Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΑΥΤΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

dontia oulaΕλληνίδα επιστήμονας εφηύρε ουσία που αναπλάθει φυσικά τα δόντια

Η δρ. Αμαλία Αγγελή επικεφαλής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου του Λιντς της Βρετανίας, εφηύρε υγρή ουσία που αναπλάθει φυσικά τα δόντια! Το πεπτίδιο Ρ11-4Ο, «αναγεννά» οργανικά την αδαμαντίνη, και καθιστά τον οδοντιατρικό τροχό ξεπερασμένη τεχνολογία. Λέτε να την αφήσουν...;
Όπως ανακοίνωσε η ίδια η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας:

«Πρόκειται για ένα διάλυμα μιας μικρής πρωτεΐνης, του πεπτιδίου Ρ11-4, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε τζελ στις συγκεκριμένες συνθήκες που υπάρχουν μέσα στους πόρους του σμάλτου των δοντιών όταν αυτά διαβρώνονται. Το τζελ αυτό αποτελεί για την ακρίβεια έναν μικροσκοπικό ιστό από πάρα πολύ μικρά ινίδια, τα οποία έχουν την ικανότητα να έλκουν στην επιφάνειά τους ιόντα ασβεστίου.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία κρυστάλλων φωσφορικού ασβεστίου, που είναι ουσιαστικά η αδαμαντίνη στο δόντι μας. Τα ακινητοποιημένα αυτά ιόντα ασβεστίου επάνω στον ιστό που δημιουργεί το πεπτίδιο έλκουν φωσφορικά ιόντα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κρύσταλλοι φωσφορικού ασβεστίου οι οποίοι μεγαλώνουν και ξαναγεμίζουν τους μικροπόρους. Ταυτόχρονα, ο συγκεκριμένος ιστός διαλύεται και φεύγει τελείως έξω από το δόντι, το οποίο τελικά αναδομείται με το φυσικό του υλικό που είχε προηγουμένως χάσει».
«Αυτό που δεν περιμέναμε να δούμε και πραγματικά μας εξέπληξε ήταν το γεγονός ότι η διαδικασία της αναδόμησης του δοντιού συνεχιζόταν για μήνες μετά την εφαρμογή της θεραπείας. Κάτι τέτοιο, παρ΄ όλα αυτά, δεν έδειξε να αλλοιώνει το σχήμα ή το μέγεθος του δοντιού. Επιπλέον, η εφαρμογή του διαλύματος δεν απαιτεί κάποιον περιορισμό από πλευράς του ασθενούς. Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες μελέτες για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος εκτέλεσης της θεραπείας, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
Όπως δήλωσε η Ελληνίδα ερευνήτρια, η ομάδα της προσπαθεί πλέον να εφαρμόσει τις ευεργετικές ιδιότητες του πεπτιδίου Ρ11-4 και στα υπόλοιπα οστά του ανθρώπινου οργανισμού.
«Οι κρύσταλλοι φωσφορικού ασβεστίου που αναδομούν τα δόντια μας αναδομούν και τα οστά μας. Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι ένα γενικό "πολυεργαλείο" με πολλές διαφορετικές εφαρμογές. Το υγρό διάλυμα του πεπτιδίου θα εγχέεται με μια σύριγγα στο σημείο όπου χρειάζεται να πραγματοποιηθεί η αναδόμηση του οστού όπου, λόγω του χημικού περιβάλλοντος του οστού, θα δρα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στην περίπτωση του δοντιού, αναπλάθοντας το χαμένο κόκαλο. Οι δοκιμές που έχουν γίνει ως τώρα σε κουνέλια έχουν δείξει θεαματικά αποτελέσματα, με την ανάπλαση του οστού να πραγματοποιείται μέσα σε λίγους μήνες».

2 σχόλια:

 1. Αγαπητέ Κ.Βραχιολιδη
  Θα ήθελα να εκφράσω τα παραπονα μου για την φραγη των σχολίων στην οποία προβηκατε στις 23/12/2014.Ειμαι αναγνώστης της κυρίας εφημερίδα σας -ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ&ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ- απο το 2012 και έχω να πω οτι ειμαι παρά πολυ απογοητευμένος απο αυτή σας την ενέργεια.Θα μπορούσατε πολυ απλά να παραδεχτειτε τα λάθη σας ,που τόσο πολυ ζητούσε ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ σχολιαστής ή να του αποδείξετε οτι ειναι λάθος.Εσεις δεν κάνατε τίποτα απο τα 2 και με επιχειρήματα του στυλ ´εισαι ΑΝΩΝΥΜΟΣ δεν ανοίγω διάλογο μαζί σου ´ και αλλά τέτοια δεν απαντουσατε στην αντίθετη άποψη του ΑΝΩΝΥΜΟΥ.
  Αυτή η ενέργεια σας εχει ωθήσει παρά πολλούς αναγνώστες σας στην απόφαση να μην ξανά διαβάσει την εφημερίδα σας και να διαβάζει άλλες τοπικές εφημερίδες.
  Με απογοητευσατε παρά πολυ!
  ΕΝΑΣ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΣΑΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κ Μακη πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας?Προσπαθησα και απο το μπλόγκερ αλλά δεν μπόρεσα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή