ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ
...ΠΑΘΩΝ!
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ π.ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΡΕΣΤΑ... ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ- ΚΙ ΟΧΙ ΤΥΧΑΙΑ ΒΕΒΑΙΑ!
ΟΛΑ ΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΣ...ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/2.html ( στην ενότητα ΥΓΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ 2-ΥΓΕΙΑ 3, ακριβώς κάτω από τον τίτλο της ιστοσελίδας) ( ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ... Κι ο Θεός να σας φωτίζει!)
ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ…ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ!
ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΘΕ
ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΣΠΑΝΙΑ…ΑΤΥΧΩΣ …ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΣθΕΝΕΙΣ ΚΑΙ
ΓΙΑΤΡΟΥΣ! Αλλά εμένα γιατί μου έλαχε; Εγώ ως γνωστόν παιδεύομαι με τα βότανα... Τι δουλειά 'έχω με τη διπλωπία; Για να δούμε τι λένε α κιτάπια μου:
ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΠΟΛΛΆ ΒΟΤΑΝΑ ΒΟΗΘΑΝΕ...ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ!ΚΑΘΕΤΑ!
Εγώ ο ταλαίπωρος καλόγερος- ή κωλόγερος αν θέλετε ,πασχίζω -οχι να σας θεραπεύσω, αλλά να βοηθήσω τη γνώση σας... Από κει και πέρα ΕΣΕΙΣ..ξέρετε τι θα κάνετε! ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ!
Μια κυρία, η ΣΕΒΗ, ( Σεβαστή) μου έθεσε ένα θέμα ζητώντας να της πω τα.. γιατροσόφια μου! Χριστός και Κύριε! Τι σκαμπάζω εγώ από όραση; ..ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ Η ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ! ΤΙ ΆΚΡΗ ΘΑ ΒΓΆΛΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΔΙΚΌΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΉΣ.. Ούτε η γιαγιά τους το γνωρίζει!. Παρά ταύτα όμως κάτι σοβαρά βρήκα.Ερεύνησα τη περίπτωση της Διπλωπίας! Και βγαίνουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
Πάντως έπεσε σε σοβαρούς γιατρούς Η ΚΥΡΊΑ ΣΈΒΗ! Στην κ.ΕΜΑΝΟΥΗΛ,-νευρολόγο- & ο Κος
Δούκας- παθόλόγος-, κι άλλους φίλους της( έτυχε να τους έχει εκεί στο Ιατρικό ΚΕΝΤΡΟ Αθηνών… όπου κατέφυγε και το πράμα τσουλάει..ευκταίως ΈΩς ΣΤΙΓΜΉΣ!.Ίδομεν!
Παρακαλούμε την κυρία Σέβη να τα ζυγιάσει… για να καταλάβει από τι πάσχει.ΝΑ ΔΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΊΕΣ ΜΈΡΕΣ-ΕΊΝΑΙ ΦΡΈΣΚΟ ΤΟ ΠΡΆΜΑ..δηλαδή! Πάντως η εμφανισθείσα διπλωπία της πηγάζει από άλλα εγκεφαλικά αίτια (π.χ. ανεύρισμα εγκεφαλικής αορτής, που από κάποια μάλλον συναισθηματική αιτία, ΦΌΡΤΙΣΗ διογκώθηκε και προκάλεσε το φαινόμενο! Ας δούμε:
Διπλή όραση, που ονομάζεται επίσης διπλωπία, προκαλεί ένα άτομο να δει δύο εικόνες από ένα ενιαίο αντικείμενο. Υπάρχουν δύο τύποι διπλή όραση: μονόφθαλμης Διοφθαλμικά.
Μονόφθαλμης διπλωπία είναι διπλή όραση στο ένα μόνο μάτι. Η διπλή όραση συνεχίζεται ακόμα και όταν το άλλο μάτι καλύπτεται. Ο διπλασιασμός δεν πάει μακριά όταν κοιτάς σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Μονόφθαλμης διπλωπία μπορεί να προκληθεί από:
Στη διάγνωση διοπτρικό διπλωπία, ο γιατρός σας θα πρέπει να καθοριστεί ποια μυς των ματιών επηρεάζονται. Για να το κάνετε αυτό, θα σας ζητηθεί να εξετάσει το δάκτυλο του γιατρού καθώς αυτός κινείται πάνω, κάτω, αριστερά και δεξιά. Αυτό επιτρέπει στο γιατρό να δούμε πόσο μακριά τα μάτια σας μπορεί να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση. Ο γιατρός σας επίσης θα καλύψει το ένα μάτι και μετά το άλλο, ενώ θα επικεντρωθεί σε έναν στόχο. Εάν ο γιατρός βλέπει τα μάτια σας στροφή ως το κάλυμμα ματιού κινείται, αυτό σημαίνει ότι τα μάτια σας δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένο. Πρίσματα μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από το μάτι σας να αλλάξετε την εικόνα, και η δοκιμή επαναλαμβάνεται. Τα πρίσματα επιτρέψει στο γιατρό να μετρήσει την ποσότητα ή ο βαθμός διπλή όραση σας, εάν κοιτάξει σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό βοηθά να διαγνώσει το πρόβλημα και να παρακολουθεί το πρόβλημα πάροδο του χρόνου. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης, από κοινού με το ιατρικό ιστορικό σας και επιπλέον συμπτώματα, για να διαπιστώσετε αν χρειάζεστε περισσότερες εξετάσεις.
Για παράδειγμα, εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε υπερθυρεοειδισμό, τότε θα χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις αίματος για να μετρηθούν τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι κάτι επηρεάζει τα νεύρα στους μυς των ματιών σας, μπορεί να χρειαστείτε μια μαγνητική τομογραφία (MRI) ή αξονική τομογραφία (CT) από το κεφάλι σας για να ελέγξετε για σημάδια τραύμα, αιμορραγία, όγκων ή των αιμοφόρων αγγείων δυσπλασίες σε ο εγκέφαλος.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, διπλή όραση είναι εύκολο να εντοπιστούν σε ενήλικες, επειδή μπορούν να περιγράψουν αυτό που βλέπουν. Τα συμπτώματα είναι πιο σκληρή για να εντοπίσει στα παιδιά, που μπορεί να μην είναι σε θέση να εξηγήσει τι είναι λάθος. Οι γονείς μπορεί να παρατηρήσετε ότι το παιδί μάζεμα, καλύπτουν το ένα μάτι με το χέρι, κλίση ή στροφή της κεφαλής αφύσικα, ή ψάχνει πλαγίως.
Για τα παιδιά με στραβισμό, η θεραπεία περιλαμβάνει φορώντας γυαλιά συνταγή, πρίσμα θεραπεία όραμα για να εκπαιδεύσει τα μάτια για να ευθυγραμμιστεί σωστά, ή χειρουργική επέμβαση. Διπλή όραση που προκαλείται από ένα ιατρικό ή νευρολογική νόσος μπορεί να βελτιωθεί με τη θεραπεία της νόσου. Ειδικών μάτι μπορεί να εξετάσει άλλες στρατηγικές για να βοηθήσει να βελτιώσω τις κινήσεις των ματιών. Οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης (Botox) μπορεί να αποδυναμώσει ισχυρή μύες των ματιών απέναντι από την αποδυναμωμένη για να βοηθήσει το όραμά ισορροπία.
Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν την πρώτη εξέταση των ματιών τους πριν να είναι 6 μηνών, με συνέχεια εξετάσεις στην ηλικία των 3. Ενήλικες ηλικίας άνω των 40 ετών θα πρέπει να έχουν μια οφθαλμολογική εξέταση κάθε δύο χρόνια, ακόμη και αν δεν έχουν εμφανή προβλήματα όρασης.
Για τα περισσότερα παιδιά με στραβισμό, η πρόγνωση είναι εξαιρετική, αν η ασθένεια διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Όσο και αν φαίνεται περίεργο, υπάρχει μια μορφή διαταραχής της μνήμης που τακτικά οδηγεί τους μεσήλικες σε διαταραχές του γάμου, που μπορεί να φτάσουν και μέχρι το διαζύγιο . Έχουμε τακτικά αντιμετωπίσει στη Βιονευρολογική ζευγάρια με τέτοια προβλήματα σε ανθρώπους της μέσης ηλικίας˙ όπου ξαφνικά ο ένας από τους δυο αρχίζει να εμφανίζει διαταραχές της συγκέντρωσης του προσανατολισμού και να επιδεικνύει επιθετική και αντικοινωνική συμπεριφορά. Πίσω από όλα αυτά, μετά από τους ελέγχους που κάνουμε τουλάχιστον εδώ, διαπιστώνεται ότι κρύβεται μιαεγκεφαλική δυσλειτουργία και συγκεκριμένα του κροταφομετωπιαίου λοβού .
Είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό «δίπολο» η εμφάνιση διπλωπίας με ταυτόχρονα απώλεια μνήμης και παρουσία σύγχυσης σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα με τη βασική αρτηρία.
Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, όταν η εν λόγω αρτηρία έχει κάποια στένωση ή τέλος πάντων δεν μπορεί να κυκλοφορήσει το αίμα επαρκώς στην περιοχή αυτή, στα πρώτα στάδια το πρώτο που εμφανίζει σαν σύμπτωμα είναι μια περιοδική διπλωπία και επίσης παροδικές διαταραχές μνήμης μαζί με συγχυτικά επεισόδια.
Όταν μάλιστα «ανεβαίνει» το στρες στους εν λόγω ασθενείς, τότε αυξάνεται και αυτή η συμπτωματολογία.
Η διάγνωση πρέπει να είναι σύντομη και η θεραπεία να είναι άμεση.
Από την πείρα στη Βιονευρολογική, διαγνωστικά, το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο όταν ο ασθενής δεν γνωρίζει το τυχόν σύμπτωμα διπλωπίας που έχει. Χρειάζεται πάντα κανείς με προσοχή να εξετάσει τους οφθαλμούς και να έχει πείρα διότι το σύμπτωμα είναι λεπτό και πρέπει να εξετάζεται με ακρίβεια. Ενδιαφέρει πάντα η μεριά προς την οποία κινείται ο οφθαλμός όταν εμφανίζεται το είδωλο και η θέση του ειδώλου. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται και η αξιολόγηση του συμπτώματος και ο εντοπισμός της τυχόν βλάβης.
Από την πείρα μας στη Βιονευρολογική, προχωρούμε σε πιο εκτεταμένη διάγνωση π.χ. μαγνητική τομογραφία, ακόμα και όταν έχουμε συνεχή αναφορά των συμπτωμάτων της διπλωπίας.
Είναι λογικό ότι όπως όλα τα όργανα του σώματος, έτσι και ο ανθρώπινος εγκέφαλος υπόκειται κάποιες διαδικασίες φθοράς . Οι διαδικασίες αυτές της φθοράς μπορεί να εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου με ανάλογη συμπτωματολογία. Μια από τις πλέον επικίνδυνες είναι αυτή της κροταφομετωπιαίας περιοχής (φωτογραφία), η οποία μπορεί να αρχίσει από τη νεαρή ηλικία και να εκδηλώνεται με επιθετικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά, αναίτιους θυμούς, απώλεια μνήμης , τάση για εξαρτησιογόνες ουσίες . Πλέον σήμερα, όπως έχουμε καταλάβει και εμείς εδώ στη Βιονευρολογική, είναι δυνατός τόσο ο απεικονιστικός όσο και ο νευροφυσιολογικός έλεγχος αυτής της περιοχής, προκειμένου να δοθεί έγκαιρα η κατάλληλη αγωγή και να δοθούν τα ανάλογα προληπτικά μέτρα.
Σε αρκετά νοσήματα του οφθαλμού παρουσιάζεται διπλωπία, αλλά κατά κύριο λόγο «συνοδεύεται» από νευρολογικές παθήσεις. Εδώ στη Βιονευρολογική, μια τακτική εμφάνιση της διπλωπίας έχουμε στις νευρολοιμώξεις , μυασθένεια, σε ψευδοόγκους του εγκεφάλου ή ακόμη και σε αληθινούς όγκους, σε ιώσεις , στο διαβήτη ή σε παράλυση των κινητικών νεύρων του οφθαλμού. Όπως και να έχει η διπλωπία, περιοδική ή σταθερή, πρέπει να υπόκειται σε εκτενή νευροοφθαλμικό έλεγχο για να γίνει άμεση η ανακάλυψη της αιτίας που την προκαλεί και βεβαίως η διόρθωση της.
Διπλωπία μπορεί να έχουμε σε βλάβες του εγκεφάλου σε διάφορες θέσεις. Οι διαπιστώσεις μας από τη Βιονευρολογική είναι ότι κατά κύριο λόγο η διπλωπία έρχεται σε βλάβες της περιοχής του μεσεγκεφάλου , όπου εδράζονται και οι περισσότεροι πυρήνες των οφθαλμοκινητικών νεύρων . Έτσι π.χ. σε μια βλάβη του πυρήνα του κοινοκινητικού έχουμε μια διπλωπία κατά την όραση προς τα πάνω, ενώ σε περίπτωση βλάβης του τροχηλιακού νεύρου έχουμε μια βλάβη κοιτώντας προς τα κάτω. Αντίθετα σε βλάβη του απαγωγού νεύρου η διπλωπία είναι όταν κοιτάει ο ασθενής προς τα πλάγια.
Η μείωση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο (εγκεφαλικό επεισόδιο), οφείλεται σε θρόμβο ή αιμορραγία και αποτελεί ένα επείγον ιατρικό περιστατικό . Περίπου το 80 % των εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται σε θρόμβο ( ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια ) και τα υπόλοιπα οφείλονται σε αιμορραγία στον εγκέφαλο ( αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ) . Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που πρέπει να παρέχονται κατά τις πρώτες 3-4 ώρες , όπως τα θρομβολυτικά φάρμακα . Πώς όμως θα καταλάβουμε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;
Συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου:
Προβλήματα όρασης
Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει διπλωπία , θολή όραση ή απώλεια της όρασης στο ένα μάτι .Ενώ 1.300 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ρωτήθηκαν τι συμπτώματα εμφανίζονται σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο , μόνο το 44 % γνώριζε ότι η απώλεια της όρασης είναι μια ισχυρή ένδειξη .
Δυσκολία στην ομιλία ή σύγχυση
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα έκφρασης ή την ικανότητα ομιλίας. Η δυσκολία στην ομιλία σημαίνει ότι έχετε 72% πιθανότητα να έχετε υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο .
Αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι
Ένα ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι μπορεί να είναι ανησυχητικό. Συχνά, το προσβεβλημένο άκρο είναι στην πλευρά του σώματος απέναντι από όπου το εγκεφαλικό επεισόδιο συνέβη στον εγκέφαλο .Επεκτείνετε τα δύο χέρια για 10 δευτερόλεπτα, εάν έχετε αδυναμία των μυών είναι ένα σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου .
Ζάλη ή απώλεια ισορροπίας
Αν έχετε ζαλάδα, ναυτία ή δυσκολία στο περπάτημα , μπορεί να είναι σημάδι ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πόνος
Ο πόνος δεν είναι ένα τυπικό σύμπτωμα αλλά εάν έχετε ξαφνικό πόνο στο ένα χέρι , στο ένα πόδι , στη μια πλευρά του προσώπου ή στο στήθος σας , μην το αφήσετε και καλέστε αμέσως το γιατρός σας. Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες βιώνουν μη παραδοσιακά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, 62 % πιο συχνά από τους άνδρες και ένα από τα πιο κοινά είναι ο πόνος.
Σοβαρή κεφαλαλγία
Μια ξαφνική και σοβαρή κεφαλαλγία , είναι ένα κοινό σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου . Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν έναν έντονο πονοκέφαλο (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) από ότι οι άνδρες .
Πάρεση προσωπικού νεύρου
Αιφνίδια , μονόπλευρη πάρεση του προσωπικού νεύρου μπορεί να είναι ένα σημάδι του εγκεφαλικού επεισοδίου .Επείγουσα ιατρικό προσωπικό θα σας ζητήσει να χαμογελάσει ή να δείχνουν τα δόντια σας . Εάν μια πλευρά της κρεμά το πρόσωπό σας ή δεν κινείται , αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο .
Λόξυγκας
Συνήθως , ο λόξυγκας είναι μια μικρή ενόχληση .Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο επηρεάζει το κέντρο της αναπνοής του εγκεφάλου και μπορεί να προκαλέσει έναν ξαφνικό και παρατεταμένο λόξυγκα , πιο συχνά σε γυναίκες .
Δύσπνοια ή αίσθημα παλμών της καρδιάς
Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η δύσπνοια και το αίσθημα παλμών της καρδιάς. Συνήθως αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άντρες.
Ο πονοκέφαλος είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα – όλοι οι άνθρωποι σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα τον νιώσουν. Ο περιστασιακός πονοκέφαλος περνάει γρήγορα και δεν επανέρχεται. Σε μια κατηγορία ασθενών, ο πονοκέφαλος είναι συχνός και έχει ένα συγκεκριμένο πρότυπο, δηλ. ο ασθενής γνωρίζει καλά τον πονοκέφαλό του, επειδή εμφανίζεται συχνά και με έναν σταθερό τρόπο.
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη πονοκεφάλων, σύμφωνα με την κατάταξη της Διεθνούς Εταιρείας Κεφαλαλγίας.
Οι πονοκέφαλοι χωρίζονται γενικά σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Οι πρωτοπαθείς πονοκέφαλοι (παραδείγματα : ημικρανία, αθροιστική κεφαλαλγία, κεφαλαλγία τάσης) είναι οι πιο συχνοί. Σε αυτούς δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον εγκέφαλο κι έτσι ο έλεγχος με μαγνητική τομογραφία είναι, όπως λέμε «αρνητικός».
Οι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι είναι αυτοί που οφείλονται σε κάποια πάθηση του εγκεφάλου πχ όγκο εγκεφάλου, εγκεφαλική αιμορραγία, υδροκέφαλος κ.ο.κ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο έλεγχος με μαγνητική (ή αξονική) τομογραφία έχει ευρήματα. Οι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι είναι πιο επικίνδυνοι, καθώς έχουν επιπλοκές και μπορεί να απειλήσουν τη ζωή.
Γενικά, ένας πονοκέφαλος θεωρείται ύποπτος όταν αρχίζει απότομα (σαν ένα χτύπημα) ή συνοδεύεται από εμετό, υψηλό πυρετό, αυχενική δυσκαμψία, σύγχυση, ένα νευρολογικό έλλειμμα πχ αδυναμία στο χέρι ή το πόδι, δυσκολία στην ομιλία κλπ
Σε κάθε περίπτωση ένας ασθενής με πονοκέφαλο πρέπει να εξετάζεται από έναν Νευρολόγο.
Ο έμετος είναι πολύπλοκο αντανακλαστικό, στο οποίο μετέχει το κεντρικό και το αυτόνομο (συμπαθητικό, παρασυμπαθητικό) νευρικό σύστημα, όπως και απαγωγές νευρικές ίνες. Το κέντρο του εμέτου βρίσκεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Θεωρείται οτι αποτελεί αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού, που αποσκοπεί στην αποβολή τοξικών ουσιών που κάποιος έχει καταπιεί. Ο έμετος μπορεί να προκληθεί λόγω διέγερσης υποδοχέων στο βλεννογόνο του στομάχου, αλλά εξαιτίας σπλαχνικού πόνου.
Υπάρχει περίπτωση πριν τον έμετο να προηγείται πρόδρομη φάση, κατά την οποία υπάρχει ναυτία, ωχρότητα δέρματος, σιελόρροια και ταχυκαρδία. Το στάδιο αυτό μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι ώρες ή και ημέρες. Ακολουθεί η κύρια φάση του εμέτου, που καταλήγει στην αποβολή του εμέσματος από το στόμα.
Λοιμώξεις
Αντικειμενική εξέταση
Η αντικειμενική εξέταση (επισκόπηση, ακρόαση, επίκρουση, ψηλάφηση) κατά συστήματα, από το θεράποντα ιατρό, δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται.
Εργαστηριακή διερεύνηση
Ο εργαστηριακός έλεγχος είναι δυνατόν να αναδείξει παθολογικά ευρήματα στο 50% των ασθενών με εμέτους.
Η πλήρης οφθαλμολογική εξέταση είναι απαραίτητη σε ασθενείς με εμέτους. Μπορεί να αποκαλύψει:
Ο απλός έμετος που ακολουθεί διαιτητική παρεκτροπή ή λήψη αλκοόλ ή ο πρωινός έμετος της κυήσεως συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία και αρκούν απλά μόνο μέτρα. Πρέπει πάντοτε να γίνεται προσπάθεια προσδιορισμού και θεραπείας των αιτίων του εμέτου.
1. Υγρά και τροφή
Εξασφαλίζεται καλή θερμιδική κάλυψη και ενυδάτωση. Όταν αρχίσει η χορήγηση τροφής δίνεται στην αρχή ξηρά τροφή σε μικρές ποσότητες. Αργότερα προστίθενται εύγευστες τροφές σε συχνά, μικρά γεύματα.
2. Φαρμακευτική αγωγή
Τα αντιεμετικά φάρμακα είναι συνήθως καλύτερα για την πρόληψη του εμέτου, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν εκλεκτικά εάν το αίτιο του εμέτου δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ικανοποιητικά. Τέτοια φάρμακα είναι:
Η ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη σε περίπτωση ψυχογενούς εμέτου και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις νευρογενούς ανορεξίας. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο μπορεί να γίνει αναγκαία. Θα πρέπει να αποφεύγονται δυσάρεστα ψυχικά ερεθίσματα καθώς και τροφές που δεν έχουν καλή γεύση ή εμφάνιση.
Για να μάθεις περισσότερα για το σύμπτωμα / τα συμπτώματα που έχεις πάτησε εδώ και επέλεξε την περιοχή του σώματος σου που έχεις πρόβλημα
--Κυρία Σέβη.. το περιστασιακό, όπως εμείς θαρρούμε πρόβλημά σου, το κάναμε δικό μας.. Κι εν ΤΩ άμα και το θάμα σας παρουσιάζουμε υπεύθυνα τα ισχύοντα στην ιαρική Επιστήμη.Μην τα πέρνετε ΟΛΑ Γκαραντί.αλλά σπουδάσατε τις ισχύουσες επιστημονικές γνώσεις…Μάθετε τις παραμέτρους αυτού που σας …βρήκε! Θα καταλάβετε! Και προ παντός μην ανησυχείτε! Οι γιατροί σας κ.κ. Εμανούηλ, ΔΟΥΚΑΣ και
πολλά άλλα φιλαράκια σας στο Ιατρικο Κεντρο Αθηνών του όντως ρέκτη και πρωτοπόρου Γιώργου Αποστολόπουλου στη σύγχρονη Νοσοκομειακή Υγεία των Ελλήνων.. θα βγούν σε ξέφωτο και θα δώσουν λύση!Περί αυτού εμείς δεν αμφιβάλουμε!Και πληζ μια συμβουλή: Να κλωτσήσετε στην κατάλληλη στιγμή αν επισημάνετε διαλανθάνουσες ...εμπορικές δυσλητουργίες για τη υγεία σας!..Δεν ο πιστεύουμε αλλά σε τούτη τη λαμόγια ζήση, τιποτε δεν μπορεί να αποκλείουμε!Θα επέμβουμε ...θεαματικά!
Κυρία Σέβη, ..παρακολουθώ το θέμα, φίλοι μου αγαπητοί .Δεν μπορώ να πιστεύσω ότι θα γίνει κάποια ..εμπορική κουτσοκέλα. Πιστεύω ότι η κυρία Σέβη θα βρεί το δρόμο της υγείας της με την ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ -οντως- αγωγή- που της κάνουν οι γιατροί της και πως δεν θα χρειαστεί χειρουργική ...εγκεφαλική επέμβαση. Αυτό πιστεύω!
Θα το δείξει άλλωστε και η επίσημη έκθεση που θα δώσουν στην ασθενή οι γιατροί της! Από τι πάσχει κι αν χρήζει ...χειρουργικής επέμβασης... ή άλλων παραταίρων!
Αυά και φυσικά θα επανέλθω:
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ π.ΑΝΤΩΝΙΟΥ
______________________
ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΡΕΣΤΑ... ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ- ΚΙ ΟΧΙ ΤΥΧΑΙΑ ΒΕΒΑΙΑ!
ΟΛΑ ΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΣ...ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/2.html ( στην ενότητα ΥΓΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ 2-ΥΓΕΙΑ 3, ακριβώς κάτω από τον τίτλο της ιστοσελίδας) ( ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ... Κι ο Θεός να σας φωτίζει!)
ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ…ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ!
Τι είναι αυτό; Η ΔΙΠΛΩΠΙΑ;
ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΠΟΛΛΆ ΒΟΤΑΝΑ ΒΟΗΘΑΝΕ...ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ!ΚΑΘΕΤΑ!
Εγώ ο ταλαίπωρος καλόγερος- ή κωλόγερος αν θέλετε ,πασχίζω -οχι να σας θεραπεύσω, αλλά να βοηθήσω τη γνώση σας... Από κει και πέρα ΕΣΕΙΣ..ξέρετε τι θα κάνετε! ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ!
Μια κυρία, η ΣΕΒΗ, ( Σεβαστή) μου έθεσε ένα θέμα ζητώντας να της πω τα.. γιατροσόφια μου! Χριστός και Κύριε! Τι σκαμπάζω εγώ από όραση; ..ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ Η ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ! ΤΙ ΆΚΡΗ ΘΑ ΒΓΆΛΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΔΙΚΌΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΉΣ.. Ούτε η γιαγιά τους το γνωρίζει!. Παρά ταύτα όμως κάτι σοβαρά βρήκα.Ερεύνησα τη περίπτωση της Διπλωπίας! Και βγαίνουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
Πάντως έπεσε σε σοβαρούς γιατρούς Η ΚΥΡΊΑ ΣΈΒΗ! Στην κ.ΕΜΑΝΟΥΗΛ,-νευρολόγο- & ο Κος
Δούκας- παθόλόγος-, κι άλλους φίλους της( έτυχε να τους έχει εκεί στο Ιατρικό ΚΕΝΤΡΟ Αθηνών… όπου κατέφυγε και το πράμα τσουλάει..ευκταίως ΈΩς ΣΤΙΓΜΉΣ!.Ίδομεν!
Παρακαλούμε την κυρία Σέβη να τα ζυγιάσει… για να καταλάβει από τι πάσχει.ΝΑ ΔΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΊΕΣ ΜΈΡΕΣ-ΕΊΝΑΙ ΦΡΈΣΚΟ ΤΟ ΠΡΆΜΑ..δηλαδή! Πάντως η εμφανισθείσα διπλωπία της πηγάζει από άλλα εγκεφαλικά αίτια (π.χ. ανεύρισμα εγκεφαλικής αορτής, που από κάποια μάλλον συναισθηματική αιτία, ΦΌΡΤΙΣΗ διογκώθηκε και προκάλεσε το φαινόμενο! Ας δούμε:
Διπλή όραση, που ονομάζεται επίσης διπλωπία, προκαλεί ένα άτομο να δει δύο εικόνες από ένα ενιαίο αντικείμενο. Υπάρχουν δύο τύποι διπλή όραση: μονόφθαλμης Διοφθαλμικά.
Μονόφθαλμης διπλωπία είναι διπλή όραση στο ένα μόνο μάτι. Η διπλή όραση συνεχίζεται ακόμα και όταν το άλλο μάτι καλύπτεται. Ο διπλασιασμός δεν πάει μακριά όταν κοιτάς σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Μονόφθαλμης διπλωπία μπορεί να προκληθεί από:
- Ο αστιγματισμός - Αυτή είναι μια ανώμαλη καμπυλότητα της πρόσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς χιτώνα.
- Κερατόκωνος - Ο κερατοειδής γίνεται σταδιακά λεπτό και κωνικό.
-
Πτερύγιο - Αυτή είναι μια πάχυνση του επιπεφυκότα, η λεπτή βλεννογόνο
μεμβράνη που γραμμές η εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων και το ασπράδι των
ματιών. Η πάχυνση εκτείνεται επί του κερατοειδούς, τη σαφή τμήμα της επιφάνειας
του οφθαλμού.
- Καταρράκτης - Ο φακός γίνεται σταδιακά λιγότερο διαφανείς. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν είναι άνω των 65 ετών, έχοντας τραύμα μάτι ή μακροχρόνιο διαβήτη, το κάπνισμα, τη χρήση στεροειδών φαρμάκων ή με θεραπείες ακτινοβολίας.
-
Ένα εξαρθρωμένο φακός - Οι σύνδεσμοι που συγκρατούν το φακό στη θέση
του σπασμένα, και ο φακός μετακινείται από τη θέση ή wiggles. Αυτό μπορεί να
προκληθεί από τραύμα στο μάτι ή μια ασθένεια γνωστή ως σύνδρομο του Marfan.
-
Μια μάζα ή πρήξιμο του βλεφάρου - Αυτή η ασθένεια μπορεί να πιέσει στο
μπροστινό μέρος του ματιού.
-
Ξηροφθαλμία - Τα μάτια σας δεν παράγουν αρκετά δάκρυα.
- Ορισμένα προβλήματα του αμφιβληστροειδούς - Διπλή όραση μπορεί να συμβεί όταν η επιφάνεια του αμφιβληστροειδή δεν είναι απολύτως ομαλή, η οποία μπορεί να έχει μια ποικιλία από αιτίες.
- Στραβισμός - Αυτή είναι μια κακή ευθυγράμμιση της παιδικής ηλικίας των ματιών που επηρεάζει περίπου το 4% των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών.
-
Βλάβη στα νεύρα που ελέγχουν τις extraocular μυς - Νεύρα μπορεί να τραυματιστεί από την εγκεφαλική βλάβη που
προκαλείται από λοίμωξη, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό
επεισόδιο, τραύμα κεφαλής ή ενός όγκου του
εγκεφάλου, ειδικά ενός όγκου που βρίσκεται στο κατώτερο οπίσθιο τμήμα του
εγκεφάλου. Ένας όγκος αυξάνεται στο εσωτερικό της οφθαλμικής κόγχης ή τραύμα
στην υποδοχή ματιών μπορεί να βλάψει ένα νεύρο οπουδήποτε κατά μήκος της
διαδρομής του με τους μυς των ματιών.
-
Διαβήτης - Αυτή η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τα
νεύρα που ελέγχουν τις κινήσεις των μυών των ματιών. Μερικές φορές αυτό
μπορεί να συμβεί πριν από το άτομο γνωρίζει ότι αυτός ή αυτή έχει διαβήτη.
-
Η μυασθένεια - Αυτή είναι μια νευρομυϊκή ασθένεια που προκαλεί τους
μυς του σώματος να κουράζονται εύκολα και να γίνει αδύναμη. Αυτό συμβαίνει
επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται κατά λάθος τα μέρη
όπου τα νεύρα μεταδίδουν ερεθίσματα στους μυς, λέγοντάς τους μυς να
συμβληθούν.
-
Νόσος του Graves - Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία της υπερδραστήριας
θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός). Μερικοί άνθρωποι με νόσο του Graves 'αναπτύξουν
διπλή όραση λόγω οιδήματος και πάχυνση των μυών που κινούν τα μάτια εντός της
οφθαλμικής κόγχης.
- Τραύμα στους μυς των ματιών - Οι μύες της οφθαλμικής κόγχης μπορεί να τραυματιστεί από τραύμα στο πρόσωπο, κυρίως μέσα από ένα κάταγμα των οστών λεπτό της οφθαλμικής κόγχης.
Συμπτώματα
Το μόνο σύμπτωμα είναι να δει δύο εικόνες από ένα ενιαίο αντικείμενο.Διάγνωση
Το πρώτο βήμα είναι να καθοριστεί εάν διπλή όραση σας είναι μονόφθαλμης ή αμφοτερόφθαλμη. Για να το κάνετε αυτό, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να καλύψει το ένα μάτι και μετά το άλλο. Αν έχετε μονόφθαλμης διπλωπία, ο γιατρός σας θα σας αξιολογήσει για ασθένειες, όπως ο καταρράκτης, που θα μπορούσε να προκαλεί το πρόβλημα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να δείτε έναν οφθαλμίατρο (οφθαλμίατρος). Αν το πρόβλημα είναι διόφθαλμη και δεν υπήρξε τραύμα στο πρόσωπο, στη συνέχεια, ο γιατρός σας θα ήθελα να ξέρω αν έχετε διαβήτη, της νόσου του Graves ή νευρολογικές διαταραχές.Στη διάγνωση διοπτρικό διπλωπία, ο γιατρός σας θα πρέπει να καθοριστεί ποια μυς των ματιών επηρεάζονται. Για να το κάνετε αυτό, θα σας ζητηθεί να εξετάσει το δάκτυλο του γιατρού καθώς αυτός κινείται πάνω, κάτω, αριστερά και δεξιά. Αυτό επιτρέπει στο γιατρό να δούμε πόσο μακριά τα μάτια σας μπορεί να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση. Ο γιατρός σας επίσης θα καλύψει το ένα μάτι και μετά το άλλο, ενώ θα επικεντρωθεί σε έναν στόχο. Εάν ο γιατρός βλέπει τα μάτια σας στροφή ως το κάλυμμα ματιού κινείται, αυτό σημαίνει ότι τα μάτια σας δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένο. Πρίσματα μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από το μάτι σας να αλλάξετε την εικόνα, και η δοκιμή επαναλαμβάνεται. Τα πρίσματα επιτρέψει στο γιατρό να μετρήσει την ποσότητα ή ο βαθμός διπλή όραση σας, εάν κοιτάξει σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό βοηθά να διαγνώσει το πρόβλημα και να παρακολουθεί το πρόβλημα πάροδο του χρόνου. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης, από κοινού με το ιατρικό ιστορικό σας και επιπλέον συμπτώματα, για να διαπιστώσετε αν χρειάζεστε περισσότερες εξετάσεις.
Για παράδειγμα, εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε υπερθυρεοειδισμό, τότε θα χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις αίματος για να μετρηθούν τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι κάτι επηρεάζει τα νεύρα στους μυς των ματιών σας, μπορεί να χρειαστείτε μια μαγνητική τομογραφία (MRI) ή αξονική τομογραφία (CT) από το κεφάλι σας για να ελέγξετε για σημάδια τραύμα, αιμορραγία, όγκων ή των αιμοφόρων αγγείων δυσπλασίες σε ο εγκέφαλος.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, διπλή όραση είναι εύκολο να εντοπιστούν σε ενήλικες, επειδή μπορούν να περιγράψουν αυτό που βλέπουν. Τα συμπτώματα είναι πιο σκληρή για να εντοπίσει στα παιδιά, που μπορεί να μην είναι σε θέση να εξηγήσει τι είναι λάθος. Οι γονείς μπορεί να παρατηρήσετε ότι το παιδί μάζεμα, καλύπτουν το ένα μάτι με το χέρι, κλίση ή στροφή της κεφαλής αφύσικα, ή ψάχνει πλαγίως.
Αναμενόμενη διάρκεια
Πόσο καιρό διπλή όραση σας διαρκεί εξαρτάται από το τι είναι αυτό που προκαλεί. Για παράδειγμα, ο καταρράκτης και πτερύγιο μπορεί να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά και οι δύο μπορεί να διορθωθεί άμεσα με χειρουργική επέμβαση. Σε άτομα των οποίων η διπλή όραση προκαλείται από το διαβήτη, το νεύρο συχνά επανέρχεται μετά από αρκετούς μήνες. Όταν συμβαίνει αυτό, διπλωπία εξαφανίζεται σταδιακά. Τα παιδιά με διπλή όραση που προκαλείται από στραβισμό μπορεί να βελτιωθεί με τη θεραπεία.Πρόληψη
Ορισμένες από τις αιτίες της διπλής όρασης μπορεί να προληφθεί. Για να βοηθήσει στην πρόληψη της διπλής όρασης που σχετίζονται με το τραύμα στο κεφάλι, φορούν ζώνη ασφαλείας με ιμάντα πρόσδεσης ώμου κατά την οδήγηση, και να φορούν προστατευτικά γυαλιά και καλύμματα κεφαλής κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων και στην εργασία, εάν η εργασία σας φέρει υψηλό κίνδυνο τραυματισμού των ματιών. Οι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες τους για βλάβη των νεύρων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διπλή όραση, με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για την πρόληψη του καταρράκτη σχετίζονται με την ηλικία ή κάποιες άλλες μορφές διπλωπία.Θεραπεία
Θεραπεία διπλή όραση εξαρτάται από την αιτία της. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με τον αστιγματισμό που προκαλεί διπλωπία μπορεί να φορούν ειδικά φακούς επαφής. Μερικές φορές, απλά ενημέρωση γυαλιά συνταγή σας παίρνει τη φροντίδα του προβλήματος. Χειρουργική χρησιμοποιείται για τη θεραπείατου καταρράκτη και πτερύγιο, και η χειρουργική επέμβαση στους μυς των ματιών μπορεί να τη θεραπεία ορισμένων τύπων διπλωπία. Συχνά, τα ρυθμιζόμενα ράμματα που χρησιμοποιούνται έτσι ώστε η θέση των ματιών μπορεί να τελειοποιηθεί σε λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Με αυτόν τον τρόπο, ο ασθενής είναι σε ετοιμότητα για την προσαρμογή και να αναφέρει κατά πόσον η διπλή όραση έχει φύγει. Πρίσματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στα γυαλιά για να τελειοποιήσουν η χειρουργική επέμβαση μετακινώντας την εικόνα φαίνεται με το ένα μάτι για να συμπέσει με το άλλο μάτι.Για τα παιδιά με στραβισμό, η θεραπεία περιλαμβάνει φορώντας γυαλιά συνταγή, πρίσμα θεραπεία όραμα για να εκπαιδεύσει τα μάτια για να ευθυγραμμιστεί σωστά, ή χειρουργική επέμβαση. Διπλή όραση που προκαλείται από ένα ιατρικό ή νευρολογική νόσος μπορεί να βελτιωθεί με τη θεραπεία της νόσου. Ειδικών μάτι μπορεί να εξετάσει άλλες στρατηγικές για να βοηθήσει να βελτιώσω τις κινήσεις των ματιών. Οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης (Botox) μπορεί να αποδυναμώσει ισχυρή μύες των ματιών απέναντι από την αποδυναμωμένη για να βοηθήσει το όραμά ισορροπία.
Πότε να καλέσετε έναν επαγγελματία
Καλέστε το γιατρό σας αμέσως, εάν έχετε μια δραματική αλλαγή στην όραση ή ξαφνική δυσκολία να βλέπετε καθαρά.Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν την πρώτη εξέταση των ματιών τους πριν να είναι 6 μηνών, με συνέχεια εξετάσεις στην ηλικία των 3. Ενήλικες ηλικίας άνω των 40 ετών θα πρέπει να έχουν μια οφθαλμολογική εξέταση κάθε δύο χρόνια, ακόμη και αν δεν έχουν εμφανή προβλήματα όρασης.
Πρόγνωση
Οι προοπτικές για διπλή όραση εξαρτάται από την αιτία της. Για παράδειγμα, η χειρουργική επέμβαση βελτιώνει την όραση του περισσότερο από το 90% των ασθενών με καταρράκτη. Αν και χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να αφαιρέσει ένα πτερύγιο, η ανώμαλη ανάπτυξη μπορεί να έρθει πίσω και τελικά να γίνει μεγαλύτερο από το αρχικό.Για τα περισσότερα παιδιά με στραβισμό, η πρόγνωση είναι εξαιρετική, αν η ασθένεια διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Κατηγορία: Καταρράκτης, των ματιών και της όρασης
Διαταραχές μνήμης και διαζύγιο
Όσο και αν φαίνεται περίεργο, υπάρχει μια μορφή διαταραχής της μνήμης που τακτικά οδηγεί τους μεσήλικες σε διαταραχές του γάμου, που μπορεί να φτάσουν και μέχρι το διαζύγιο . Έχουμε τακτικά αντιμετωπίσει στη Βιονευρολογική ζευγάρια με τέτοια προβλήματα σε ανθρώπους της μέσης ηλικίας˙ όπου ξαφνικά ο ένας από τους δυο αρχίζει να εμφανίζει διαταραχές της συγκέντρωσης του προσανατολισμού και να επιδεικνύει επιθετική και αντικοινωνική συμπεριφορά. Πίσω από όλα αυτά, μετά από τους ελέγχους που κάνουμε τουλάχιστον εδώ, διαπιστώνεται ότι κρύβεται μιαεγκεφαλική δυσλειτουργία και συγκεκριμένα του κροταφομετωπιαίου λοβού .
Διπλωπία με εγκεφαλικό και διαταραχές της μνήμης σε εγκεφαλικό
Είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό «δίπολο» η εμφάνιση διπλωπίας με ταυτόχρονα απώλεια μνήμης και παρουσία σύγχυσης σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα με τη βασική αρτηρία.
Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, όταν η εν λόγω αρτηρία έχει κάποια στένωση ή τέλος πάντων δεν μπορεί να κυκλοφορήσει το αίμα επαρκώς στην περιοχή αυτή, στα πρώτα στάδια το πρώτο που εμφανίζει σαν σύμπτωμα είναι μια περιοδική διπλωπία και επίσης παροδικές διαταραχές μνήμης μαζί με συγχυτικά επεισόδια.
Όταν μάλιστα «ανεβαίνει» το στρες στους εν λόγω ασθενείς, τότε αυξάνεται και αυτή η συμπτωματολογία.
Η διάγνωση πρέπει να είναι σύντομη και η θεραπεία να είναι άμεση.
Οφθαλμός – διπλωπία
Από την πείρα στη Βιονευρολογική, διαγνωστικά, το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο όταν ο ασθενής δεν γνωρίζει το τυχόν σύμπτωμα διπλωπίας που έχει. Χρειάζεται πάντα κανείς με προσοχή να εξετάσει τους οφθαλμούς και να έχει πείρα διότι το σύμπτωμα είναι λεπτό και πρέπει να εξετάζεται με ακρίβεια. Ενδιαφέρει πάντα η μεριά προς την οποία κινείται ο οφθαλμός όταν εμφανίζεται το είδωλο και η θέση του ειδώλου. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται και η αξιολόγηση του συμπτώματος και ο εντοπισμός της τυχόν βλάβης.
Από την πείρα μας στη Βιονευρολογική, προχωρούμε σε πιο εκτεταμένη διάγνωση π.χ. μαγνητική τομογραφία, ακόμα και όταν έχουμε συνεχή αναφορά των συμπτωμάτων της διπλωπίας.
Ο μαρασμός του εγκεφάλου και η επιθετική συμπεριφορά
Είναι λογικό ότι όπως όλα τα όργανα του σώματος, έτσι και ο ανθρώπινος εγκέφαλος υπόκειται κάποιες διαδικασίες φθοράς . Οι διαδικασίες αυτές της φθοράς μπορεί να εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου με ανάλογη συμπτωματολογία. Μια από τις πλέον επικίνδυνες είναι αυτή της κροταφομετωπιαίας περιοχής (φωτογραφία), η οποία μπορεί να αρχίσει από τη νεαρή ηλικία και να εκδηλώνεται με επιθετικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά, αναίτιους θυμούς, απώλεια μνήμης , τάση για εξαρτησιογόνες ουσίες . Πλέον σήμερα, όπως έχουμε καταλάβει και εμείς εδώ στη Βιονευρολογική, είναι δυνατός τόσο ο απεικονιστικός όσο και ο νευροφυσιολογικός έλεγχος αυτής της περιοχής, προκειμένου να δοθεί έγκαιρα η κατάλληλη αγωγή και να δοθούν τα ανάλογα προληπτικά μέτρα.
Σε ποιά νοσήματα εμφανίζεται η διπλωπία;
Σε αρκετά νοσήματα του οφθαλμού παρουσιάζεται διπλωπία, αλλά κατά κύριο λόγο «συνοδεύεται» από νευρολογικές παθήσεις. Εδώ στη Βιονευρολογική, μια τακτική εμφάνιση της διπλωπίας έχουμε στις νευρολοιμώξεις , μυασθένεια, σε ψευδοόγκους του εγκεφάλου ή ακόμη και σε αληθινούς όγκους, σε ιώσεις , στο διαβήτη ή σε παράλυση των κινητικών νεύρων του οφθαλμού. Όπως και να έχει η διπλωπία, περιοδική ή σταθερή, πρέπει να υπόκειται σε εκτενή νευροοφθαλμικό έλεγχο για να γίνει άμεση η ανακάλυψη της αιτίας που την προκαλεί και βεβαίως η διόρθωση της.
Διπλωπία σε εγκεφαλικές βλάβες
Διπλωπία μπορεί να έχουμε σε βλάβες του εγκεφάλου σε διάφορες θέσεις. Οι διαπιστώσεις μας από τη Βιονευρολογική είναι ότι κατά κύριο λόγο η διπλωπία έρχεται σε βλάβες της περιοχής του μεσεγκεφάλου , όπου εδράζονται και οι περισσότεροι πυρήνες των οφθαλμοκινητικών νεύρων . Έτσι π.χ. σε μια βλάβη του πυρήνα του κοινοκινητικού έχουμε μια διπλωπία κατά την όραση προς τα πάνω, ενώ σε περίπτωση βλάβης του τροχηλιακού νεύρου έχουμε μια βλάβη κοιτώντας προς τα κάτω. Αντίθετα σε βλάβη του απαγωγού νεύρου η διπλωπία είναι όταν κοιτάει ο ασθενής προς τα πλάγια.
Συμπτώματα εγκεφαλικού που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε
Η μείωση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο (εγκεφαλικό επεισόδιο), οφείλεται σε θρόμβο ή αιμορραγία και αποτελεί ένα επείγον ιατρικό περιστατικό . Περίπου το 80 % των εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται σε θρόμβο ( ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια ) και τα υπόλοιπα οφείλονται σε αιμορραγία στον εγκέφαλο ( αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ) . Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που πρέπει να παρέχονται κατά τις πρώτες 3-4 ώρες , όπως τα θρομβολυτικά φάρμακα . Πώς όμως θα καταλάβουμε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;
Συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου:
Προβλήματα όρασης
Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει διπλωπία , θολή όραση ή απώλεια της όρασης στο ένα μάτι .Ενώ 1.300 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ρωτήθηκαν τι συμπτώματα εμφανίζονται σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο , μόνο το 44 % γνώριζε ότι η απώλεια της όρασης είναι μια ισχυρή ένδειξη .
Δυσκολία στην ομιλία ή σύγχυση
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα έκφρασης ή την ικανότητα ομιλίας. Η δυσκολία στην ομιλία σημαίνει ότι έχετε 72% πιθανότητα να έχετε υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο .
Αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι
Ένα ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι μπορεί να είναι ανησυχητικό. Συχνά, το προσβεβλημένο άκρο είναι στην πλευρά του σώματος απέναντι από όπου το εγκεφαλικό επεισόδιο συνέβη στον εγκέφαλο .Επεκτείνετε τα δύο χέρια για 10 δευτερόλεπτα, εάν έχετε αδυναμία των μυών είναι ένα σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου .
Ζάλη ή απώλεια ισορροπίας
Αν έχετε ζαλάδα, ναυτία ή δυσκολία στο περπάτημα , μπορεί να είναι σημάδι ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πόνος
Ο πόνος δεν είναι ένα τυπικό σύμπτωμα αλλά εάν έχετε ξαφνικό πόνο στο ένα χέρι , στο ένα πόδι , στη μια πλευρά του προσώπου ή στο στήθος σας , μην το αφήσετε και καλέστε αμέσως το γιατρός σας. Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες βιώνουν μη παραδοσιακά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, 62 % πιο συχνά από τους άνδρες και ένα από τα πιο κοινά είναι ο πόνος.
Σοβαρή κεφαλαλγία
Μια ξαφνική και σοβαρή κεφαλαλγία , είναι ένα κοινό σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου . Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν έναν έντονο πονοκέφαλο (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) από ότι οι άνδρες .
Πάρεση προσωπικού νεύρου
Αιφνίδια , μονόπλευρη πάρεση του προσωπικού νεύρου μπορεί να είναι ένα σημάδι του εγκεφαλικού επεισοδίου .Επείγουσα ιατρικό προσωπικό θα σας ζητήσει να χαμογελάσει ή να δείχνουν τα δόντια σας . Εάν μια πλευρά της κρεμά το πρόσωπό σας ή δεν κινείται , αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο .
Λόξυγκας
Συνήθως , ο λόξυγκας είναι μια μικρή ενόχληση .Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο επηρεάζει το κέντρο της αναπνοής του εγκεφάλου και μπορεί να προκαλέσει έναν ξαφνικό και παρατεταμένο λόξυγκα , πιο συχνά σε γυναίκες .
Δύσπνοια ή αίσθημα παλμών της καρδιάς
Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η δύσπνοια και το αίσθημα παλμών της καρδιάς. Συνήθως αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άντρες.
Πονοκέφαλος
Ο πονοκέφαλος είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα – όλοι οι άνθρωποι σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα τον νιώσουν. Ο περιστασιακός πονοκέφαλος περνάει γρήγορα και δεν επανέρχεται. Σε μια κατηγορία ασθενών, ο πονοκέφαλος είναι συχνός και έχει ένα συγκεκριμένο πρότυπο, δηλ. ο ασθενής γνωρίζει καλά τον πονοκέφαλό του, επειδή εμφανίζεται συχνά και με έναν σταθερό τρόπο.
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη πονοκεφάλων, σύμφωνα με την κατάταξη της Διεθνούς Εταιρείας Κεφαλαλγίας.
Οι πονοκέφαλοι χωρίζονται γενικά σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Οι πρωτοπαθείς πονοκέφαλοι (παραδείγματα : ημικρανία, αθροιστική κεφαλαλγία, κεφαλαλγία τάσης) είναι οι πιο συχνοί. Σε αυτούς δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον εγκέφαλο κι έτσι ο έλεγχος με μαγνητική τομογραφία είναι, όπως λέμε «αρνητικός».
Οι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι είναι αυτοί που οφείλονται σε κάποια πάθηση του εγκεφάλου πχ όγκο εγκεφάλου, εγκεφαλική αιμορραγία, υδροκέφαλος κ.ο.κ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο έλεγχος με μαγνητική (ή αξονική) τομογραφία έχει ευρήματα. Οι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι είναι πιο επικίνδυνοι, καθώς έχουν επιπλοκές και μπορεί να απειλήσουν τη ζωή.
Γενικά, ένας πονοκέφαλος θεωρείται ύποπτος όταν αρχίζει απότομα (σαν ένα χτύπημα) ή συνοδεύεται από εμετό, υψηλό πυρετό, αυχενική δυσκαμψία, σύγχυση, ένα νευρολογικό έλλειμμα πχ αδυναμία στο χέρι ή το πόδι, δυσκολία στην ομιλία κλπ
Σε κάθε περίπτωση ένας ασθενής με πονοκέφαλο πρέπει να εξετάζεται από έναν Νευρολόγο.
Τι είναι το σύμπτωμα
Ο έμετος είναι βίαιη αποβολή γαστρικού περιεχομένου (οτιδήποτε περιέχει το στομάχι, όπως φαγητό, γαστρικά υγρά, κλπ) μέσω του στόματος προς το περιβάλλον. Μπορεί να επέλθει αυτόματα ή να προκληθεί από τον ασθενή. Ναυτία είναι το αίσθημα επικειμένου εμέτου και δεν ακολουθείται υποχρεωτικά από έμετο.Ο έμετος είναι πολύπλοκο αντανακλαστικό, στο οποίο μετέχει το κεντρικό και το αυτόνομο (συμπαθητικό, παρασυμπαθητικό) νευρικό σύστημα, όπως και απαγωγές νευρικές ίνες. Το κέντρο του εμέτου βρίσκεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Θεωρείται οτι αποτελεί αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού, που αποσκοπεί στην αποβολή τοξικών ουσιών που κάποιος έχει καταπιεί. Ο έμετος μπορεί να προκληθεί λόγω διέγερσης υποδοχέων στο βλεννογόνο του στομάχου, αλλά εξαιτίας σπλαχνικού πόνου.
Υπάρχει περίπτωση πριν τον έμετο να προηγείται πρόδρομη φάση, κατά την οποία υπάρχει ναυτία, ωχρότητα δέρματος, σιελόρροια και ταχυκαρδία. Το στάδιο αυτό μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι ώρες ή και ημέρες. Ακολουθεί η κύρια φάση του εμέτου, που καταλήγει στην αποβολή του εμέσματος από το στόμα.
Αιτιολογία
Ο έμετος μπορεί να εμφανισθεί σε πολλά οξέα ή χρόνια νοσήματα. Τα αίτια του εμέτου είναι πολλά, κάποια από τα πιο συχνά αίτια φαίνονται παρακάτω.Λοιμώξεις
-
Οξεία γαστρεντερίτιδα (ιογενής και βακτηριακή)
- Οξεία ηπατίτιδα (Α, Β, C)
-
Πεπτικό έλκος
-
Πυλωρική στένωση
-
Νεοπλάσματα (στομάχου, παγκρέατος, παχέος εντέρου)
-
Οξεία και χρόνια
παγκρεατίτιδα
-
Περιτονίτιδα
-
Κολικός ήπατος- χοληφόρων
-
Αποφρακτικός ειλεός
-
Παραλυτικός ειλεός
-
Οξεία σκωληκοειδίτις
-
Εγκολεασμός
- Συστροφή σιγμοειδούς
-
Μηνιγγίτιδα
- Όγκοι εγκεφάλου
-
Ουραιμία
-
Διαβητικη κέτωση
-
Υπερασβεστιαιμία
-
Υπερθυρεοειδισμός
- Νόσος του Addison
-
Ημικρανία
-
Νοσήματα λαβυρίνθου
-
Νευρογενής ανορεξία
- Ψυχογενής έμετος
-
Κωλικός νεφρού
-
Οξύ γλαύκωμα
-
Κύηση
-
Συστροφή κύστεως ωοθήκης
-
Ακτινοθεραπεία
-
Φάρμακα (χημειοθεραπευτικά, δακτυλίτιδα, θεοφυλλίνη)
- Οξεια μέθη
Διάγνωση
Tο ατομικό αναμνηστικό παρέχει σημαντικά στοιχεία για την διάγνωση της υποκειμένης νόσου. Μεγάλη αξία έχει, επίσης, η χρονική σχέση του εμέτου με τα γεύματα, το περιεχόμενο και η οσμή των εμεσμάτων (του εμέτου) και συνοδά συμπτώματα όπως ο κοιλιακός πόνος, οιδιάρροιες, η κεφαλαλγία, η διπλωπία, ο νυσταγμός, η ανορεξία και η απώλεια βάρους.Αντικειμενική εξέταση
Η αντικειμενική εξέταση (επισκόπηση, ακρόαση, επίκρουση, ψηλάφηση) κατά συστήματα, από το θεράποντα ιατρό, δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται.
Εργαστηριακή διερεύνηση
Ο εργαστηριακός έλεγχος είναι δυνατόν να αναδείξει παθολογικά ευρήματα στο 50% των ασθενών με εμέτους.
-
Η γενική αίματος,
-
η γενική ούρων,
-
η ουρία,
-
η κρεατινίνη,
-
οι ηλεκτρολύτες και
-
η ηπατική βιοχημεία (τρανσαμινάσες, χολερυθρίνη, αλκαλική φωσφατάση, γ-GT)
είναι οι βασικές εξετάσεις που πρέπει πάντοτε να αναζητούνται.
-
Οι νεοπλασματικοί δείκτες και το test κυήσεως πρέπει να αναζητούνται στις
περιπτώσεις που υπάρχουν οι αντίστοιχες ενδείξεις.
- Το ΗΚΓ πρέπει πάντοτε να γίνεται.
-
η απλή ακτινογραφία κοιλίας σε όρθια θέση,
-
το υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας,
-
η αξονική τομογραφία κοιλίας και εγκεφάλου
- η εντερόκλυση.
Η πλήρης οφθαλμολογική εξέταση είναι απαραίτητη σε ασθενείς με εμέτους. Μπορεί να αποκαλύψει:
-
οξύ γλαύκωμα,
-
αυξημένη ενδοκράνια πίεση και
- όγκους εγκεφάλου.
Ο απλός έμετος που ακολουθεί διαιτητική παρεκτροπή ή λήψη αλκοόλ ή ο πρωινός έμετος της κυήσεως συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία και αρκούν απλά μόνο μέτρα. Πρέπει πάντοτε να γίνεται προσπάθεια προσδιορισμού και θεραπείας των αιτίων του εμέτου.
1. Υγρά και τροφή
Εξασφαλίζεται καλή θερμιδική κάλυψη και ενυδάτωση. Όταν αρχίσει η χορήγηση τροφής δίνεται στην αρχή ξηρά τροφή σε μικρές ποσότητες. Αργότερα προστίθενται εύγευστες τροφές σε συχνά, μικρά γεύματα.
2. Φαρμακευτική αγωγή
Τα αντιεμετικά φάρμακα είναι συνήθως καλύτερα για την πρόληψη του εμέτου, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν εκλεκτικά εάν το αίτιο του εμέτου δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ικανοποιητικά. Τέτοια φάρμακα είναι:
-
τα αντιισταμινικά
-
οι φαινοθειαζίνες
- και τα προκινητικά φάρμακα του πεπτικού όπως η μετοκλοπραμίδη και η δομπεριδόνη.
Η ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη σε περίπτωση ψυχογενούς εμέτου και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις νευρογενούς ανορεξίας. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο μπορεί να γίνει αναγκαία. Θα πρέπει να αποφεύγονται δυσάρεστα ψυχικά ερεθίσματα καθώς και τροφές που δεν έχουν καλή γεύση ή εμφάνιση.
Για να μάθεις περισσότερα για το σύμπτωμα / τα συμπτώματα που έχεις πάτησε εδώ και επέλεξε την περιοχή του σώματος σου που έχεις πρόβλημα
--Κυρία Σέβη.. το περιστασιακό, όπως εμείς θαρρούμε πρόβλημά σου, το κάναμε δικό μας.. Κι εν ΤΩ άμα και το θάμα σας παρουσιάζουμε υπεύθυνα τα ισχύοντα στην ιαρική Επιστήμη.Μην τα πέρνετε ΟΛΑ Γκαραντί.αλλά σπουδάσατε τις ισχύουσες επιστημονικές γνώσεις…Μάθετε τις παραμέτρους αυτού που σας …βρήκε! Θα καταλάβετε! Και προ παντός μην ανησυχείτε! Οι γιατροί σας κ.κ. Εμανούηλ, ΔΟΥΚΑΣ και
πολλά άλλα φιλαράκια σας στο Ιατρικο Κεντρο Αθηνών του όντως ρέκτη και πρωτοπόρου Γιώργου Αποστολόπουλου στη σύγχρονη Νοσοκομειακή Υγεία των Ελλήνων.. θα βγούν σε ξέφωτο και θα δώσουν λύση!Περί αυτού εμείς δεν αμφιβάλουμε!Και πληζ μια συμβουλή: Να κλωτσήσετε στην κατάλληλη στιγμή αν επισημάνετε διαλανθάνουσες ...εμπορικές δυσλητουργίες για τη υγεία σας!..Δεν ο πιστεύουμε αλλά σε τούτη τη λαμόγια ζήση, τιποτε δεν μπορεί να αποκλείουμε!Θα επέμβουμε ...θεαματικά!
Κυρία Σέβη, ..παρακολουθώ το θέμα, φίλοι μου αγαπητοί .Δεν μπορώ να πιστεύσω ότι θα γίνει κάποια ..εμπορική κουτσοκέλα. Πιστεύω ότι η κυρία Σέβη θα βρεί το δρόμο της υγείας της με την ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ -οντως- αγωγή- που της κάνουν οι γιατροί της και πως δεν θα χρειαστεί χειρουργική ...εγκεφαλική επέμβαση. Αυτό πιστεύω!
Θα το δείξει άλλωστε και η επίσημη έκθεση που θα δώσουν στην ασθενή οι γιατροί της! Από τι πάσχει κι αν χρήζει ...χειρουργικής επέμβασης... ή άλλων παραταίρων!
Αυά και φυσικά θα επανέλθω:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου