Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ!


mitropolitis-tinos

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ!

Αναστάτωση και πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις αντίδρασης σημειώθηκαν χθες στην Τήνο, με σύσσωμους τους πολίτες του νησιού να αποδοκιμάζουν και να υποδέχονται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και προπηλακισμούς τον Μητροπολίτη Δωρόθεο Β΄, σχετικά με την μεταβολή του καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου (ΠΙΙΕΤ), που με υπόγεια τροπολογία παραδόθηκε στην Εκκλησία.
Η μεταβολή του καθεστώτος διαχείρισης του Ιδρύματος και ο τρόπος που αυτή μεθοδεύτηκε ήταν η αιτία να ξεσπάσει η λαϊκή οργή κατά του Μητροπολίτη Δωρόθεου και του αρχιερατικού επιτρόπου που τον συνόδευε εχθές στο νησί, με τους Τηνίους να τον υποδέχονται με αποδοκιμασίες, απαξιωτικά συνθήματα και να τον καταβρέχουν, ως δείγματα της οργής τους, εναντίον όσων επιχειρούν την άλωση του ιδρύματος.

Αφορμή του ξεσπάσματος της λαϊκής οργής ήταν οι προγραμματισμένες εκλογές για την διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος, από τις οποίες απείχε το μεγαλύτερο μέρος των εκλεκτόρων, λαμβάνοντας μέρος στην ψηφοφορία, από τους 33 εξ αυτών μόνο 8, γεγονός που αυτομάτως δεν νομιμοποιεί και το αποτέλεσμα.
Το Ίδρυμα αυτό κτίστηκε το 1825 από την προσωπική περιουσία ιδιωτών, οι οποίοι με τη διαθήκη τους (διαθήκη των κτητόρων) το κληροδότησαν στον λαό της Τήνου και όρισαν με σαφήνεια τον λαϊκό του χαρακτήρα και τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του (αποκλείοντας ρητώς τους ιερωμένους από τη διοίκηση).
Υπογείως οι τροπολογίες
Η πρόκληση για τους Τηνίους ξεκίνησε όταν ψηφίστηκαν τρεις τροπολογίες, οι οποίες κατατέθηκαν από τον βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα και τη βουλευτή Β’ Αθηνών της Ν.Δ., Άννα Καραμανλή και συμπεριλήφθηκαν στον νόμο 4301/2014, μέσω των οποίων το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου από την εποπτεία του κράτους πέρασε στην Εκκλησία, χάνοντας την αυτοτέλεια του.
Χαρακτηριστικό της μεθόδευσης που υπήρξε για να επιτευχθεί η επιθυμούμενη από συγκεκριμένους εκκλησιαστικούς κύκλους μετάβαση του Ιδρύματος στην αρμοδιότητα της εκκλησίας, ήταν το γεγονός ότι οι τροπολογίες δεν γνωστοποιήθηκαν ούτε στους πολιτικούς εκπροσώπους του νησιού, ούτε στην Δημοτική Αρχή, αλλά ούτε και στην Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, και φυσικά δεν υπήρξε καμία δημόσια διαβούλευση.
Πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για πραξικοπηματικού τύπου και άκρως αντισυνταγματική ενέργεια, η οποία πλήττει την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του Ιδρύματος, κατά πολύ μακράν των όσων όριζε η αρχική διαθήκη των κτητόρων.
Άμεση υπήρξε η αντίδραση πολιτικών, αυτοδιοικητικών και κοινωνικών εκπροσώπων, αλλά και πλήθους απλών πολιτών του νησιού, διότι διαφάνηκε η μεθόδευση που υπήρξε στην πράξη αυτή ώστε το κοινωφελές ίδρυμα της Τήνου, με την μεγάλη του οικονομική δύναμη και την ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική του προσφορά, όπως την επέδειξε στα 189 χρόνια ύπαρξης του, να περάσει από την λαϊκή διοίκηση υπό την εποπτεία του κράτους, στην δικαιοδοσία της εκκλησίας.
Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα του Δημάρχου Τήνου, Σίμου Ορφανού, ο οποίος καλώντας του συμπατριώτες του ανέφερε «Ο αγώνας μας για την αποτροπή και ανάκληση των ιδιαίτερα βλαπτικών και αβάστακτα επώδυνων για το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και το νησί μας συνεπειών που αναπόφευκτα επέρχονται μετά την πρόσφατη ψήφιση, ερήμην και εν αγνοία της Τήνου, του Ν. 4301/7-10-2014, συνεχίζεται κλιμακούμενος και με μεγαλύτερη μαχητικότητα μέχρι την τελική μας δικαίωση».
Η χθεσινή παντηνιακή συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο της Ευαγγελίστριας ήταν η δεύτερη συγκέντρωση, όπου εκφράστηκε η αντίθεση των πολιτών της Τήνου στον επίμαχο νόμο, αλλά και της εκλογικής διαδικασίας.
Υπό τη δικαιοδοσία της εκκλησίας
Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, με την νομοθετική ρύθμιση που προκάλεσε ριζική μεταβολή του δημοκρατικού τρόπου λειτουργίας του, όπως αυτός οριζόταν από τους δωρητές του, χάνει τον χαρακτήρα του ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και της εξαιρέσεως του από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας και πλέον περνά εξ ολοκλήρου τόσο η διοίκηση του όσο και η διαχείριση της περιουσίας του στην εκκλησία.
Ειδικά για το θέμα της διοίκησης θα πρέπει να αναφερθεί πως στη διαθήκη των κτητόρων, γίνεται σαφής και συγκεκριμένη αναφορά για μη συμμετοχή ιερωμένων στη διοίκηση του Ιδρύματος.
Το κοινωφελές έργο του Ιδρύματος χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ίδιους πόρους, χωρίς ουδέποτε να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και διοικείται από μία άμισθη10μελή επιτροπή, την οποία απαρτίζουν εννέα αιρετά μέλη, που εκλέγονται από το σώμα των 33 εκλεκτόρων, ενώ την προεδρία κατέχει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου.
Οι αλλαγές που επέφερε η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής, αφορούν τρεις καίριες αλλαγές που επηρεάζουν την λειτουργία του Ιδρύματος.
Πρωτίστως η μεταβολή του από αυτοτελές κοινωνικό ίδρυμα σε ίδρυμα της εκκλησίας, η οποία πλέον αναλαμβάνει την διοίκηση του, μέσω του Μητροπολίτη, αλλά και την διαχείριση της μεγάλης περιουσίας του.
Πέραν αυτού, μέσω των διοικητικών αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει πλέον ο Μητροπολίτης, αποκτά άμεσο έλεγχο επί των προωθούμενων τεχνών αλλά και του ύφους αυτών, καθώς θα δύναται να μετέχει στην επιλογή του διοικητικού αλλά και διδακτικού προσωπικού της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, που μέχρι σήμερα ήταν υπό την ευθύνη τεσσάρων καθηγητών, εκ των οποίων δύο προέρχονταν από την Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και δύο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Το τρίτο σημείο που εντοπίζεται ως καίρια μεταβολή αφορά στην ενίσχυση του ρόλου του Μητροπολίτη στην διοίκηση του Ιδρύματος, καθώς του δίνεται η δυνατότητα και μάλιστα μέσω διπλής ψήφου να μετέχει στην εκλογή αντιπροέδρου και γραμματέα της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος.
Ο Δήμαρχος Τήνου
Εκφράζοντας τις θέσεις του για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εχθές στην Τήνο, ο Δήμαρχος του νησιού, Σίμος Ορφανός, ανέφερε πως «ο κόσμος της Τήνου εξέφρασε την αντίδραση του με μαχητικό μεν τρόπο, αλλά ευπρεπή, παρά του ότι ξέφυγαν κάποια παρατράγουδα».
Δήλωσε πως θα ακολουθήσουν προσφυγές και θα ασκηθούν πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία για την αλλαγή του νόμου, χαρακτηρίζοντας μία τέτοια έκβαση «δίκαιη για το νησί της Τήνου».
Όσον αφορά στην στάση του Μητροπολίτη, ο Δήμαρχος σχολίασε ότι «δεν ακούει την φωνή των Τηνίων» και διευκρίνισε πως σε επανειλημμένες προσωπικές τους επαφές «εμφανίστηκε αδιάλλακτος» και συμπλήρωσε δε για τον Μητροπολίτη πως «για τα εκκλησιαστικά συμφέροντα, πιθανόν να κάνει την δουλειά τους, δεν κάνει όμως τη δουλειά του λαού».
Σε επανειλημμένες προσπάθειες της ιστοσελίδας koinignomi.gr για να καταγραφεί και η θέση του μητροπολίτη, δεν κατέστη δυνατή η όποια επικοινωνία.
Κατόπιν της έκτασης που έλαβαν τα χθεσινά γεγονότα στην Τήνο, αναμένεται πλέον και η επίσημη θέση του Μητροπολίτη Δωρόθεου επί του θέματος.
Δείτε τα σχετικά βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου