Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Guardian: Αποδεκατίζεται ο πληθυσμός της Ελλάδας, δεν πειράζει έχει λαθρο που θα γίνουν Έλληνες!

Guardian: Αποδεκατίζεται ο πληθυσμός της Ελλάδας, δεν πειράζει έχει λαθρο που θα γίνουν Έλληνες!
Άρθρο για τους 200.000 νέους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα.
«Ας τους αποκαλέσουμε Generation G (Γενιά G): νέοι, ταλαντούχοι, Έλληνες -τμήμα μίας από τις μεγαλύτερες “διαρροές μυαλών” σε μία αναπτυγμένη δυτική οικονομία της σύγχρονης εποχής».
Έτσι ξεκινά η βρετανική εφημερίδα The Guardian το άρθρο της για τους περίπου 200.000 νέους Έλληνες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Γιατροί στην Γερμανία, ακαδημαϊκοί στην Βρετανία, καταστηματάρχες στην Αμερική -ο αποδεκατισμός του πληθυσμού στην Ελλάδα αποτελεί ίσως την πιο ολέθρια συνέπεια της οικονομικής κατάρρευσης» που έχει πλήξει τη χώρα από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
Η δημοσιογράφος του Guardian αναφέρεται σε αριθμούς. Σύμφωνα με στοιχεία της μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ομάδας Endeavour που στηρίζει την επιχειρηματικότητα, από το 2% του πληθυσμού που έχει εγκαταλείψει τη χώρα, περισσότεροι από τους μισούς έχουν μεταναστεύσει στην Γερμανία και την Βρετανία.
Η μετανάστευση έχει αυξηθεί κατά 300% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση, ενώ η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει το 50%.
Όπως αναφέρει στον Guardian η Αλίκη Μουρή, κοινωνιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, «πρόκειται για τεράστια απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου, οι συνέπειες της οποίας θα αρχίσουν να διακρίνονται μόλις την επόμενη δεκαετία».
«Οι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει με μεγάλο κόστος, τόσο για τις οικογένειές τους, όσο και για το δημόσιο χρήμα, εργάζονται πλέον σε πιο πλούσιες χώρες που δεν έχουν επενδύσει καθόλου σε αυτούς» προσθέτει η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου