Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΤΙΚΟ ... ΚΑΛΆ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ;

ΣΟΚ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΜΗΤΕΡΑ ΓΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΦΗ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΕΚΤΑΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


tafifrefon
Την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκάλεσε καταγγελία που δέχθηκε για την ταφή ενός βρέφους, ομαδικά, και την άρνηση της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων του δήμου Αθηναίων να επιτρέψει στη μητέρα την εκταφή της σορού του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και παράδοση στη χώρα μας.
Όπως αναφέρει η Αρχή, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, το 2009 "τα νεκρά νεογνά θα πρέπει να τυγχάνουν της μεταχείρισης που επιφυλάσσεται και στους ενήλικες νεκρούς. Θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για υποχρεωτική φύλαξη κάθε σορού του νεογνού ατομικά. Οι σοροί των νεογνών θα πρέπει να ενταφιάζονται με διακριτό ατομικό τρόπο κατόπιν έκδοσης εξατομικευμένων ληξιαρχικών πράξεων".
Ήδη, από το 2008 ο Συνήγορος του Πολίτη, σε ειδική έκθεσή του για τους όρους λειτουργίας των κοιμητηρίων, μεταξύ άλλων, είχε αναδείξει το ζήτημα της μη σύννομης ομαδικής ταφής βρεφών σε κοιμητήριο του δήμου Αθηναίων.
Εξετάζοντας την καταγγελία η Αρχή διαπίστωσε ότι είχε, όντως, πραγματοποιηθεί ομαδική ταφή, με συνέπεια να υπάρχει πρόβλημα διαχωρισμού των σορών και αυτό θα ήταν εμπόδιο στην εκταφή της σορού του συγκεκριμένου βρέφους, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε ότι δεν ακολουθήθηκε νόμιμη διαδικασία ως προς την έκδοση άδειας ταφής.
Στη συνέχεια, ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε να αποσαφηνιστεί με ασφάλεια αν στον συγκεκριμένο τάφο ήταν πράγματι ενταφιασμένο το βρέφος.
Στην περίπτωση αυτή πρότεινε να ειδοποιηθεί επισήμως η πολίτης για τη δυνατότητα εκταφής της σορού, η οποία αν δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί εξατομικευμένα, να γίνει για όλες τις σορούς από κοινού.
Ως προς το διοικητικό σκέλος της υπόθεσης και την ακολουθούμενη μη σύννομη πρακτική από τις υπηρεσίες του δήμου, η Αρχή θεώρησε ότι ο δήμος θα πρέπει να επιδιώξει τη συμμόρφωσή τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Τελικά, η αρμόδια υπηρεσία υιοθέτησε τις προτάσεις του Συνηγόρου και παράλληλα προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, απευθυνόμενη και προς τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου, στο μέτρο που την αφορά, να εφαρμόζεται από όλους η ισχύουσα νομοθεσία ως προς τη φύλαξη, ταφή και εκταφή των νεογνών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου