Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΡΑΒΑΝΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πρώτη νότα προς την Ε.Ε. για τη Ρωσία-Καλό σημάδι πως κάτι θα αλλάξει στην εξωτερική πολιτική μας !

«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη όταν εμποτίζει με την ελληνική εξωτερική πολιτική, τις σκέψεις της και τα συμφέροντά της, τους διεθνείς οργανισμούς, τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις, την ίδια την ΕΕ», υπογράμμισε ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Όλη η ουσία της Ελληνικης εξωτερικής πολιτικής, σε δυο γραμμές. ΕΥΓΕ.
Αναφερόμενος στο επικείμενο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκαλείται την Πέμπτη στιςΒρυξέλλες, με θέμα το νέο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία, υποστήριξε ότι ορισμένοι εταίροι μας παραβίασαν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. «Αυτό το καταστήσαμε σαφές εξαρχής, δεν θα γίνει αποδεκτό» τόνισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την κυριαρχία της και από την ενεργητική δραστήρια συμβολή της στην ευρωπαϊκή πολιτική, κάνει λάθος. Θέλουμε να είμαστε Έλληνες, πατριώτες, θέλουμε να είμαστε ευρωπαϊστές, θέλουμε πάνω απ’ όλα ένα υπουργείο που θα τολμά να σκέφτεται διαφορετικά, που θα γυρίσει σελίδα και θα υπηρετήσει τις γενικότερες αγωνίες και προοπτικές του λαού μας».

ΚΑΙ ΚΑΒΓΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΚΟΤΖΙΑ
«Χαίρομαι που γυρίζω πίσω, σε φίλους και συνεργάτες». Αυτό τόνισε ο νέος υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο νέος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι ήταν επί χρόνια υπάλληλος του ΥΠΕΞ δίνοντας εξετάσεις και κάλεσε του υπαλλήλους να έχουν κριτική σκέψη και να μην μένουν σε γραφειοκρατική στάση. «Θέλω σκέψη και ιδέες για καλύτερους τρόπους που θα βελτιώσουν τις συνθήκες του λαού», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
Μάλιστα, ο κ Βενιζέλος παρενέβη στην ομιλία του καθώς ο κ. Κοτζιάς έστειλε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους λέγοντας ότι «προσπάθησαν πολλοί να μας φέρουν προτετελεσμένων πριν καν ορκιστούμε κυβέρνηση. Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους θα μας κάνει να παραιτηθούμε από τη συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές πολιτικές γελιέται».
Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών απάντησε με έντονο ύφος ότι εγώ όσο ήμουν στο υπουργείο δεν δεχθήκαμε καμία παρέμβαση.«Ποτέ η Ελλάδα δεν δέχθηκε ούτε ένα λεπτό πίεση στο όνομα της οικονομικής πολιτικής» και πρόσθεσε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν σχετίζονται με θέματα οικονομίας.
«Εύχομαι στη νέα κυβέρνηση να μη ζήσει κάτι αντίστοιχο με εμάς», αναφερόμενος στο χρέος και τη διαπραγμάτευση το 2012 και ευχήθηκε ο κ. Βενιζέλος να φέρει κάτι καλύτερο για τη χώρα και όχι χειρότερο».
Ο κ. Κοτζιάς πήρε το λόγο τονίζοντας σε ήρεμο τόνο για αυτό καλούμε όλους για ιδέες και κριτική σκέψη για να συμβάλλουμε στο γενικότερο καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου