Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ΧΑΡΑΣ...ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ... Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΑΣ ΞΕΠΟΥΠΟΥΛΙΖΕΙ ΑΓΡΙΩΣ...


Σε 900.000 συνταξιούχους υπολογίζεται ότι θα γίνουν περικοπές!

Στα 5.900 – 6.000 ευρώ «κλειδώνει» το αφορολόγητο…

Νέο σοκ προκαλούν οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με την ενημέρωση που έκαναν σε βουλευτές των ΑΝΕΛ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η
υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, για τα όσα έχουν συμφωνηθεί έως τώρα με τους δανειστές. Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου εμφανίστηκαν ωστόσο αισιόδοξοι για το κλείσιμο του SLA (staff level agreement) την ερχόμενη Παρασκευή και συμφωνία στο Eurogroup της 7 Απριλίου και το τελικό πακέτο σε έκτακτη συνεδρίαση πριν την 22α Μαΐου.
Οπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν τους βουλευτές ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί στα επίπεδα των 5.900 – 6.000 ευρώ.
Αναφορικά με τις συντάξεις τόνισαν ότι γίνεται αγώνας οι περικοπές να ισχύσουν από το 2020. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το «τσεκούρι» στις συντάξεις αναμένεται να αγγίξει περί τους 900.000 συνταξιούχους.
Στο ζήτημα των εργασιακών τονίστηκε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί τον εργασιακό μεσαίωνα που προτείνει το ΔΝΤ». Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν πάντως, οι δύο πλευρές φέρονται να είναι στην κατεύθυνση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του προγράμματος.
Οι δύο υπουργοί εκτιμούν επίσης ότι η συμφωνία θα προβλέπει διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά το 2018, με την ελπίδα το θέμα να επανεξεταστεί μετά τις γερμανικές εκλογές.
Εκτιμούν επίσης ότι μετά το Eurogroup θα υπάρξει πρωτοβουλία από τον Γ. Ντάισελμπλουμ για έναρξη της συζήτησης για το χρέος ώστε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα πριν την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις 22 Απριλίου.
Η Αθήνα ελπίζει πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με δάνειο, εκτιμάται ωστόσο ότι το τελικό πακέτο δεν θα συμφωνηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαϊου αλλά σε έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαϊου.
Πάντως οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως τα εργασιακά δεν εμποδίζουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο την Παρασκευή. Τα μέτρα, που αφορούν την περίοδο μετά το 2019, προβλέπουν τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ, ενώ η μάχη έχει επικεντρωθεί στο ύψος της μείωση των συντάξεων. Αναφορικά με τα αντίμετρα προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια ευρώ με την κυβέρνηση όμως να διεκδικεί η μείωση αυτή να αγγίξει τα 400 εκατομμύρια. Επίσης προβλέπεται μείωση των συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα προβλέπεται ότι 120.000 παιδιά θα αποκτήσουν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς χωρίς καμία επιβάρυνση των οικογενειών και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης φαίνεται πως «κλείδωσε» η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση και στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου θα αποτυπωθούν με ακρίβεια τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς πλέον έχουν συμφωνήσει σε αυτό και οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως ανέφερε στο ΑΕΠ-ΜΠΕ η ίδια πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου