Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ...

Οι πρόσφυγες ήρθαν και θα μείνουν στην Ελλάδα

Προς παγίωση η παραμονή δεκάδων χιλιάδων στην Ελλάδα

Με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ φτάνουν με βάρκα στη Λέσβο από τις απέναντι τουρκικές ακτές
Οι πρόσφυγες ήρθαν και θα μείνουν στην Ελλάδα
Προς παγίωση της παραμονής ενός σημαντικού αριθμού δεκάδων χιλιάδων καταγεγραμμένων προσφύγων στην Ελλάδα κινούνται οι Βρυξέλλες όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσιοποιώντας χθες σειρά εκθέσεων και εκτιμήσεων, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία στο Προσφυγικό. Συγκεκριμένα, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος που η Ελλάδα έστω και σταδιακά εφαρμόζει τη συμφωνία του Δουβλίνου για παροχή ασύλου, που οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία προς τις χώρες της ΕΕ σταδιακά αυξάνονται, οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα του Σέγκεν παραμένουν περιορισμένοι και, τέλος, που η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία σε γενικές γραμμές εφαρμόζεται. 

«Ωστόσο, η κρίση δεν έχει τελειώσει» επισήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξηγώντας ότι ναι μεν η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να επωμιστεί όλο το άχθος του Προσφυγικού, πλην όμως θα πρέπει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση του εθνικού συστήματος παροχής ασύλου, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων που παραμένουν σημαντικό διάστημα στη χώρα και για την εκπαίδευση των ανηλίκων. Ο επίτροπος ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο η Επιτροπή θα επανεξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα και θα συντάξει σχετική έκθεση.

Σημείωσε πάντως ότι αν από τον Δεκέμβριο και μετά κριθεί ότι είναι πλέον από νομικής απόψεως εφικτές οι επιστροφές αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της ΕΕ στην Ελλάδα (σ.σ. σήμερα αυτό δεν είναι εφικτό), ο αριθμός των επιστροφών θα είναι σε πρώτη φάση περιορισμένος.
Εκ παραλλήλου, ο Αβραμόπουλος κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Ιταλία, αυξάνοντας τον αριθμό των προσφύγων που υποδέχονται. Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση αλλά και νομική ευθύνη, επισήμανε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι έκφρασης αυτής της αλληλεγγύης.

ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΥΝΑΓΕΤΑΙ το συμπέρασμα ότι επί της ουσίας ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα για να διασφαλίσει την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων στο Προσφυγικό είναι η μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της παραμονής αρκετών δεκάδων χιλιάδων καταγεγραμμένων προσφύγων στο έδαφός της. Σήμερα ανέρχονται σε 70.000, δήλωσε ο επίτροπος. Ο αριθμός δεν αναμένεται μεσοπρόθεσμα να μεταβληθεί, εκτιμούν αναλυτές στις Βρυξέλλες, αφού στην περίπτωση που αυξηθούν οι αναχωρήσεις προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες-μέλη θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι αντίστοιχες αφίξεις προσφύγων σε άλλες χώρες-μέλη διερχόμενων από την Ελλάδα. Στην πράξη αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση του αριθμού των προσφύγων και τη δημιουργία στο ελληνικό κράτος της ηθικής και κοινωνικής υποχρέωσης να μελετήσει με ποιους τρόπους οι πρόσφυγες θα ενσωματωθούν στην ελληνική πραγματικότητα.
Πάντως, ο έλληνας επίτροπος κατέστησε σαφές χθες ότι ώς το τέλος του 2017 τα κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν να απορροφήσουν περί τους 30.000 πρόσφυγες που σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα. Προς το παρόν οι πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί από Ελλάδα και Ιταλία προς την ΕΕ ανέρχονται σε 5.600. Τέλος, ως προς τις αφίξεις στην Ελλάδα δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες κατά μέσον όρο καταγράφονται περί τους 80 πρόσφυγες ημερησίως έναντι 7.000 αντιστοίχως τον Οκτώβριο του 2015.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου