μας «πραλίνα φουντουκιού»), σοκολάτες Break, σοκοφρέτα, σοκολατάκια με ολόκληρο φουντούκι (Noisetta) και πολλά ακόμη.
Οι γεύσεις της ΙΟΝ σημάδεψαν όλες τις γενιές της μεταπολίτευσης. Όπως για παράδειγμα, οι γκοφρέτες Σαφάρι, που περιείχαν συλλογή καρτών με άγρια ζώα. Ή τα πασχαλινά αυγά της Mabel. Και βέβαια οι καραμέλες υγείας, οι πρώτες καραμέλες για τον λαιμό. Όλα αυτά ήταν προϊόντα της Ίον!
Για τους Κωτσιόπουλο και Καρκαζή, το επόμενο μεγάλο στοίχημα, ήταν η κατάκτηση και των ξένων αγορών. Και το πέτυχαν καταφέρνοντας να εξάγουν τα προϊόντα ΙΟΝ σε χώρες της Αμερικής, της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, του Αραβικού Κόσμου, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Αυστραλίας.
Οι προτάσεις εξαγοράς
Μέσα στην διάρκεια της μακρόχρονης πορείας της η ΙΟΝ έγινε στόχος εξαγοράς από πολλές πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων η Kraft και η Nestle.
Όμως και οι δύο ιδιοκτήτες της σοκαλοτοβιομηχανίας παρέμεναν αμετακίνητοι στη θέση τους: Οι κόποι μιας ζωής δεν εξαγοράζονται με κανένα τίμημα.
Έτσι η ΙΟΝ συνεχίζει να παραμένει σε ελληνικά χέρια. Αυτό ακούγεται ότι έχει αφήσει ως διαθήκη στους κληρονόμους του ο Ι. Κωτσιόπουλος: Να μην πουλήσουν ποτέ την σοκολατοβιομηχανία, ανεξάρτητα από πόσο υψηλό μπορεί να είναι το τίμημα.
Η ΙΟΝ επίσης δεν εισήλθε ποτέ στο Χρηματιστήριο, ούτε ακόμη και τις χρυσές εποχές (του 1999), όταν το χρήμα έρρεε άφθονο από τους επενδυτές.
Δεν δίστασε πάντως να συνεργαστεί με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Όταν αποφάσισε να εισέλθει στην αγορά του παγωτού, το έκανε στην αρχή με την Δέλτα (της προ Vivartia εποχής) και στη συνέχεια με την Κρι-Κρι.
πηγή: insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου